Здравословен живот и лечение

Толкова е просто - хранене

Печат

 

 

 

 

Толкова е просто - хранене

 

eat_right77.gif

 

 

Тайната на здравословното хранене:

 

Яж  това, което ти е вкусно,

 

вслушвай се в сетивата си

 

и пуши лулата си в мир и спокойствие.

 

 Но как да събудя изтръпналия си език?

 

Как да прочистя запушените уши?

 

Как да запуша шума в главата и сърцето?

 

 Картофи и хайвер, печено на скара и брюкселско зеле, кафе и какао - едно голямо разнообразие от храни. Всеки ден ние избираме някои от тях, за да ги приеме организмът ни. Физическото ни оцеляване зависи от храната, както и нашето здраве, а за много от нас тя е и удоволствие от живота.

 

Противно на това, в което от десетилетия се опитват да ни накарат да повярваме, при този избор в никакъв случай количеството и съставът на храната, която приемаме, не е от решаващо значение за здравето ни. Ако очаквате от тази глава само поредния съвет за „рационално хранене", ако искате таблици с витамини, калории, хранителни съставки и други подобни, преминете веднага към следващата глава. Ние не можем u не искаме да помагаме с подобни съвети.

 

Темата за храненето днес е засегната в хиляди малко или много полезни книги и ръководства. Много от тях събират прах по лавиците, защото техните препоръки не са приложими в нашето ежедневие или защото авторите забравят, че хората, както казва една поговорка, не се засищат само с хляба насъщен: красиви, апетитни картини - без хранителна стойност за сърцето.

 

Затова в тази част от книгата искаме да ви посочим начините за здравословно хранене и възможностите да се използват истински храни, „храни, даващи живот", без да е необходимо да се спазват безсмислени и често скъпоструващи правила. Преди да ви запознаем с основните схващания за здравословното хранене и с някои билки и подправки, ще разгледаме накратко няколко теории, които са популярни от десетилетия в областта на храненето и са създали много объркване. Тук, както и в цялата книга, няма да се опитваме да доказваме нашите твърдения. Това би било излишно хабене на мастило. Ние се надяваме, че ще ви накараме да си спомните това, което дълбоко в себе си знаете. В това се състои нашата задача - също и в областта на храненето.

 

 

 

В джунглата на правилата за рационално хранене

 

Как мислите - дали е възможно човек цял живот да се изхранва с половин купичка царевица и половин чаша царевична бира на ден, при това да извървява от 20 до 40 километра? Естествено - не, ще отговорите вие. Но индианците от племето тарахумара в северните райони на Мексико живеят от столетия до днес с такава оскъдна храна. Дори веднъж седмично те провеждат маратон на разстояние от 40 до 80 километра. След тичането пулсът им е по-бавен, отколкото в началото. Ако започнат да се хранят според „здравословна и умерена" диета с храни, богати на витамини и минерали, те скоро се разболяват от сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане, кожни болести и кариес - болести, които никога не са били познати на тяхното племе. Заинтригуваните западни изследователи се нуждаеха от около една година, за да постигнат приблизително същите физически данни при този начин на хранене. Почти без съпротива техните тела се подчиниха на изследователския дух.

 

Стотици подобни примери могат да се намерят по целия свят - като се започне с някои ескимоски племена, които се хранят предимно с месо и мазнина, мине се през тиролските планински жители, които според общоприетите норми живеят изключително нездравословно, но прехвърлят деветдесетгодишна възраст, без да познават болест, и се стигне до индийските факири, които ядат толкова малко, че според всички правила на науката за храненето отдавна вече не би трябвало да са на този свят. Никъде по света не съществува начин на хранене, който да има еднакъв резултат за всички хора: всеки има личен опит по отношение на здравословната и даваща сили храна. Спомнете си за резултатите от изследването на пет хиляди души, достигнали стогодишна възраст. По отношение на хранителните им навици няма прилики. Какъв извод следва от всичко това?

 

От няколко десетилетия ни се поднасят бабини деветини в истинския смисъл на думата - виждания и убеждения, с които всекидневно ни затрупват, опитват се да ни втълпяват неимоверен брой погрешни представи за храненето, особено когато става въпрос за подходяща храна за намаляване на теглото.

 

„Този начин на хранене ви дава сигурност, че се храните здравословно или че с негова помощ ще отслабнете" - по този или подобен начин звучат тези заблуди. Една джунгла от указания за отслабване, готварски рецепти и диети в книгите, по радиото, телевизията и особено в списанията ни притиска от всички страни. Объркваща, противоречива и в крак с „най-новите научни постижения", но нека все пак имаме предвид, че вчерашните най-нови научни постижения днес вече са остарели. Не много отдавна баластните (несмилаеми) вещества бяха обявени за „излишни" и изключени от състава на храната, а сега се опитват да ни убедят колко полезни са те и ги продават с шумна реклама. По изкуствен път се обогатява с витамини и жизненоважни вещества точно това, на което преди с голямо усърдие бяха отнемани тези вещества. Заличаването на вредите, причинени от нарушаването на целостта на храната, днес ни се представя като напредък.

 

Преди ни убеждаваха, че от картофите и спагетите се пълнее най-много, после картофената диета беше обявена за най-успешната сред диетите, сега спагетите и картофите се възхваляват като силна храна. Мазнините (холестерол) днес се обявяват за най-голямото зло (странно е само, че без мазнини човек не може да оцелее). Преди около 30 години диетологията (науката за храненето) определи количеството белтъчини, което е нужно на човешкия организъм всеки ден. Сега тя препоръчва само една пета от тогавашното количество.

 

А какво ли ще ни проповядват утре? Ако ние не намерим в себе си смелост да се върнем към личното, дълбоко специфично усещане за разумното и естественото в храненето, без да се съобразяваме с това, което казват всички, непрестанно ще се лутаме сред един или друг начин на хранене, сред противоречивите правила. Защо е нужно всичко това, защо са тези диети, суровоядство, макробиотика, защо са нужни въпросните предписания и правила? Причината е една: за да се пълнят нечии джобове, за да се повишават тиражи и изследователите да продължават да изследват.

 

Истината е съвсем различна: храната, която ще ви помогне да останете здрави и жизнени, трябва да откриете сами. Тя може да се променя в зависимост от часа, деня, възрастта и дори от мястото. А за да отслабнете, ако това въобще е необходимо, се нуждаете единствено от промяна на вашето отношение към храната, промяна в мисленето, а не от специални диети или начини на хранене!

 

Във всички времена лечителите са говорили за правилно хранене, но думата „диета" или друга с подобен смисъл не е била споменавана. Те горещо препоръчват разумно и хармонично хранене, което особено при прибавянето на различни подправки има както профилактично, така и лечебно действие.

 

Ние смятаме, че не съществува учебник по здравословно хранене, диета или лекарски съвет, които да са общовалидни за всички времена. Не съществува нищо, на което да може да се опрете, нищо, което да ви даде сигурност. Хранене, което е подходящо за всички хора, не съществува. Съществува само здравословното и правилно за вас хранене. И него няма да го намерите нито в списанията за жени, нито в готварските книги и лечебните съвети, нито в ръководствата за природно хранене. Алкохолът, цигарите, бялата захар, бялото брашно, храните с изминал срок на годност нямат подсилващо действие върху организма, но вредата от тях е различна за различните хора и в различните периоди, а понякога въобще не съществува. Разделното хранене, ограничаването на сладкишите, вегетарианството или строгото суровоядство, предписано от проф. д-р X или Y, няма да ви задоволи задълго, това можем да ви гарантираме.

 

Единствено вашият вкус решава: сърцето и душата ви трябва да са във вътрешно единство с храната, която приемате в момента, за да може и да се наслаждавате на яденето и пиенето, и да храносмилате добре. Когато и каквото и да ядете или пиете, бъдете спокойни и му се наслаждавайте и не изчислявайте предварително съставките, калориите или мазнините, така вредите на апетита си. Вашите лични, естествени възприятия ще определят много бързо количеството, калорийното съдържание и т. н.

 

Забравете окончателно всички диети и рецепти и се вслушайте в организма си, чуйте това, което той ви казва всеки ден. Вие сте уникални и никой не ви познава повече, отколкото вие самите. Не се борете никога с пристъпите на лакомия, а открийте нейната истинска причина и действайте с любов срещу нея.

 

Забраните, самоизтезаването и оплакванията не са направили нито един човек строен, здрав или щастлив. Могат да помогнат само преосмислянето и действието. Лунният календар ще ви бъде от голяма полза в тази насока.

 

Един-единствен въпрос трябва да си поставяте преди хранене: Какво въздействие оказва тази храна, тази чаша кафе точно в този момент върху мен, върху моето тяло, моя дух, моята имунна система? С други думи: Приемам ли в момента храна, даваща сила за живот? Отговора няма да намерите в нито един учебник. Експертът сте вие самите. Открийте сами кои храни или сладкиши ви вредят или помагат и в кои моменти става това. Решава единствено личното ви чувство - вашият вкус в истинския смисъл на думата.

 

Материалът е изпратен от Гиргин Павлов

 

 

 

 

Friday the 3rd. Spiralata.net 2002-2019