Здравословен живот и лечение

Заобичайте тялото си

Печат

 

 

 

 

Заобичайте тялото си

 

body.jpgСега всички са загрижени за фигурата си. Постоянно мислят как да се освободят от излишните килограми колкото се може по-бързо. Какво да се прави – мода. Много са убедени, че ако отслабнат, животът им мигновено ще се оправи като с вълшебна пръчица и личния живот веднага ще се уреди и кариерата ще стигне до небивали висоти. Че как, на дългокраките и стройните им върви навсякъде.

 

Дайте да отхвърлим илюзиите и да погледнем истината в очите. Ако отслабнеш, животът ти няма да се измени. Защото си недоволна не от тялото си, а от самата себе си. Разбира се, че то не е съвършено. И слава Богу, имаш над какво да работиш. Точно и твоите телесни недостатъци те отличават от останалите.

 

Впрочем, напълно е възможно точно те за някого да са достойнства, защото ние често сме склонни да се недооценяваме. Помните ли какво е казал френският писател Антоан Сент-Екзюпери – „най-главното не се вижда с очите”. Твоите обиди не се виждат отстрани, твоите разочарования – също. Както и недоволството на любимите ни, приятелите ни, роднините ни. Докато тялото – то стои пред очите на всички.

 

Спомни си, когато всичко е прекрасно и сякаш летиш като птица – тогава твоето тяло напълно те устройва, любуваш му се и дори се гордееш с него. Не си струва да тъжиш и да падаш духом, тъй като твоята самокритичност не знае граници. Ти със раздразнение забелязваш, че си напълняла.

 

А защо? Много съвременни психолози считат, че жената напълнява най-често, когато се чувства зле. Когато има неприятности в къщи или на работа. Тогава и самооценката пада до нулата, че дори и по-ниско. И тя усилено започва да си похапва заради своята тъга и печал.

 

Запознавайки се с примитивната на пръв поглед теория „слушайте тялото си”, аз за пореден път се убедих, че всичко гениално е просто до баналност. Като че ли изглежда, че е по-просто да се разберат потребностите на душата и тялото. Но за много тази задача се оказва неизпълнима. Защото много жени са свикнали да поставят себе си на последно място. Повечето живеят заради другите – за децата, за съпруга, за родителите, за началника. Но само не за себе си

 

Неувереността в себе си често се маскира като недоволство от себе си и своето тяло. Затова главното е да се разбере, че ключът към успеха е в твоята душа, а не в твоята фигура. Ти ненавиждаш не своето тяло, а себе си. Постарай се да разбереш  каква е причината за силното безпокойство и раздразнението и че за защита ти е необходимо това излишно тегло. А намирайки своята „ахилесова пета”, започни да отстраняваш причината за вътрешния конфликт. Само трябва да си пределно искрена със себе си, не се опитвай да се излъжеш.

 

И тогава, напълно е възможно да разбереш, че изходът е един: да приемеш и да заобичаш тялото си. Друго никой няма да ти даде за никакви пари. То ще е с теб още дълго. Или в мир и съгласие или в състояние на война. Трети път няма. Избирай. И в края на краищата, ти си обречена да го заобичаш, защото инстинктът за самосъхранение е заложен генетично. Приеми тялото си такова, каквото е сега, без всякакви уговорки – „когато отслабна пет килограма, ще е друго нещо”. А след това започни постепенно да го уравновесяваш с нежност и грижа.

 

Вярвам, че обезателно ще го заобичаш. Но това няма да стане изведнъж. Това ще е предшествано от усилен труд на душата. Защото негативните стереотипи са пуснали дълбок корен. И кой знае, когато се освободиш от ненавистта към своето тяло, ти ще отслабнеш без допълнителни усилия. Нали избавлението от негативни мисли по своята същност е равнозначно на преход към рационална програма на хранене след многогодишно игнориране на правилата за съчетание на продуктите.

 

Преди решително да прегледаш диетата си и да моделираш фигурата си в фитнес-залата, за начало престани да се критикуваш. Иначе цялата работа ще бъде нахалос. Защото низката самооценка моментално напомня за излишните килограми на обидите, разочарованията, страховете и тревогите.

 

body.jpgНаучи се да се уважаваш, да поставяш своите интереси на първо място, започни да реализираш съкровените си желания. Не позволявай да те манипулират дори близките ти хора. Корените на недоволството лежат дълбоко в подсъзнанието. Ориентирайки се, ти непременно ще разбереш, че една от причините да не се обичаш е неудовлетвореността от живота. Разбира се, трудно ще бъде да се разплете кълбото от проблеми изведнъж, нали те са се трупали с години. Приготви се за това, че процесът няма да е бърз и лесен. Но дори и да не ти се удаде да решиш проблемите, в крайна сметка ще започнеш да се движиш по посока към себе си, а не от себе си, както преди. Ще те увлече процеса на самопознание. Повярвай, да се развържат психологическите възли на собствения живот е много по-интересно, отколкото да четеш увлекателен детективски роман или да гледаш остросюжетен филм.

 

Колкото повече негативни стереотипи и страхове оставяш след себе си, толкова по-отчетливо ще разбереш колко силно са ти връзвали ръцете и краката и са ти пречели да се движиш напред към щастието и процъфтяването. Никога не е късно да се започне работа над себе си и своето тяло. Когато се научиш да се отнасяш към себе си с уважение, непременно ще започнеш да изглеждаш по-добре. Ще се занимаваш със себе си с удоволствие. И то не по указание на предприемчиви гешефтари, които с помощта на агресивна реклама внушават, че само с форми 90 х 60 х 90 може да се достигне щастието и да се сдобиеш с успех.

 

Ти ще усъвършенстваш фигурата си треперейки и грижейки се нежно за своето тяло съвсем по друга причина. Просто душевната хармония обезателно ще се прояви по лицето и фигурата. Нали външното винаги е израз на вътрешното.

 

„Изтрий случайните черти и ще видиш” ти си прекрасна”. Помниш ли тази перефразирана строфа на Александър Блок? Негативните наслоения на стереотипите скриват твоята истинска същност и е възможно дори отрицателно да влияят на личната ти съдба. Вярвам – ти обезателно ще постигнеш успех по съзидателния и творчески път към себе си.

 

Ако си недоволна от своята фигура, ще ти помогнат следните съвети:

 

1. Преди да изчистиш своя организъм, освободи съзнанието си от негативните стереотипи, които връзват ръцете ти и ти пречат да се движиш напред. Най-добрата и ефективна диета е умствената. Това е самопризнанието и самоодобрението.

 

2. Не води война със собственото си тяло, по-добре сключи примирие с него и влез в дипломатически отношения с него. Приеми го такова, каквото е и започни да  усъвършенстваш  това, което ти е дала природата.

 

3. Много жени са убедени, че значимостта им зависи от фигурата. Това е опасно заблуждение. Ключът към успеха е високата самооценка и увереност в себе си. В действителност трябва да се стремим към мир и хармония със себе си.

 

4. Често пълнотата не е само резултат на преяждане или болест. Възможно е с помощта на излишните килограми да се опитваш да се защитиш от обиди, критика, страхове. Постарай се да разбереш каква е причината за такова силно безпокойство и започни да я отстраняваш.

 

5. По-добре се откажи от илюзиите, че тънката талия ще измени и живота ти към по-добро като с вълшебна пръчица. Ще бъдеш дълбоко разочарована.

 

 

 

От книгата „Заобичай тялото си” на Наталия Максимова

 

 

 

 

Sunday the 31st. Spiralata.net 2002-2019