Здравословен живот и лечение

Опитът с прасенцата

Печат

 

 

 

 

Опитът с прасенцата

 

Проф. Владимир Г. Жданов

 

jdanov1.gif

 

Какво да правим в тази страшна ситуация?

 

Всеки път, когато слушам за проблемите, свързани с алкохола, пушенето и наркотиците, аз ясно виждам как през цялата ни страна Русия преминава гигантско корито с напитки. И наркотизираният народ се спуска настървено към това корито.

 

И кого виждаме край това корито? Виждаме на вид прилично облечени хора, които по празниците с чашка си гребват и пият. Това са така наречените културно пиещи. Някой черпи от коритото с канче – за него казват: „Пие умерено”. Някой е влязъл в коритото с ведро – това е пияница, лош човек, а някой вече е паднал в коритото и от него тече – този – то е ясно, е алкохолик. Какво ни предлагат да направим в тази ситуация?

 

Студия Киев Научфильм засне научно-популярен филм за поведенческите реакции на едномесечни прасенца. От десет различни свине-майки взели по едно прасенце и ги сложили в отделна кочина и започнали да снимат как ще се държат прасенцата. Първите три дни прасенцата се биели, а на третия ден се сплотили в стадо. И започнали да живеят като стадата в природата. Отделил се водач на стадото – не най-голямото, но най-умното прасенце станало водач. И прасенцата заживели като стадо. Носят им коритото с кашата, първи яде водачът, след него първото, десетото, последното – всичко по справедливост.

 

Но на някого хрумнало да излее в коритото с кашата им трилитрово шише с бира. Разбъркали го и го оставили. Първо се приближило прасенцето-водач. Подушило коритото с бирата и вдигнало очи нагоре. Нещо не е както трябва. Душило, душило, душило, погледнало наляво. Душило, душило, душило, погледнало надясно. И се наяло с кашата с бира. След него, вече без да душат, с кашата с бира се наяло цялото стадо прасенца. И прасенцата оглупели от бирата. Най-малкото се хвърлило да хапе водача, настанал бой, писъци, квичене, - точно като край пивница. Прасенцата се биели, разбягали се по ъглите, започнали да треперят и да се страхуват едно от друго.

 

Два дни продължил махмурлукът при прасенцата. На третия ден раните им зараснали и пак се сплотили в стадо.

 

След още два дни решили да повторят този експеримент. Взели кашата, налели трилитрова бутилка с бира, смесили я и поставили пред прасенцата. Приближило се прасенцето-водач. Подушило – пак вдигнало очи нагоре. Душило, душило, душило, погледнало наляво. Душило, душило, душило, погледнало надясно. Душило и поглеждало нагоре – нещо си спомняло и мръщело чело. А след това със зурличката си преобърнало това корито. Всички помислили, че това е станало случайно. Направили пак каша и сложили бира - щом подушило прасенцето веднага отново обърнало коритото. Представяте ли си? Даже едномесечното прасенце с ей-такова мозъче разбира какво трябва да направи с това корито. Да обърнем това корито веднъж и завинаги, докато не са удавили всички ни в това корито.

 

Хората, които стоят около това корито – онези, които стоят с чашка и канче, са най-яростните борци с пиянството в нашата страна. Това са привържениците на теорията за културното пиене, които крещят около това корито и изтласкват пияниците и алкохолиците от коритото – пияниците и алкохолиците пречат на нас привържениците на културното пиене.

 

Затова изтласкват алкохолиците и пияниците от коритото, а на освободените места младежта с чашки се носи към това корито. Тогава какво да правим? Ами да го обърнем веднъж завинаги! Решение, което е ясно даже за малкото едномесечно прасенце.

Превод Еми Манолова

 

 

 

 

Tuesday the 2nd. Spiralata.net 2002-2019