Здравословен живот и лечение

Бърза помощ .....на длан

Печат

 

 

 

 

Бърза помощ .....на длан

Стрес? Нерви? Няма свободна минута за почивка?... Как да решите такива проблеми?

При малки неразположения масажът на дланта прави истински чудеса, твърди проф. Рихард Ньотцел (ФРГ). Той дава и конкретни съвети.

При точковия масаж на дланта медиците изхождат от това, че всички части на организма са свързани с определени точки на ръката. Масажът възбужда не само зоните, които натискаме, но и рефлектира в съответните органи: стомаха, сърцето, нервите... Той спомага да се разслаби организмът и едновременно го активизира и премахва някои неразположения. Голямото му предимство е, че след като усвои техниката на масажа, човек е способен да си помогне сам без доктор и лекарства. Като правило за това са достатъчни две-три минути масаж на рефлексните зони. Натискът трябва да бъде силен, но не болезнен.

В какви случаи помага масажът?

hands.jpg

ПРОСТУДА

Напада ви хрема? Веднага започнете масаж на рефлексиите зони на дланта, свързани с носните кухини (на рисунката - зони 2). С пръстите на едната ръка масажирате с кръгови движения съответните пръсти на другата. Възпале­нието на слизестата обвивка на носа оздравява бързо.

Кашлицата може да се намали с помощта на кръгов масаж на зоните, свързани с бронхите (б) и белите дробове(5). При простудни заболявания, за да активизирате защитните сили на организма, масажирайте зоните, свързани с лимфните възли. Внимателно разтривайте с палеца и показалеца зони 3.

ГЛАВОБОЛИЕ

Преди да вземете хапче, опитайте масаж на рефлексиите зони, свързани с мозъка (1), с фронталните и максиларните синуси (2). Това подобрява кръвообращението във всички области на главата. Масажът на тези зони помага не само при главоболие, но и при недостатъчна концентрация на вниманието и при излишна нервност. Масажирайте възглавничките на пръстите със силни кръгови движения.

НАРУШЕНО КРЪВООБРАЩЕНИЕ

За усилване и стабилизиране на кръвообращението с леки кръгови движения на палеца пет минути масажирайте рефлексната зона на сърцето (8).

БОЛЕЗНЕН МЕНЗИС

Рефлексиите зони, свързани с яйчниците (11) и матката (12), също лесно се поддават на масаж. Обхващайки дланта с палеца и показалеца, силно натискайте зони 11 и 12.

СТРЕС

В най-напрегнатите дни, когато буквално всичко се изплъзва от ръцете ви, успокояващо и разслабващо въздействие оказва масажът на зоните (7), свързани със слънчевия сплит - центъра на нашата нервна система. Ще ги откриете без труд на дланта си, ако я закрьглите, като че в нея има ябълка. Най-дълбокото място е търсената точка 7. Натискайте с палеца, а с останалите четири пръста поддържайте дланта отдолу.

НАРУШЕНО ХРАНОСМИЛАНЕ

Неразположение от мазна или лютива храна се отстранява лесно чрез масаж на рефлексната зона, свързана със стомаха (4). При повдигане и киселини масажирайте зоната, свързана с черния дроб и жлъчката (9), а при запек - зоната на дванайсетопръстника (10).

ХИПЕРТОНИЯ И ЗРЕНИЕ

Много болестни процеси, които засягат целия организъм, водят до изменения в ретината на окото. При хипертония развитието на ретинните промени обикновено протича в три стадия. При ангиопатия са налице начални изменения (локализирани само в ретинните съдове), които в този стадий са обикновено обратими. В стадия на ангиосклероза съдовете се увреждат трайно. Някои от артериите започват да приличат на „медни жици". На местата, където вените се кръстосват с артериите, те изглеждат прищипнати до степен на пъл­но прекъсване на кръвния поток в тях. Това е т.нар. симптом на Гон.

Ретинопатията се проявява с кръвоизливи, които най-често са с вид на резки или са точковидни. Дегенеративните промени са под формата на бяложълтеникави петна, разположени най-често в централните части на ретината - лъчисто, като звезда. В този стадий се проявяват и смущения в зрителните функции.

Колкото по-рано и навреме се открият тези изменения, толкова по-успешно ще бъде лечението. Затова ролята на офталмолога е много голяма. Като огледа очните дъна, той ще помогне на терапевта за излекуването на пациента

Д-р Мария ВЛАДИМИРОВА

 

 

 

 

Wednesday the 8th. Spiralata.net 2002-2019