Здравословен живот и лечение

Инструкция по самоспасяване

Печат

Превод от Петя Стоянова на част от клипа на д-р Комаровски "Инструкция по самоспасяване"

Много е добро!!! Препоръчвам!!! Ще се опитам да преведа най-важната част, но засега, който знае руски нека да преведе на другите! В такива ситуации е особено важно да знаем как ефективно да си помогнем сами и да не затрудняваме излишно онези, които трябва да помагат на наистина нуждаещите се!

ЗНАНИЕТО Е СИЛА!

Това е само част от превода, онази, която ще ви помогне да се ориентирате как да си помогнете сами. Онези, които имат своите методи или имат достатъчно пари за адекватна квалифицирана помощ, няма нужда да четат. Пускам без редакция, за грешките се извинявам. Бъдете здрави!

....

14-20% от медицинските работници заболяват от CОVID-19. Всеки човек, у когото има капка здрав смисъл, допуска, че може да се разболее. Карантината е фикция, поради това, че хората не са особено дисциплинирани, а и трябва да се признае, че държавата няма възможност да изолира хората, а и в най-скоро време, хората в изолация ще привършат парите и ще се наложи да излязат просто за да търсят начин да намерят пари, за да оцелеят.

За помощ към болничните заведения трябва да се обръщат единствено онези, на които по никакъв начин не може да се помогне извън тях. Нужна е много твърда селекция. Престъпление е относно всички нас, относно системата на здравеопазване, в стационарите да се лекуват хора със средно тежко състояние, които имат нормална концентрация в кръвта, могат да се хранят и пият, но са поставени на системи.

Много богатите хора могат да си осигурят такива условия на лично обслужване от медицински персонал.

Нужно е всеки да получи работеща конструкция какво да направи, ако вече се е разболял.

Ако сте открили каквито и да е симптоми, приличащи на заболяването - запушен нос, дискомфорт в гърлото, суха кашлица, висока температура - накратко, какъвто и да е симптом, запомнете - помощта ще бъде стандартна. И вие можете да си помогнете много повече, отколкото цялата система на здравеопазване, на която може би не им е точно до вас. Затова, препоръчвам да си запишете препоръките. Ще ви препоръчам конкретни лекарства, конкретна храна, така че да ме разберете. И така:

Заредете мобилния, попълнете си контактите, възможности за връзка с медицински лица, възможност за взаимопомощ с роднини, приятели, съседи във връзка с транспорт, ако имате деца, кой да се погрижи за тях или за квартирата ви в случай, че остане празна. Запасете се с някои продукти, напитки, лекарства.

Запомнете, АКО СТЕ СЕ РАЗБОЛЯЛИ, РЕЖИМЪТ НЕ Е ПОСТЕЛЕН. Не бива да лежите. Постоянното пребиваване в хоризонтално положение, увеличава вероятността за усложнения. Въртете се, движете се, заемете полулегнало положение. Ако дишате тежко, опитайте се да спите по корем - това в някои случаи много помага.

Въздухът е най-важното лечение - има прибори за измерване параметрите на въздуха.

Оптималната температура е около 20-22 градуса, не повече, влажността 40-60%. Проветрявайте помещенията, използвайте овлажнители, но се старайте да поддържате тези параметри. По-добре 16 градуса, отколкото 23 и повече!!!

Принципен въпрос - какво да ядете, когато сте болни.

Първо - ако нямате апетит, можете и да не ядете. Течностите са отделна тема. Трябва да разберете, че сега не се нуждаете от елда, от месни и рибни консерви, нужна ви е лесноусвоима храна, която може да бъде и въглехидратна, в т.ч. и захарни изделия - в тази ситуация това е напълно нормално - овесени ядки, каши, сушени плодове, плодово пюре, консервирани плодове, компоти, пресни плодове, сладолед, шоколад, конфитюри - сладките неща са просто чудесни.

Напитки, обръщам внимание - да се отслабва е добре, но точно сега са ви нужни напитки, които са източник на енергия - глюкоза, захароза, това е важно, много течности, ако не се храните и нямате апетит. Страшни думи ще кажа - кока кола, пепси кола, компоти, сокове, квас - всичко това е допустимо и нужно. Разбира се чай с мед, с бисквитка.

Обръщам внимание КОЛИЧЕСТВОТО ТЕЧНОСТИ Е ОСОБЕНО ВАЖНО - при липса на течности се намалява влажността в белите дробове, което многократно увеличава вероятността за усложнения.

ДРЕХИ - вие в никакъв случай не бива да мръзнете, т.е. прохладен въздух, но топли дрехи.

Още веднъж обръщам внимание на съня - особено тогава, когато дълго се намирате в хоризонтално положение, качеството на въздуха придобива решаващо значение - много щателно проветрете помещението преди сън. Облечете допълнителна пижама.

Контролирайте всичко, което може да се контролира във връзка със здравето.

Ако се наложи да позвъните в медицински център трябва да можете да кажете на лекаря точни параметри - температура, честотата на дишане (можете сами да преброите дишанията за минута), кръвното налягане, честотата на уриниране и цвета на урината. Наситено жълта урина показва дефицит на течности и няма хора, които веднага ще притичат да ви включат системи. Затова пийте повече течности. Обърнете внимание, че диария в съчетание със затруднено дишане, това е реална причина да стигнете до болница.

За тези, които желаят лекарства.

Това е тема, която вълнува всички, които са уверени, че с някакво вълшебно хапче може да се победи коронавируса. Даже тези лекарства, които назовава Тръмп и куп други лекари, са експериментално лечение. Затова не бива да се разчита изцяло на това.

ЛЕКАРСТВА

Ако вие приемате лекарства заради други заболявания, продължавайте да ги приемате. Пази боже, начели се и наслушали се, да престанете да си пиете лекарствата. Ако сте астматик и приемате лекарства, при ОРВИ трябва да се увеличи дозата, като предварително обсъдите с лекуващия лекар, но ако няма такава възможност можете сами да увеличите примерно с 1/4 от дозата.

ЛЕКАРСТВА, КОИТО ТРЯБВА ДА ИМАТЕ ВКЪЩИ:

1. Понижаващи температурата - ПАРАЦЕТАМОЛ. Това е международно лекарство с различни синоними в различните страни, които виждате сега (17,36) на екрана, можете да спрете кадъра и да разгледате подробно. Обръщам внимание на това, че МАКСИМАЛНОТО КОЛИЧЕСТВО ПАРАЦЕТАМОЛ, което възрастен човек може да приеме на денонощие, това е 1,5 г = 1500 мг. Погледнете какви таблетки сте купили - можете да приемате максимум по 500 мг три пъти дневно.

Друго температуропонижаващо лекарство, за което има много спорове, е ИБУПРОФЕН. Обръщам внимание, че максималната доза прием за възрастен човек е 1,200 г на денонощие. Максимум 3-4 приема.

2. При дехидратация

В случай, че имате възможност да бъдете поставени на системи, но можете да пиете, то системата не ви е нужна, защото е съвсем ненужно да вкарвате непосредствено в кръвта солеви разтвор или глюкоза, вие можете да ги изпиете и те ще се всмучат в стомаха и червата.

Има перорални средства при дехидратация, чиито списък виждате в момента на екрана (19,16). Обръщам внимание на това, че ако не можете да закупите тези средства, то има изключително просто средство, препоръчвано от СЗО, което можете да приготвите в домашни условия. Рецептата виждате в момента на екрана (19,42):

- готварска сол - 3 г

- обикновена захар (захароза) - 18 г

- вода - 1 л

С това лекуват и холера, а обезводняването при холера не е като при коронавирус, а е много повече. Затова не е нужно да ходите до болница, за да ви поставят системи.

Симптоматични средства за облекчаване на дискомфорт в гърлото. Те не лекуват, но ще ви бъде по-леко. Нека устата е заета не с глупави разговори, а с някаква вкусна таблетка (има голямо разнообразие от такива в аптеките, както и от народната медицина; бел.пр.). Така че имате достатъчен избор да си помогнете сами.

Внимателно, моля ви, много внимателно с лекарствата против кашлица и отхрачващи средства. Не бива с това да експериментирате самостоятелно.

Обръщам ви внимание на класическата фраза в болшинството фармакологични учебници по света - ПО-ГОЛЯМАТА ЕФЕКТИВНОСТ НА ОТХРАЧВАЩИТЕ СРЕДСТВА В СРАВНЕНИЕ С ОБИЛНОТО ПИЕНЕ НА ТЕЧНОСТИ НЕ Е ДОКАЗАНА. Ако пиете повече, никакви отхрачващи средства не са ви нужни.

Предупреждавам - ако сте приели отхрачващи средства при наличие на обезводняване и горещ и сух въздух, то възможността за усложнения нараства многократно. Не правете това.

Вие слушате непрекъснато огромно количество страшна информация. Когато слушате, че Ледения дворец в Мадрид е превърнат в морга, че всеки ден умират хиляди хора, то във вас възниква голям страх. Именно затова, добре се замислете: АКО ВЗЕМЕМ 100 ОСЕМДЕСЕТГОДИШНИ БАБИ, КОИТО СА ЗАБОЛЕЛИ ОТ КОРОНАВИРУС, ТО 85 ОТ ТЯХ ЩЕ ОЦЕЛЕЯТ!

Цялото видео:

Monday the 25th. Spiralata.net 2002-2019