Здравословен живот и лечение

За далака

Печат

Тайната на здравословният баланс се крие в правилната грижа за далака, който никога не ни боли

 

"Далакът се грижи за всички органи и клетки в тялото. Ако далакътна човека е здрав, сърцето, черният дроб, белите дробове и бъбреците ще функционират нормално, лошите енергии ще си отидат и той/тя няма да има болест." - Дона Идън

Далакът е най-големият лимфен орган в нашето тяло, който е подвластен именно на елемента Земя, и също като нея владее основните трансформиращи, управляващи и имунни функции в нашия организъм.

Далакът е орган с размер на юмрук, разположен в горната лява част на корема между стомаха и диафрагмата. Основните функции на далака управляват нашите имунна, лимфна и сърдечно-съдова системи. Далакът е отговорен за отстраняване на стари червени кръвни клетки и производството и съхранението на белите кръвни телца (лимфоцити), които пречистват кръвта в далака от вируси и бактерии и предоставят важни имунни клетки на целия организъм. Когато далачната система е затруднена да извършва ефективно работата по храносмилане и транспортиране на хранителните вещества, поради застой на лимфата, тогава нейните функции се поемат от другата жизненоважна система на черния дроб и жлъчката. Ако това се случва често, тогава в организма възникват предпоставки за замърсяване, запушване на жлъчните пътища и интоксикация, поради неестествено функциониращите органови системи.Тъй като жлъчката се явява органа, който елиминира излишните мазнини и отровни метаболити, продължителният застой на лимфата, която играе важна роля в разпределянето на мазнините, може да провокира постепенното и незабелязано отлагане на тези вещества в жлъчката и жлъчните пътища. С времето тези вещества калцират и се превръщат в жлъчни камъни, за които може да ни подскаже болката в дясното подребрие, едва след години, когато жлъчката е вече почти запълнена с отрови.От друга страна, когато жлъчката не отделя достатъчно жлъчни сокове за храносмилане, тези функции се поемат от панкреаса, който е принуден да секретира по-често и повече киселини за да може да се усвои несмляната храна в стомаха. Ето защо основна причина за гастрита, панкреатита, язвите, рефлукса, повишената киселинност в организма, а от там и полипите и затруднената функция на дебелото черво, се явяват именно запушените жлъчни пътища.Продължителните състояния на интоксикация, поради застой на течности, лимфа и жлъчка, водят често до болки, крампи, мускулна слабост, неразположения и заболявания на опорно-двигателния апарат, сърдечно-съдовата система, хронични храносмилателни и отделителни разстройства, наднормено тегло и метаболитни разстройства, диабет, чести инциденти на грип, простуда, възпаления на дихателните пътища и кожата, образуването на бъбречни камъни, възли и бучки, и дори тежки автоимунни и онкологични заболявания, вследствие на нарушената имунна функция на далака. Една от основните функции на далака е метаболизма на течностите: слюнка, храносмилателни ензими, чревните ензими, течността в ставите, сълзите, слуз, пот и урина. Далака управлява и двата вида течности: бистри и леки, слузести и гъсти. Заедно тези течности подхранват всички тъкани и органи на тялото.

Какво се случва, тогава, когато тези течности са извън равновесие?

Една от възможностите е липсата на течности, което може да доведе до крехки стави, сухота в устата, усещане за повишаване на топлината в тялото, застой на лимфата. И в крайна сметка, докато ние можем да живеем без храна, без вода тялото ни буквално ще изгори, изсъхне, и изгасне.

А когато в тялото ни има прекалено много влага и течности?

Излишната влагата в тялото е резултат от приема на прекалено много течности, твърде слаб далак, и/или твърде влажната среда.

Излишната влага в тялото може да доведе до незначителни неразположения като умора и подуване на корема и крайниците, до лимфен застой, но и до сериозни здравословни проблеми и заболявания, включително и рак. Най-общо казано знак за излишна влага е тежестта (летаргия, умора, депресия), които много от нас се опитват да коригират с кофеин и други стимуланти. Човек може да усеща тежест в главата или в цялото тялото. Ако влагата се задържи продължително време в тялото, има тенденция да се създаде стагнация (фиксирани маси), която може да засегне ставите (артрит), а при вече запушени жлъчни пътища - шипове, ревматизъм, подагра, поради задържане на пикочна киселина в тъканите, или да създаде топлина, която може да се издигне до очите и главата, предизвиквайки емоционално разстройство, и/или към повърхността на кожата (екзема, псориазис).

А може да бъде и по-лошо: излишна влага – лимфен застой - затлъстяване – метаболитен синдром:

Затлъстяването е твърде често срещано състояние, характерно за излишната влага. Затлъстяването е сериозен проблем за общественото здраве. Хиляди хора се борят непрекъснато с наднорменото тегло, но често отчаяно заявяват:

Аз не разбирам, пия повече от два литра вода дневно, ям салати на обяд, тренирам, и все още не мога да отслабна ...На практика, повечето общоприети диети, които трябва да предизвикат желаният полезен ефект, допринасят реално за "подхранването" на основната причина за наднорменото тегло, най-вероятно подведени от факта, че лимфата изхвърля около 3 литра отпадни течности на ден и заблуждението, че освен всички течности приети през деня, трябва да се пият поне 2-3 литра чиста вода. Да, всъщност, това е правилно, но ефективно, единствено при правилно функциониращ организъм, без излишък на влага, без лимфен застой и затлачени жлъчни пътища.

Това обяснява защо толкова много хора, борещи се с излишните килограми, които се захващат да правят "правилните" неща, всъщност не губят тегло."

Водата е Ин по природа, а ледено студената вода е даже повече Ин по природа. Пиенето на много хладна или студена вода изтощава енергията Ян в тялото. Когато сутрин слънцето изгрее, енергията Ян в тялото също се повишава. Не пийте много вода сутрин и особено важно е да не пиете хладна или студена вода, защото енергията Ян ще се охлади, точно когато започва да се покачва. Според китайската медицина, Сърцето притежава свойствата на огъня. Пиенето на много хладна или студена вода сутрин отнема огъня от Сърцето. Много от хората с такъв навик имат сърдечно-съдови заболявания, но не са наясно с това. Защо някои хора често се чувстват жадни? Защото са болни, тоест меридианите са блокирани. Обикновено са блокирани няколко меридиани и затова заболяванията са комплексни. Например, човек със сърдечно-съдово заболяване обикновено има смущения в други вътрешни органи; почти всички диабетици имат сърдечно-съдово заболяване и те често са жадни. Когато един здрав човек е жаден, той изпива някакво количество вода и жаждата отзвучава. Но един пациент може да продължава да се чувства гладен и жаден, въпреки че постоянно яде и пие вода. Това показва, че меридианите са блокирани, храната и водата не се усвояват и превръщат в Чи, или че Чи е блокирана и не може да достигне до мястото, където трябва да стигне. Накратко, причината е в блокажа на меридианите. Колкото повече са блокирани меридианите, толкова повече човек се стреми да яде и пие и толкова повече енергия ще се използва за това. И този порочен кръг ще продължи до последния му ден.

 

 

Източник: https://web.facebook.com/groups/1046288245391283/permalink/1579307148756054/

 

 

Wednesday the 8th. Spiralata.net 2002-2019