Здравословен живот и лечение

Как да успокоим сърцето при аритмия

Печат

Как да успокоим сърцето при аритмия

 

Човек обикновено не усеща биенето на сърцето си. Но често при физически натоварвания или в стресови ситуации сърцето започва да бие учестено, нарушавайки привичния си ритъм. Може да се появи рязка слабост, да се учести дишането, да се увеличи потоотделянето. Такова състояние се нарича аритмия.

Как да помогнем на своето сърце да се върне в нормалния си ритъм, ако нямаме възможност да се обърнем към специалист, а нямаме под ръка и нужните ни лекарства?

            Можем временно да „успокоим” аритмията на сърцето, като използваме простите методи, които са приведени по-долу.

1.                  Използвайте дишането. Вдишайте дълбоко и задръжте дишането. За това е необходимо известно усилие. Задръжте дишането за 5-10 секунди.

Издишайте бавно, стараейки се да издишвате въздуха на порции през устните, оформени като тръбичка.

Тази процедура трябва да се повтори няколко пъти.

Даденият способ ще позволи да се активира парасимпатиковият дял на вегатативната нервна система, което ще намали честотата на сърдечния ритъм.

2.                  Помасажирайте синокаротидната зона. Синокаротидната зона се намира в областта на шията под долната челюст, в мястото, където сънната артерия се разделя на вътрешна и външна. Тази зона участва в регулирането на артериалното налягане и нормализиране на честотата на сърдечните съкращения.

За масажиране на синокаротидната зона се използва палецът на ръката, с който меко се натиска върху дадената област в продължение на 3-5 минути –  първо от едната страна на шията, после от другата.

3.                  Внимателно натиснете очните ябълки. Ако нарушението на сърдечния ритъм не е свързано с патологично заболяване на сърцето, а се е получило вследствие на стрес или  физическо претоварване, то може да се приложи достатъчно прост метод за нормализиране на сърцебиенето.

За това е необходимо с втория и третия пръст на ръцете в продължение на минута да се натискат внимателно очните ябълки.

При необходимост действието да се повтори.

4.                  Избройте на глас своя пулс.

Понякога за нормализиране на сърдечния ритъм е достатъчно да се използва обикновеното броене на глас.

Седнете на стол и затворете очи. Поставете дясната ръка на китката на лявата ръка.

След като напипате пулса си, започнете да броите на глас сърдечните съкращения в продължение на 3-5 минути. Цифрите се назовават ясно, последователно, без да обръщате внимание на факта, че пулсът може да излиза от равномерния ритъм.

След време аритмията, според броенето, ще намалява и сърдечният ритъм постепенно ще влезе в норма.

5.                  Опитайте да „уговорите” аритмията.

Седнете или легнете на пода, отпуснете се, затворете очите.

Дясната ръка положете на сърцето и започнете да разговаряте с него. Със спокоен тон се опитайте да „уговорите” своето сърце да не се вълнува: „Успокой се, не бива така да бързаш... раз, два... три. Всичко ще бъде добре. Е, виждаш ли, получава се, благодаря ти...”

Думите могат да бъдат най-различни, важното е да се откъснете от всички проблеми и 5-10 минути да посветите на най-важния орган – вашето сърце.

Обикновено такъв начин на самовнушение помага и сърдечният ритъм се възстановява.

При повечето случаи на преумора или стрес прилагането на тези прости начини за „успокояване” на сърцето позволяват да се възстанови неговата работа.  Въпреки това, не бива да се забравя основното правило, което е необходимо да се прилага при всякакви отклонения на работата на сърцето – колкото е възможно по-бързо да се свържем с лекар. Само специалист може да постави правилна диагноза и да назначи ефективно лечение.

Източник: https://nasovet.info/topics/kak-uspokoit-serdtse-pri-aritmii/

Превод от руски Петя Стоянова

 

Wednesday the 26th. Spiralata.net 2002-2019