Здравословен живот и лечение

Какъвто е вискозитетът на кръвта – такъв е и животът!

Печат

Какъвто е вискозитетът на кръвта – такъв е и животът!

 

Сърдечно–съдовата система на човека като за мисъл е една много надеждна система

 

Когато казваме, че човек има много лоши кръвоносни съдове, какво може да означава това? Какво може да се случи с него?

Съдовете са като маркучи? По средата с дупка, по които тече кръвта. И с тях трудно може нещо да се направи. Те могат да бъдат разядени от корозия, условно казано, от някакви качества на кръвта, или нарязани, или притиснати. Теоретично нищо друго с тях не може да се случи.

Затова трябва ясно да си представим защо се разкъсват съдовете в организма на човека. За целта е нужно да се запознаем с механизма, по какъв начин се случва движението на кръвта през тъканите.

Какво е устройството на сърдечно-съдовата система?

Диаметърът на кръвоносния съд може да бъде от голям до микроскопичен. Диаметърът на сърдечния съд, например, е равен на диаметъра на еритроцита. Това е много, много малък диаметър.

Клетките на сърцето се намират в междуклетъчната вода. На мен винаги ми се е струвало, че съдовете достигат до клетките, както си мислят повечето хора, даже и някои лекари, че всяка клетчица получава някакво мъничко тъничко кръвоносно съдче.  

И чак по-късно дойде разбирането, че съдът – това е тръбичка, която има своите коридорчета, лабиринтчета, при това всички те са разнообразни, за всяка аминокиселина отделно коридорче, т.е. многослойна стеничка на съда. И че съдът, достигайки непосредствено до органа, се превръща в капиляр, т.е. еднослоен, с дебелина  една клетчица само. И между тези капиляри става обменът на хранителни вещества.  

На прост език, еритроцитът има 4 молекули желязо (столчета), на които може да седне една свободна връзка. Връзка – това е, условно казано, свободна ръка, с помощта на която желязото може да притегли нещо към себе си. И тя притегля кислорода, който еритроцитът е получил в белия дроб. Т.е. на 4 столчета седят 4 атома кислород и се придвижват в кръвоносната система.

Стигат те до сърцето и какво се случва?

През стената на съда кислородът се просмуква  в междуклетъчната вода и се разтваря в нея. А тук вече се намира разтвореният въглероден двуокис, който се просмуква през стената на същия този съд и заема мястото на кислорода. На молекулата на еритроцита могат да седнат 4 атома. И еритроцитът се връща отново в дробовете, стига до тях, отново въглеродният двуокис се просмуква в тръбичката и в алвиолата, а там вече се намира кислородът, който сяда на свободните столчета. И кръвта отново побягва. Кръвта няма по-сериозна функция. Тя има много функции, но тази е най-сериозната – да пренася кислорода.

Тези, които са виждали кръвта под микроскоп, знаят: еритроцитите светят, около тях има своеобразна аура – това е кислородът, присъединен към всяка молекула желязо. Това е основната функция на кръвта. 

Съдът никъде не започва и никъде не свършва. Той започва в сърцето и завършва в сърцето. Той е затворен. Но целият е абсолютно дупчест, особено на ниво капиляри. Какво се намира в кръвта? Това са еритроцитите и левкоцитите.

Левкоцити

Левкоцитите са едноклетъчни същества, които изпълняват своята функция. Така левкоцитът фактически се явява съзнателна клетка. Ако, например, се появяват бактерии в сърцето, то той прониква в тъканта през стената на съда, във водата, доплува по нея до бактерията и я изяжда. В резултат на това се образува гной, която ние натичаме ревмокардит или миокардит, или миокардиодистрофия, и т.н. и т.н. А после левкоцитът ще мисли накъде да се насочи. Ако ферментната му база е добра, т.е. той може да разтвори тези бактерии, то той ще се върне в съда по обратния път. Ако не – то той ще отиде директно в лимфата и ще тръгне посредством лимфните възли към изхвърляне – в носа, в устата, в гърлото, потните жлези или по полов път.

Какво още е разтворено в кръвта?

В кръвта са разтворени клетъчните хранителни вещества. А в червата огромно количество белтъчини, разтворени и неразтворени. Белтъчините се делят на 28 аминокиселини. В червата има коридор, и в съда има коридор. Тези коридори съвпадат. Веднага щом тези аминокиселини се разтворят, една по една посредством този коридор попадат в кръвта.

И така, в кръвта са разтворени 29 аминокиселини, 15 минерала.

Минералите не могат просто така да плуват, иначе те биха образували просто залежи/натрупвания от желязо и мед, които също са съединени с аминокиселините в конгломерати. 12 минерала, които могат да бъдат в свободна форма. Мастни киселини – три основни и още няколко други, ферменти – 3 хиляди. Всичко това е разтворено в кръвта. Кръвта се явява тази хранителна среда, от която клетката получава жизнено важни за нея вещества. По този начин, втората функция на кръвта е хранителна.

Какво се получава: кръвта идва заедно с еритроцитите и кислорода. Тук тя се оказва артериална. Ако тя вече е преминала през органа и е набрала въглероден двуокис, тя се оказва венозна. И артериалният капиляр автоматично се превръща във венозен капиляр. Венозната кръв се движи към белите дробове където се превръща в артериална. И това се нарича кръговрат на кръвта в организма. Също като кръговрата на водата в природата. Ето това е принципната схема на работа на сърдечносъдовата система. Сърцето изтласква кръвта и тя продължава нататък. Но ако по пътя си кръвта срещне черен дроб, пълен с ламблии[1] и хелминти[2], то кръвта не се изкачва, а се натрупва надолу. Като следствие: варикозно разширение, тромбофлебит, съдови „звездички” (спукани капиляри), хемороиди и др. Кръвта трябва да циркулира безпрепятствено.

 

На сърцето също му е нужно хранене. Представете си двете половинки на сърцето. Половинката се съкращава – кръвта се изтласква. При това то се съкращава мигновено: сърцето се свива, втората половина в същия момент се отпуска – кръвта нахлува. Втората половина се съкращава – кръвта се изтласква, първата се отпуска – кръвта нахлува.

Това е, нищо повече не се случва. Ако идва добра кръв, чиста, ако в нея има 99% вода, и само 1 или 2 или 3% еритроцити, суха еритроцитна маса, то така и ще бъде. Ако в кръвта има 28 аминокиселини, 15 минерала, 12 витамина, 3 маслени киселини и 7 фермента (28-15-12-3-7), то така и ще бъде.

А ако кръвта идва със съсиреци, ако еритроцитите са се слепнали помежду си поради нарушения киселинно-алкален баланс, се получават смущения в работата на цялата система. Еритроцитът самостоятелно не прилепва към нищо, той има своя собствена аура. Щом в кръвта се появи киселина, аурата на еритроцитите гасне, те започват да се слепват и се появяват образования, подобни на монетни стълбчета.

Който е наблюдавал кръвта си под микроскоп, е могъл да ги види. Такава кръв не може да пренася кислород. В такава кръв има мазнини. Холестеринът коагулира/се натрупва/ също като в шишче с оцет и прилепва към еритроцитите. И това се нарича тромб.

И от тези тромби, всъщност, умира всеки четвърти човек на планетата статистиката навсякъде е еднаква. Само при японците има друга статистика. При тях хората на някои места  не умират от болести, а престават да живеят, защото се изчерпва енергийният им запас. Оказва се, че така също може!

И така, сърцето може да е идеално, добро, ласкаво – всичко зависи от това, каква кръв се влива в него. Ако е дошла добра чиста, хранителна кръв, с достатъчно количество левкоцити, не лепкава, слабо алкална, то всичко ще бъде наред (Сърцето може да бие практически вечно, което е и доказал професор доктор Алекс Карел със своя знаменит експеримент. Вие знаете, че сърцето съхранява автоматизма, даже когато е отстранено от организма. Той е взел сърцето на едно пиленце, поставил го в чашка, налял вода с всичко необходимо (28,3,12,15,7) и сменял водата всеки ден. Сърцето живяло 35 години. Без кокошка. То не знаело, че няма кокошка. Постъпват хранителни вещества – всичко е нормално, мама е на мястото си. Значи тя е хапнала нещо добро. Професорът е получил Нобелова награда, защото е доказал, че ако клетката се съхранява в нормални условия, може да живее много дълго.  В природата нито една кокошка не е доживяла до своя 35-ти юбилей.

Какъвто е вискозитетът на кръвта, каквито са нейните хранителни свойства, такъв е и животът. Това са две абсолютно взаимосвързани неща. Ако в кръвта липсва нещо от необходимите съставки – страдат клетките на сърцето. Клетката на сърцето страда, страда, страда и после умира. И сърцето започва да се съкращава неритмично, хаотично, твърде често или твърде бавно. Това наричаме мерцателна аритмия. То не почива. То трябва половин секунда да се съкращава – половин секунда да почива. Ако то почива 1/4 от секундата, а ¾ се съкращава, или 2/3, то се изтощава. И ни е казваме: „Имате изтощено сърце”. И патоанатомът вижда, че сърцето е като гъба и казва: „Този човек повече не би могъл да живее”. Той има изтощение на сърдечния мускул. Изтощение – това е отсъствие на хранителни вещества и кислород.

За какво още трябва да се грижим, за да променим статистиката на сърдечносъдовата патология? Принципно трябва да се грижим за няколко неща.

 

Причини за сърдечносъдовите заболявания

 

А причините за нашите инфаркти са все същите:

·         Психиката ще доведе до инфаркт? Сто процента.

·         Неправилното хранене ще доведе до инфаркт? Не се съмнявайте – така е.

·         Липсата на вода, присъствието на кисели напитки ще доведе до инфаркт? Несъмнено.

·         Хламидите в сърцето. Паразитите.

·         Медикаментите.

Сега да поговорим за киселинно-алкалната скала на кръвта. Както вече знаем: 7 – неутрално, 1 – киселина и 14 – основа.  Ние сме отрицателно заредени: междуклетъчната течност е заредена -50, а вътреклетъчната е заредена -40, между тях има разлика в потенциалите. Вътре в клетката е -40, а отвън – -50. Това показва, че протича електрически ток.

Ако направим кардиограма, този електрически ток ще го хванем във вид на крива от различни точки на сърцето.

Така че тук 7,43 е константната рН на кръвта. Кръвта – това е слабо алкален електролит. Ако рН на кръвта се понижи до 7,1 – настъпва смърт. От 7,43 до 7,1 е границата на нашия с вас живот. Електрическият потенциал можа да бъде погасен с помощта на киселина. Елементарно. Три литра Пепси-Кола ще се справи лесно с тази задача. Или човек ще остане без зъби, кости, нокти, тъй като всичкият калций ще замине.

Алкализиращите минерали са няколко: калций, магнезий, натрий, калий. 90% от употребяваните от нас продукти са киселинни: месо, риба, яйца, захар, конфитюр, топени сирена, всякакви, напитки – чай, кафе, какао, компот, минерална вода, по-нататък даже няма да изброявам – всичко е киселинно. А кръвта е алкална.  А минералите не й достигат. Калцият се усвоява 5%, магнезият по принцип е в минимални количества, натрия получаваме с рибата.

Аз винаги привеждам такъв пример. Човек се връща у дома уморен от работа, носи прясно замразена сьомга. Сяда и си хапва. Колко може да се изяде от прясно замразена сьомга без сол? А ако се посоли, колко може да се изяде? А с какво солената сьомга се различава от несолената? По натрия.

Всеки, който има завишена киселинност на организма, изпитва силна потребност от натрий.

Ако недостига калция – страдат зъбите, костите, косата. Умната коса напуска глупавата глава. Закон на природата. Всъщност, при мъжете далеч по-често. Може би при тях има проблем с киселинно-алкалния баланс?

Ако не достига магнезий – съдовете стават дупчести като решето.

Ако не достига калий в организма – сърдечният мускул започва да се поврежда.

В долината Хунза, в областта Каракорум в Пакистан кашата от сушени кайсии е основна храна, с помощта на която народът балансира своите микроелементи. Там има един закон. Ако момичето го отведат там, където няма кайсии, то има право да откаже на жениха. Защото кайсиите са поставени на първо място в йерархията на хранителните продукти. Това е съвършено уникален продукт. Най-мощната калиева помпа.

Програма за укрепване на сърдечния мускул.

И така, на сърцето са нужни калций, магнезий, натрий, калий. И енергия плюс всичките 28, 15, 12, 7, 3. и затова програмата за укрепване на сърдечния мускул ще се състои съответно от: Коензим Q-10[3] – енергия в леснодостъпна форма – по 1 капсула 2 пъти на ден. Той е приготвен от пчелно млечице. Когато японците открили този микроелемент, казали: „Ние открихме елемента на живота, елексира на живота”. За да не се задуши клетката от свободните радикали, й е нужен този коензим, този фермент. Наричат го още убихинон. У нас се предлага един от най-качествения убихинон в света. В капсули от 30 мг чист убихинон. Има такъв химичен аналог, който се нарича предуктал – назначават го, когато на човек вече му е много зле и не му остава да живее дълго.

Омега 3/60 може да защити стената на сърдечната клетка. Тя е заредена отрицателно и се състои от три части: една белтъчна мембрана и две липидни.

Липидите – това са ненаситени мастни киселини, затова могат да поемат калий, магнезий и да ги доставят в клетката.

Ако има много свободни радикали (пушене, слънчево изгаряне, СВЧ, хлор и други отрови, медикаменти), се образуват водородни свободни радикали и клетката става негодна.

Спомнете си детството, своите 16 години. Любимата закуска – черен хляб с олио и сол (т.н. циганска баница). В периода на половото съзряване е най-голямата потребност от мастни киселини. Но за да се получат мастни киселини от олиото, трябва да се изпие половин литър.

Тези, които имат болно сърце трябва да консумират мастни киселини и колкото повече, толкова по-добре. Тъй като това е просто рибено масло с високо концентрирани чернодробни фракции. Това не са таблетки. Когато се вливат венозно, когато се пият по 3 литра течности, вече е късно, в реанимацията. Докато не е настъпил този момент, трябва да се пие Омега.

Човек трябва да отделя литър и половина урина. Ако отделя половин литър, то междуклетъчното вещество е като блато. А то трябва да бъде като бързей.

Кръговрат на водата в природата. С това започва историята на живота – кръговратът на водата в природата. Основната грешка е, че там не фигурира човекът. Там има всичко, освен човек. Кръговратът на водата в организма на човека – това е животът на сърдечно-съдовата система. Това е много важно.

Основни причини за хипертонията

И така, ще пристъпим към програма за укрепване на сърдечния мускул.

Да разгледаме какъв е механизмът на хипертонията. Ще ви назова минимум шест причини за нея.

Първа причина – гъста кръв

Втора причина – мазна кръв

Трета причина –кръв със слуз и с неразтворени протеини

Ако в кръвта няма необходимите ферменти, протеините започват да се налепват върху еритроцитите. И възникват тромбите. Но това не е холестерол. Човекът си прави анализи – холестеролът му е в нормата, но има хипертония. Това е гъста, мазна кръв без вода.

Следваща – четвърта причина – психология.

Човекът се е ядосал, отделил се е адреналин. Какво е адреналинът? Хормонът на страха. Ако в природата се отдели адреналин, животното се е изплашило, козината му настръхва, то или хапе, или бяга. Ако хапе, то адреналинът се отделя и в слюнката му, а ако бяга, се отделя чрез потта и/или урината му. Става освобождаване на адреналина.

Адреналинът е страшна отрова, която е създадена с цел кръвта на животното да не изтече, ако е ухапано.

Той предизвиква спазъм на периферните кръвоносни съдове. И кръвта се задържа в жизнено важните органи – черен дроб, далак. Ако адреналинът не се е освободил, периферните кръвоносни съдове не се отпускат. И се получава адреналинов шок или стрес. А това е вече инфаркт. Т.е. съдовете са свити, не постъпва кислород в сърцето, главния мозък, черния дроб, бъбреците и човекът попада в реанимацията.

Има три начина за избавяне от адреналина:

потене, уриниране, пиене на вода. Първото, което се поднася на изплашен човек е чаша вода. Но даваме чаша студена вода. Това е неправилно. Трябва да е гореща водата. Тогава човекът изведнъж се изпотява и адреналинът се освобождава.

Механизъм за бърза помощ е основан на горещата вода. Малки глътки в течение на 15-20 минути. Първата помощ при хипертонична криза е водата, за да промие тромбираните съдове. При това кръвта все още не е попаднала в съдовете, тя слава Богу, още половин час ще се просмуква.

И още една причина за хипертонията.

Бъбреците. Ако бъбреците са задръстени със соли, пясък, протеини, какво се получава? Кръвта се забива и организмът трябва да повиши налягането, за да я придвижи. А ние се мъчим да свалим налягането с хапчета. А бъбреците се мъчат. Човекът е вдигнал кръвно и ние пак го сваляме – а бъбреците се тормозят. И така докато могат да се обслужват. После те ще оттекат, ще се получи сърдечна недостатъчност и т.н. Ние не сме богове, не ние дадено да регулираме кръвното налягане.

Можем да регулираме психиката, храната, водата, да се борим с паразитите, да съблюдаваме „правилата за движение по пътя“. J Можем да сме защитници на екологията. НО не можем да променяме пулса, да променяме налягането. Не можем да засилваме или отслабваме работата на бъбреците. Не можем нищо от това да направим – всичко това става автоматично.

Кръвното налягане ще бъде такова, каквото е необходимо на организма, за да може всеки пръст на левия крак да получи своята дажба кислород. Само докато сигнализира, че няма кислород, автоматично в целия организъм се вдига артериалното налягане.

Механизмът е един – свиване на кръвоносните съдове. Нервната система следи зорко – само да усети липса на кислород, мигновено свива съдовете. И те ще се отпуснат само тогава, когато кислородът е достатъчен и сигналът за опасност изчезне.

Автор: Олга Бутакова

 Превод Петя Стоянова

Източник: https://prokrasotu.info/topics/kakaya-vyazkost-krovi-takaya-i-zhizn/  

 

 [1] вид едноклетъчен паразит Giardia lamblia, който причинява заболяването ламблиаза; бел.пр.

[2] 2 вида плоски червеи-паразити Opisthorchis felineus и Opisthorchis viverrini, които причиняват заболяването описторхоза; бел.пр.

[3]  Коензим-Q10 се предлага като хранителни добавки в две форми - убихинон и убиквинол. Убихинон е по-често и широко известен, защото тази форма е най-често предлагана и продавана в търговската мрежа като хранителна добавка. Ubiquinone е напълно окислена форма на CoQ10. Когато се приема като добавка, всъщност се метаболизира в нашите тела, където тя става убиквинол. При закупуване на хранителни добавки CoQ10, ако на етикета не е споменато, коя форма на коензим Q10 е, убихинон или убиквинол, то това означава обикновено, че е убихинон, тъй като това е по-евтината и на по-ниска цена от двете форми. Убиквинол е мощен антиоксидант, той е най-предпочитаната и съответно по-скъпа хранителна добавка, форма на CoQ10. Убиквинол добавка е във форма, която вече е окислена до е силен антиоксидант. Когато се приема директно в този форма тя работи по-бързо и може да се приема в по-ниски концентрации, без да се притеснявате, че не се метаболизира правилно.

Wednesday the 8th. Spiralata.net 2002-2019