Здравословен живот и лечение

Интервю с Хонгачи Ксиао, Тао лечител

Печат

Интервю с Хонгачи Ксиао, Тао лечител, на конференцията "Отвъд 2012" Фондация Шен Нютън в Хотел, Инвърнес, Шотландия

 

 

Ж:И един от най-интересните хора тук си ти Хонгачи Ксиао

Х:Хонгчи Джао! Странно име...

Ж:Не! Хубаво е! Значи, тъкмо идвате от Тайван, където книгата ви е първа сред бестселърите

и е за това как да се самолекуваш.

Х:Да. Безплатно и лесно

Ж:И твърдите, че всеки може да го прави

Х:Да

Ж:Може ли да разкажете... кое е най-важното ви послание

Х:Всъщност в момента пренаписвам книгата, защото ще се публикува отново в Китай. Когато става въпрос за лечение, хората винаги очакват да бъдат излекувани от някого. Това не е същинската класическа традиция на китайската медицина. Най-старата, класическа книга за медицина всъщност не е книга за медицина а за отношенията между човека и природата, между тялото и душата. Затова като се говори за медицина, всъщност става въпрос за Дао. Затова в известен смисъл хората трябва да се приспособим, за да сме в синхрон с природата като Човечество. Това е нещо, което трябва сами да направим, а не да чакаме някой да ни излекува. В идеалния случай, всеки трябва да е собствения си лекар, но тази традиция е отдавна изгубена по много причини.

Ж:Днес особено всичко е индустриализирано. Дори медицината, може спокойно да бъде наречена "здравна индустрия"

Х:Да. Аз не съм лекар по професия. Учил съм икономика в Китай, а след това МБА в бизнес училище Тъндърбърд в САЩ. След това работих няколко години в Ню Йорк на Уолстрийт След това бях прехвърлен в Хонконг и работих там още над 10 години, все във финансовата сфера. Но след това започнах все повече да се интересувам от китайска култура. Реших, че трябва да се занимавам с нещо, което ми е наистина приятно. Започнах да пиша книга за инвестиционно банкиране. Роман е. Художествена литература... Това беше голям успех, бестселър е в Китай.

Ж:Кога написахте тази книга?

Х:Беше публикувана през 2003. След това започнах да пиша сценарии церемонията за откриването на Олимпийските игри в Пекин, защото става дума именно за китайска култура и история.

Ж: За кого ги пишехте, за властите? Или беше ваша собствена версия?

Х:Всъщност трябваше да е състезание между много отбори. Ние бяхме в един отбор с известния в САЩ режисьор Ан Ли. Но нашият отбор не беше избран на финала, ние си помислихме, че някой е бил по-добър, но след това се оказа, че е нашето... цялата версия е нашата версия... ирония... Може би властите вече са били решили кой да е режисьорът, но след това им е трябвало нещо...

Ж: Това звучи малко жалко, нали?

Х:  Да. След това напълно се отдадох на китайската медицина.

Ж: Без никаква история или връзки с тази сфера?

Х:  О, има дълбока връзка! Израснал съм в семейство на лекари. Майка ми наистина е лекар по западна медицина, но вуйчо ми е традиционен китайски лекар. Видял съм огромната разлика помежду им. Когато майка ми отвори лекарската си чанта, винаги се смея, прилича на кутията на някой дърводелец, защото има различни видове ножове и така нататък...

Ж: Месарски стил!

Х:  Да! Месарски стил! А на китайския лекар, не му трябва нищо Трябват ти игли. Да. Това е всичко. Докато пишех романа, научих доста за китайската медицина, китайското конфуцианство, даоизма и будизма. А по време на писането на сценария за откриването на Олимпийските игри се концентрирах повече върху китайската история и даоизма. В този период получих имейл от един от читателите ми, "Искам да говоря с вас, защото съм очарован от книгата ви и има много да си кажем за даоизма и китайската медицина."

Аз казах, да! Бинго! Да видим!

Като отворих вратата разбрах, че това е будистки монах. Беше много странно. Като ме погледна каза: "Като прочетох книгата разбрах, че в предишния си живот сигурно сте бил даоист, сега като погледнах лицето ви съм напълно убеден, че в предишния ви живот сте бил даоист!

Ж: Да. И той разбра това само говорейки с теб? Как завършва тази история?

Х:  След това каза: "Трябва да си пуснеш брада." Аз преди не носех такава брада. Попитах "Защо?" Каза: "Като даоист трябва да имаш доистки вид." Казах: "ОК, може да пробвам, защото и без това не искам да се бръсна всеки ден. Мързелив човек съм. И така оттогава започнах да имам брада.

Ж: Но още нямате опашка? А би трябвало.

Х:  И така той каза: "Трябва да следваш път, за да имаш повече срещи от предишния ти живот. Ще откриеш своята карма или китайската дума "юуенфет", "юен" е много будистка дума. Превежда се като "тайна връзка", това е връзка, невидима за очите, но виждаш, че съществува.

Хората си мислят, че това трябва да е шега. Как може да вярваш това? Тогава просто бях любопитен.

Ж: Не сте участвал в духовни групи или крайни практики?

Х:  Не, изобщо.

Ж: Бил сте все още бизнесмен по призвание или вече се интересувахте от по-различни, социални неща?

Х:  По-скоро от културна гледна точна, вече имах разбира се любопитство към китайската култура, даоизма, и китайската медицина

Ж: Но по-скоро от странична гледна точка?

Х:  Да, никога не бях практикувал лечение. Той каза: "Ако следваш пътя на предишния ти живот, ще откриеш нещо наистина интересно.

Ж: И какво открихте?

Х:  Попитах: "Къде съм бил в предишния си живот?" И той ми даде списък, едното място беше Удан, това е много известна даоистка планина, след това на запад в провинция Хунан, на запад в провинция Хубей, след това в една друга планина на юг наречена Нанюе. Много известна даоистка и будистка планина. След това чак горе, в Пекин. Там има много известен даоистки храм наречен "Бай юн гуан" или "Храм на белия облак".

Ж: Чувала съм за него

Х:  Да, и това е пътят.

Ж: И освен това е много стара традиция.

Х:  Да. Приятелите все ми се присмиваха: "Наистина ли вярваш на тези глупости?" А аз не просто вярвах, а си събрах багажа и бум, просто последвах пътя. И за моя голяма изненада наистина открих нещо много интересно. Всякакви видове лечители, които не използват лекарства, дори не и билки. Едно от най-интригуващите неща е акупресурата - използват само пръстите. Този човек лекуваше парализирани хора от инсулт, с половината тяло парализирано...  и ги лекуваше с нищо, само пръсти, акупресура. И това е невероятно. Гледах го как прави всички тези неща... а той ме покани да се присъединя. Попитах го: "Защо искаш да ме учиш? А той: "Аз съм тук в планината, никой не знае кой съм, а ако ти понаучиш малко може да направиш демонстрации в Пекин.

И така учех там от месец, когато един ден дойде стар 77 годишен мъж с инсулт, парализиран. И аз му правих акупресура. Около 3-4 дни. И той започна да ходи. Така че това е невероятно преживяване за мен. Бях въодушевен и реших да се върна в Пекин. Мога да лекувам хора с тази техника. Но тогава, с голямо разочарование, разбрах, че е невъзможно да се прави това в Пекин. Знаете ли защо?

Ж: Не.

Х:  Защото всички пациенти са в болниците. И болниците не позволяват да се правят подобни неща.

Ж: Да им се бъркаш в работата.

Х:  Да, но по това време монахът се появи отново и каза: "Това беше достатъчно, време е да научиш нещо ново. Трябва да научиш акупунктурата." И ми намери акупунктурист. Този учител по акупунктура, не е акупунктурист по професия. Геолог е. Вижте, в Китай тази медицина не се учи от доктори.

Ж: Освен това има пробуждане на старото познание, старата мъдрост

Х:  Да.

Ж: Което идва и напомня на хората, че са го правели в предишен живот.

Х:  Да.

Ж: И това е качество, което се появява сега и това е наистина очарователно. Вълнуващо е да се научи. Освен това виждаме същото и на Запад! Хората с лечителски способности изведнъж почнаха да вършат най-различни видове работа. Значи същото се случва и в Китай. И е толкова интересно, това което разказвате, защото не знаем много за Китай.

Х:  Накратко, от тези двама учители научих най-различни умения, най-различни техники, но след това ги обобщих и ги изследвах много внимателно.

Ж: Трудно ли ви беше или беше лесно да ги схванете?

Х:  За мен беше лесно. Ще ви разкажа как научих акупунктурата. Смятам, че трябва да си винаги близо до истинските клинични практики, докато учиш китайска медицина. Така че докато учех акупунктура, започнах да използвам игли още от първия ден. Не исках да чакам до утре. Така че започнах да слагам игли първо по собственото си тяло. А след това започнах да лекувам други хора. Така че за един месец научавах по пътя. Всъщност заедно с даоиста и с моя учител пътувахме. До тази планина, онази планина, този храм, онзи храм... Но по пътя се научих и лекувах хора.

Ж: Ако може да ви попитам... Начинът, по който, хората учат акупунктура е чрез разказването на истории... Докато в западната медицина в по-голяма степен е свързано с имената на различни органи. Трябва да се знае отношението между различните енергии. И това става с разказването на истории, сякаш става въпрос за семейство Чичото казва това на бабата и това е реакцията. Така че е по-скоро разказване на истории... По-скоро е даоизъм по време на обучението... Вярно ли е? Или...

Х:  Преди 1949 г. цялото това наследство на китайската медицина се предава или от учителите на учениците,или от бащите на синовете. Но след 1949 г., след като така наречения комунистически Китай идва на власт, тази система изчезва. Започват създаването на университет по китайска медицина. И аз изучавах това, правих изследвания върху това. Това е пълна загуба на време и пари. Защото тези училища са абсолютно по западен модел в името на китайската медицина. Може би по-малко от половината е китайска медицина. Всичко е западна медицина. Освен това е напълно стандартизирана. А китайската медицина е много отворена система.

Да кажем, че лекуваме един и същи проблем, една и съща болест. Аз и вие или други пет човека, всеки може да ползва различни техники. Но всички могат да излекуват болестта. Което е добре! Някои хора мислят, че това е лошо, защото няма критерий. Аз бих казал, че най-добрият критерий е самият ефект. Ако можеш да излекуваш човека, всичко е наред.

Накратко - научих толкова много неща, които след това обобщих.

Трябва да намерим други две много важни техники, които лесно да могат да се използват от всеки, не само от магьосниците, от лекарите, или от много известните лекари. Трябва да бъдат използвани от всеки за самолечение. Но за да се направи това, трябва да се изпълнят 4 критерия.

1. Трябва да има голям ефект, ако няма ефект никой няма да го използва. Това е номер 1.

2. Трябва да е лесно. Колко лесно? Да можеш да го научиш за 1 минута. Достатъчно лесно ли е това?

3. Трябва да е безопасно, без странични ефекти.

4. Това е много важно! Има толкова много различни техники, начини и методологии, но те използват само един начин или един метод за лечението на една болест. Но, номер 4, моя критерий е, че с използването тази техника се лекуват хиляди различни болести.

Това е наистина важно! Това е важно твърдение.

Ж: Да, важно твърдение.

Х: Когато правих телевизионно предаване в Китай, режисьорът, понеже трябва да има публика, 20-30 човека, по време на снимките, попитаха какъв вид публика ми трябва. Казах им да извикат само тежко болни. С тежки болки в гърба и кръста и колената, тези които не могат да коленичат. Попита: "Защо?" За да ви покажа незабавния резултат. "Как се осмеляваш да го направиш?" Осмелявам се! Добре, това е забавно.

И така организираха нещата, както бях поискал. Почти цялата публика беше над 60-70 години. Имаха най-различни проблеми. Най-вече имаха болки. Защото с болките е лесно да се покаже резултат.

Трябваше да се уверя, че всеки от тях наистина има проблем. Имаше жена, която не можеше да коленичи. Казах си, да, наистина е така. Имаше друга, която не можеше да направи дори малка крачка. Не можеше да се изправи. Тогава започнахме с разтягането, което току що опитахте. И само след няколко минути ги накарах да опитат пак. Вече можеха да коленичат, можеха да ходят.

Хората аплодираха. Наистина беше страхотно, значи аз казвах истината. Постепенно все повече хора започнаха да четат книгата ми.

Ж: Значи по телевизията се видя, че хората от публиката бяха излекувани?

Х: Да, незабавно.

Ж: Това трябва да е било голям успех?

Х: Моят учител използва тази техника само за болки. Но аз много скоро открих, че мога да я използвам за лекуване на различни женски проблеми. Като менструални болки, тумори в стомаха. Както и запек, и високо кръвно налягане, и безсъние. А при мъжете всякакви проблеми с простатата. До момента сред хората, които съм лекувал, ефектът е стопроцентов. При всеки един от тях има ефект. Старите хора стават всяка нощ по много пъти до тоалетна, но вече няма нужда.

Ж: Можете ли да ни покажете основните техники?

Х: Лесно е. Може да използваме два стола. Създадохме патентован продукт, като пейка е, но ако нямате пейка, може да сложите така два стола до врата или до стена като тази. Вдигате единия крак нагоре, опъвате ръце хубаво назад. По този начин всички меридиани тук се разтягат. Също и тук, всички меридиани тук... те са черен дроб, бъбреци, далак. А тук са сърце, бели дробове, дебело черво. А на гърба има други четири меридиани, при разтегнато положение.

Ж: Колко дълго трябва да се стои така?

Х: Обикновено около 10 минути. Но начинаещите, възрастните или тежко болните, около 2-3 минути, зависи. Тежко болните ще ги заболи силно тук и тук. Зависи от какво е болен човек, но е много лесно, научава се за една минута. Занимаващите се с йога могат да го правят и по 20-30 минути. Тогава се появяват най-различни симптоми.

Много е ефективно, така че, за да може постепенно все повече хора да започнат да го практикуват, започнах да изнасям лекции навсякъде. В Тайван имаше голяма публика на стадиона, над 1000 човека и дори изнесох голяма реч пред тайванския конгрес. Тъй като на председателя на конгреса също много му хареса. Понякога в домовете на семейството и приятелите му това се нарича "Разтягащо парти".

Може също да се прави "пляскане".

Ж: Трябва да покажете пляскането, защото това е основното.

Х: Много е лесно. На теория може да се пляска от главата, всички стави, навсякъде. Но е най-добре първо да се пляскат тези стави. (показва раменните стави). Това тук също е много добро място, с което да се започне. (лакетните стави)

Ж: Пляскате с дясната ръка върху лявата ръка?

Х: Да, и после тази ръка с тази. Така няколко минути и при онези със сърдечни и белодробни болести се появява тъмно петно. Много лесно.

Ж: Забелязвам, че удряте много силно?

Х: Да, колкото може по-силно. Също на колената може да се прави така. (отпред капачките). Така и така. (отстрани на всяко коляно) И така, отзад. (отзад, зад капачките).  За тези, които страдат от запек, прави се така на ръцете, и трябва да се прави много силно. (върху горната част на китката)

Ж: За 10 минути? Или 15 минути?

Х: За 10 минути или 15 минути, от вас зависи.

Ж: Но вижте, аз вече...

Х: А виждате ли? Продължете! Да, по силно!

Ж: Къде имам проблеми? Погледнете.

Х: Вижте, това е сърцето и това е сърцето.

Ж: Значи имам проблеми със сърцето?

Х: Имате, да. Но това не означава, че сте за операция, защото все още е функционален проблем, не е влошен до такава степен все още, но не трябва да чакате докато се наложи за операция. Нека опитаме. Да припаднете или нещо подобно.

Ж: Значи това е едновременно метод за диагностика и за лечение?

Х: Да

Ж: Значи, колко време трябва да продължавам, за да се отърва от това?

Х: Зависи на колко години сте, колко тежки са болестите ви. Може да продължите да го правите, може би след около час ще изчезне.

Ж: Ако имам холестерол в кръвта, ще се появили това? (сочи тъмното петно)

Х: Да. И ще изчезне.

Ж: Мислите ли, че това може да е холестерол?

Х: Може да са различни проблеми, няма нужда да анализираме в детайли, но може да сте сигурна, че има проблем, иначе нямаше да се появи.

Ж: Да, точно. Ако продължа да пляскам какво ще стане?

Х: Това е, което ин, ин чи, има чи, ин чи и ян чи. Та, ин чи излиза с пляскането. След това тялото ви постепенно става все по-топло. Така ян, става все по-силно и превзема ин, и накрая ин изчезва. Така протича лечението. Става толкова естествено.

Ж: Да, именно.

Х: Не са нужни инжекции, нито операции, нито лекарства. Аз дадох име на това разтягане и пляскане, казва се "Антивирусна система". Защото е лесно за разбиране. Като правите това, активирате собствената ви лечебна система, в собственото ви тяло. Автоматично ще сканира цялото ви тяло и където намери вирус ще го атакува.

Ж: Значи е като компютърен език?

Х: Да. Да кажем в една двойка мъжа е с високо кръвно налягане, като го прави кръвното му ще се понижи. Жена му пък е с ниско кръвно налягане, но като прави същите неща, разтягане и пляскане, кръвното й ще се повиши.

Ж: За ниско кръвно налягане къде трябва да се пляска?

Х: Върху същите стави, както и тук. (лакетните и колянните) На същите места.

Ж: Значи за повечето болести се пляска тук и на коленете?

Х: И ръцете и краката. (посочва и китките).

Ж: А как се пляскат краката?

Х: Краката е лесно. Просто сядате на стол. Ето, лесно. (започва да пляска стъпалото отгоре)

Ж: А, да. Много лесно.

Х: Причината е проста, защото двата крака и двете ръце са краищата или началата на всички меридиани. Ако сте виждали схема на китайската меридианна система на тялото, сте забелязали. Това обикновено е много много ефективно. Тези, които страдат от запек, като правят така, по 10 минути на всяка ръка, много силно, разбира се! (китките и пръстите) Ще имате очарователен резултат!  Още същия ден. Пробвал съм го на много хора, особено при възрастни хора, много ефективно!

Ж: Добре. Намирам всичко това за прекрасно. Къде отивате от тук? Какво ви предстои?

Х: Отивам обратно в Китай, но следващия месец отивам в Малайзия, за да изнеса три големи лекции.

Ж: А вие как, защо дойдохте на конференцията "2012 и отвъд"?

Х: Защото организаторката, Бисон, основателката на фондация Шен, е моя много близка приятелка. Бисон също се е занимавала с акопунктура.

Ж: Да.

Х: Приятели сме от повече от 30 години, винаги сме във връзка един с друг. Всъщност бях тук миналия януари.

Ж: Да, на миналата конференция.

Х: Мисля че всичко това е подходящо за всеки. Моя начин на лечение е толкова специфичен, толкова е конкретен, че е подходящ за всяко отделно семейство и всеки отделен човек. Не са необходими никакви лекарства, инжекции, оборудване. Необходими са само собствените ти ръце и умствена нагласа. Така че, това е, как да кажа, един много "зелен" метод на лечение, много природосъобразен...

Ж: Така че е много добър. Освен това е безплатен.

Х: Да, безплатен е!

Ж: Много ви благодаря, Хонгчи Джао!

Х: Благодаря!

Ж: Беше много приятно, благодаря!

Интервю на Ан Маргарет Хес

 

Wednesday the 8th. Spiralata.net 2002-2019