Здравословен живот и лечение

Още веднъж за кълновете и как може да си ги приготвим

Печат

Още веднъж за кълновете и как може да си ги приготвим

 

Какво са кълновете?

Диетолозите от цял свят единодушно наричат кълновете перфектна храна. Освен че са букет от минерали и витамини в тях има много хранителни вещества - съдържат протеини колкото в яйцата и месото, но без вредния холестерол и антибиотици. Te са най-богатият източник на храносмилателни ензими, които подпомагат за усвояването на храната, особено сготвената, в която всички ензими са унищожени от топлинната обработка.Кълновете съдържат голямо количество желязо, което участва в образуването на хемоглобина, а чрез него се пренася кислорода. Снабдяват ни с богато количество жизнена енергия и хранителни вещества. Те са нискокалорична храна, която се смила лесно иускорява обмяната на веществата. Също така спомагат за изхвърляне на токсините и свободните радикали от организма. Диетата, богата на кълнове, пресни плодове и зеленчуци, е най-полезна за организма. Ако страдате от преумора, синузит или язва – хлорофилът, който се съдържа в житните кълнове например може да помогне изключително много в борбата с тези болести. Добре действат и на тези, които имат проблеми с храносмилането – кълновете облекчават натоварването върху храносмилателната система почти с 90 процента.Не случайно кълновете присъстват на трапезата на богатите и кинозвездите - те знаят, че живата храна подмладява и поддържа тялото в най-добро състояние.

Психолозите са стигнали до извода, че енергията на покълналото семе дава на човек заряд от бодрост. Като най-ценна съставка обаче се определят ензимите. В същото време кълновете са био, защото сами си ги отглеждаме и защото не използваме пестициди и торове.

 

 

Как да си отгледаме кълнове?

Днес вече можете да закупите кълнове в по-големите търговски вериги. Но тези кълновете са застояла стока, отглеждат се в машини, на изкуствено осветление. Нямат нищо общо с това, което ще ви даде здраве. Затова най-добре и най-сигурно е да си ги отглеждате сами у дома. Мнозина правят това с подръчни материали у дома без да знаят, че кълновете изискват особено внимание. Те обичат МАЛКО влага и МНОГО въздух. Когато растат отделят отпадъци и топлина и трябва често да се мият и проветряват. А когато се отглеждат в  буркани, марлички, купички те получават много вода и малко въздух. В тази среда се развъждат невидими плесени и микроби, които са силно токсични.

А ние искаме нещо здравословно, нали? Идеята, евтината и здравословна храна да бъде достъпна за обикновения българин ме накара да потърся решение - евтино и универсално. След дълга изследователска работа и много опити, създадох автоматична машина за кълнове, която нарекох Микроферма. Машината поддържа оптимална среда за растежа на семената и се грижи вместо вас да ги проветрява, овлажнява, затопля, промива и извежда навън мръсната вода. Тя е достъпна за всеки на цена 1/3 от западните аналози, а в много отношения е по-добра от тях. Сложете я до прозореца и ще си осигурите целогодишно разнообразна прясна биологична салата за 2-3 лв. месечно.

Людмил Егов

http://mikroferma.com/ 

Wednesday the 26th. Spiralata.net 2002-2019