Здравословен живот и лечение

Подобрете паметта си с 10 лесни упражнения

Печат

Подобрете паметта си с 10 лесни упражнения

Можем да разгледаме своя мозък като един от най-важните мускули за упражнение. Ние трябва да тренираме ума си, за да способстваме за по-добра памет и концентрация. Поради тази причина ще ви представим няколко лесни упражнения заактивиране и подпомагане на мозъчните функции. Ето ги и тях:

1. Когато искате да си спомните къде сте оставили даден предмет, първото нещо, което трябва да направите, е да "отключите" своя ум. За тази цел е нужно да се отпуснете, да вдишате дълбоко и да се върнете назад във времето, до момента, в който намирате дълго издирвания предмет.

2. Когато учите и ви е нужно да запомните информация, първото нещо, което трябва да направите, е да осъзнаете прочетеното. Това може да стане с помощта на въображението, разглеждането на диаграми, снимки и други.

3. Правете паузи по време на учене. Не се опитвайте да запомните всичко наведнъж. Може да си записвате ключови думи на хартия, да чертаете скици и други. Преглеждайте бележките си, за да си спомните по-добре и да предотвратите бъдещи проблеми, свързани с паметта.

4. Използвайте мнемонични техники и езикови трикове за улесняване на паметта.

5. За да запомните нещо, което трябва да направите, може да използвате вашите ежедневни аксесоари, например смяна на пръстен или часовник. По този начин мозъкът ви ще реагира на промените.

6. Достатъчният сън е от съществено значение за активиране на мозъчната дейност и правилното функциониране на паметта. Докато спи, човек укрепва спомените и прави подбор на информацията, която трябва да приеме и да отхвърли.

7. Подобрете паметта си със судоку или упражнения за активиране на ума. Те трябва да бъдат извършвани поне по 15 минути на ден.

8. Поддържайте здравословен начин на живот, правейки ежедневни упражнения, тъй като те са благоприятни за ума и тялото.

9. Създавайте и поддържайте приятелства. Поддържането на контактите с близки приятели също способства активирането на паметта.

10. Въпреки че няма научни доказателства, едно от най-силните упражнения за памет е да си припомните някой сън. Това е нещо доста сложно и абстрактно и изисква голям умствен капацитет, но пък си заслужава.

Източник: http://saveti.framar.bg

Friday the 3rd. Spiralata.net 2002-2019