Здравословен живот и лечение

Учени от БАН изследваха три оцветители Е132, Е127 и Е143

Печат

Учени от БАН изследваха три оцветители Е132, Е127 и Е143

„E“ отдавна не е само буква от азбуката. В последно време тя ни гледа от гърба на всеки продукт, който купуваме от магазина. Знаем че има опасни Е-та, забранени за производство в Европейския съюз и безвредни, които производителите използват свободно. Група български учени се зае да провери безопасността на смятаните за безвредни Е-та. В продължение на 3 години учените от БАН изследваха три оцветители, които присъстват в почти всички любими на децата бонбонки, дъвки, сокове и торти - индиго кармин - Е132, Еритрозин Е127, фаст грийн 143; консерванта Натриев Нитрит, който се съдържа в много месни продукти Е250; и добавката кафеин. Резултатите от изследването са плашещи: дори в официално разрешените от закона дози, всички изследвани Е-та водят до увреждане на ДНК, а това може да предизвика рак.

 

 

P.S. Вижте и слушайте внимателно, и до края.

Водещата: Вярвате ли и смятате ли, че в определен период от време напред и какъв нещо ще се промени?

Доц. Георги Милошев: Моята прогноза е: нещата ще се променят и концентрацията на тези Е-та ще спадне, но… след 20 години. Просто цялата тази машина докато се задвижи…“

А матрицата докато промени нещо, не забравяйте, че вашето здраве и това на децата ви е във вашите ръце. Ако ние не се погрижим за себе си, няма кой друг. А ако масово не купуваме тези боклуци, навярно производителите ще бъдат принудени да се замислят и без Европейското законодателство да ги кара да променят рецептите си.

Tuesday the 2nd. Spiralata.net 2002-2019