Докато "аз" не съм "Аз"

11. Докато "аз" не съм "Аз" - Как да се работи с „Матрьошка“

Печат

Как да се работи с „Матрьошка“

Системата от матрьошки  е нагледно изображение на принципите, по които работи матрицата на нашата материална Вселена. Реалността е подобна на компютърна игра. Наистина тук можем да преминаваме от ниво на ниво, без да сме преминали пълноценно предидущото, с дългове. Но тези дългове ни създават проблеми в настоящето.

Често задават въпроса: задължително ли е да се преминат всички нива, за да постигне крайно освобождение? Отговор: не, не е задължително. Задължителни са първите три: дългът към тялото, родителите и социума. След това човек може да избира – да върви по пътя на семейството или по самостоятелен път.

Ако желанията не се изпълняват, ако в настоящия момент имате някакви проблеми (със здравето, с парите, с разбирането на своето предназначение, с децата, в личния живот и т.н.) значи някъде са останали незакрити дългове.

Честно казано терминът „отдавам дълг“ не е съвсем правилен и е приложим само към отношенията с хората, които присъстват в живота ви за някакъв ограничен период от време.  Дългът по чувства трябва да отдавате през цялото време, докато имате отношения – да отдавате със своята искреност. Не се страхувайте да говорите за своите негативни състояния, дайте право на другия човек да избира сам – да се обижда или не, да се дразни или не.

Всеки САМ избира как да реагира на едно или други събитие, на едни или други думи. В стремежа си да изглеждаме добри, ние преглъщаме своите чувства.

Практиката на покаянието ни помага да се освободим от това, което носим в себе си дълго време. А искреността е това, което трябва да се практикува ежесекундно.

Трябва да искаме прошка на всички нива, дори от своето тяло. Мнозина ще попитат: а защо да искаме прошка от тялото? Ако не си доспивате, пиете алкохол, спите с когото ви попадне, тялото се износва, превръща се в парцал и в някакъв момент се разболява – ето тогава ще можете да мислите само за него. Как работи техниката на покаяние пред своето тяло? Западните специалисти предлагат да се работи с афирмации: „Аз съм красив, аз съм силен“, но това ще бъде като в анекдота:

Седи един таралеж на пън и си говори:

-  Няма да пръдна, няма да пръдна, няма да пръдна!

Пръднал.

Не бях аз, не бях аз...

Вземете лист хартия, писалка и пишете: „Скъпо мое тяло! Прости ми моля те, че не те използвам по предназначение. През тези почивни дни ти трябваше да почиваш, а аз те накарах да работиш. Цяла нощ танцувах в дискотеката, а сутринта хукнах на работа. Прости ми, моля те, че се отнасям с неуважение към тебе. За това, че те износвам: ям каквото ми попадне, спя с който ми падне“ Веднага щом почуствате, че ви става по-леко – спрете. Не чувствате? Опитайте пак. Отвътре трябва да се появи чувство на благодарност, на лекота.

Понякога е трудно да се повярва в това, че нашето искрено или неискрено отношение към някого от близките може да окаже толкова силно влияние на всички сфери на живота. На слушателите на моите лекции аз предлагам направо да започнат да пишат график на живота си: да се изпишат по дати всички полети и падения, някакви значими събития и какво се е случвало по това време във взаимоотношенията. И ще видите, че на всяко радостно събитие съответства момент, когато сте били искрени или сте получили заряд от чувства от значим човек, а на всяко негативно – конфликт, премълчване, неискреност.

Ако искате още в този момент да започнете да трансформирате съдбата си, вземете хартия и писалка и запишете имената на всички хора – роднини, приятели, бивши и сегашни любими, колеги и началници – с които са останали недоизказани неща, на които нещо не сте казали. Спомняме си и негативните и позитивните чувства. След това е необходимо да изразите тези чувства – с когото можете да се срешнете лично, срещайте се, ако не можете – обадете се по телефона, намерете ги в социалните мрежи. Ако няма никава възможност да се свържете или човекът е умрял – пишете писма. Показател за това, че сте върнали дълга ще бъде светлото чувство за благодарност, а още и специфично състояние, което не можете да сбъркате с нищо.

 

Абсолютно всички наши желания могат да се изпълнят. Но още с раждането си ние вземаме кредит от банката под името „Живот“ и не плащаме проценти, не го връщаме – вземаме грижа и внимание от родителите, роднините, приятелите, колегите. Нима на длъжника още някой ще му даде нещо? Но щом започнем да връщаме дълговете, животът започва да ни начислява бонуси – пари, кариера, любим човек, деца, пътешествия, жилище.

Моля ви, не вярвайте на това, което говоря, проверявайте всяка буква! А за вдъхновение ще споделя истории от моята практика.

Понякога се случват истории, които аз наричам фантастични. Ето една от тях. Една жена била омъжена за „великолепен комбинатор“. Мъжът й я направил свой финансов директор, той самият не фигурирал никъде, на нито един документ. Всички документи, дори всички кредити били оформени на името на жена му. Жената вярвала на мъжа си,  без да се замисля много, подписвала всичко, което той й предлагал.

След известно време мъжът намерил друга жена и заживял с нея. А на първата жена останал непогасен кредит в банката, оформен на нейно име, - малко повече от един милион евро. Тя никога никъде не била работила, поставяла само подписи. От банката звъняли всеки ден, събирачите на кредити вече започнали да я заплашват. Тя дойде на тренинга с въпрос: какво да прави?

С нея разледахме напълно всички й взимоотношения, открихме цялата й неискреност – с бившия мъж, с неговите родители, с нейните родители, с приятели и познати. Тя спря да се страхува, че ще й вземат всичко, което е останало след мъжа й – жилището, колата и започнала да изразява това, което чувства в момента. Ако беше негативно преживяване, правеше истинско покаяние чрез „прости“, ако беше истинска благодарност – например, към бившия мъж за децата и за златните финасови години, тя изразяваше тази благодарност на колене.

Веднъж тя ми писа: от банката дойде известие за отписване на целия дълг. Как е станало това от банката не могли да обяснят, защото никой не беше погасил този дълг. Просто в всичко, което се отнасяло до този дълг от милион и повече евро, просто отишло в историята.

Паралелно с нея се случила още една история. Преди да започнат финансовите й проблеми, тя заела на познати голяма сума пари, срещу залог на жилището им. Смисълът бил в това, че тя им дава пари за една година, ако след това те не върнат заема, жилището става нейна собственост. Изминава една година и тези хора казват: „Какви пари? Ние не знаем нищо. Ти трябва да ни дадеш документите на нашето жилище“. След това те я съдили три пъти, с решение на третия съд жилището преминало в нейна собствено с коментар, че това решение е окончателно о не подлежи на обжалване.

Звучи като фантастика, на тази история има много свидетели.

Защо започнали проблеми с парите и защо се появили дългове при тази жена? Защото тя буквално дължала искреност на всички хора около нея. Тя не искала да бъде искрена, да дарява своите чувства и внимание, затова решили да вземат от нея всичко това под формата на пари. Но веднага щом променила своя модел на поведение, изведнъж необходимостта да бъде „наказана“ отпаднала.

Сред нашите абонати има мъж, който успял да отслабне 55 килограма, без диета и други специални средства. Алексей е стоматолог и преди известно време се преместил в нова поликлиника, където началник му станал човек, когото той смятал за свой учител в професията. Но началникът му започнал открито да го унижава, просто да го размазва – не само като подчинен, но и като личност и мъж.

В Алексей се борили две чувства: абсолютно уважение към този човек и едновременно обида, раздразнение и ненавист. Казва, че понякога бил готов да го убие. Но желанието му да постъпи правилно и прилично не му позволило да изкаже всичко това. Приблизително по това време нашият герой се оженил. За кратък период от време той отслабнал с 55 кг. – изпрати фотографии, на които изглежда като бегемот.

Но след това Алексей осъзнал, че сам лъже себе си и по отношение на началника, и по отношение на жена си, с това че постоянно търпи всичко и всички. Тогава изразил негативните си чувства към хората, към които ги изпитвал, поискал прошка за своята глупост и неискреност пред тях. И след това се получил много интересен ефект: макар че не спазвал никаква диета (казва, че понякога ядял повече, отколкото преди) и не правел нищо специално, започнал да отслаба. Алексей разказва, че имало само един страничен ефект – на всеки 15 минути тичал в тоалетната по малка нужда. За една година отслабнал с 55 кг, които повече не се възстановили.

Спомняте ли си, говорих, че тялото винаги първо започва да сигнализира, че някъде лъжем себе си и другите? Тялото на Алексей сигнализирало, че той трупа в себе си негативни чувства, той обърнал внимание на този сигнал и изразил чувствата си.

Превод Т.Темелков

Friday the 10th. Spiralata.net 2002-2019