Докато "аз" не съм "Аз"

10. Докато "аз" не съм "Аз" - Матрьошка „Аз съм човек, или Служение на човечеството“

Печат

Матрьошка „Аз съм човек, или Служение на човечеството“

 

Всеки човек някога узрява до осъзнаването, до преживяването, че не е просто мъж/жена, син/дъщеря, приятел, колега, началник и родител, а е човек. Частица от огромно цяло наречено „човечество“. Това е много високо ниво, на което границите между половете, държавите и религиите се заличават.

На това ниво разбираш, че е невъзможно да бъдеш щастлив, ако до теб има нещастни хора, потънали в своите проблеми, не е възможно да бъдеш щастлив в страна, в която се води война. Започваш да виждаш абсолютната зависимост на своето лично щастие от щастието на хората, които са около теб и влагаш своите сили и енергия, за да се издигне по-високо общото ниво на щастието.

Трудно е да се разбере логически как работи това, но колкото повече енергия изразходваш в полза на другите хора, толкова по-малко стават собствените ти проблеми, толкова си по-щастлив. Това може само да се провери.

Ако не разбирате веднага какви са вашите роли, откъде да започнете да трансформирате своята съдба още сега, не можете да се оправите с чувствата към майка си, баща си, мъжа/жената или не можете да преодолеете страха и обидата, за да изразите искрено това, което е във вас, то аз имам добра новина за вас – можете да започнете не с първата „Матрьошка“, а със шестата. Да започнете да правите нещо полезно за хората.

 

На тренинг в Санкт-Петербург имаше една жена с цял комплект сложни въпроси – от дълг няколко милиона долара до майка й, която била тежко болна. Тя още не знаела какво да прави с майка си, с баща си, с бившите, с бизнес партньорите, но чула, че тя е частичка от цялостната система „човечество“ и че до всеки, намиращ се до нея е също тя, само че изглежда по друг начин.

Ние останахме до късно и една жена изведнъж решила да си ходи в къщи, а трябвало да пътува надалеч, в Кронщад. Жената, за която разказвам, отначало помислила, че това е в противоположна посока от нейната къща, почти сто километрова  дъга, но ръката й сама се вдигнала и тя предложила помощта си – да закара колегата по тренинг. Това била първата крачка към решението на проблемите.

До нейната къща се намира онкологен център, тя отишла там, попитала с какво може да помогне, купила новогодишни подаръци – това станало през декември. По магазините се стараела да помага на бабите и дядовците – купувала нещо, помагала в носенето. По някакъв начин взела по пътя си мръзнещ мъж, завела го у дома си, стоплила го, нахранила го, дала му пари. Веднъж до нея стигнало разбирането, че с партньорите си в бизнеса играе ролята на съдия, учител, но не и на партьор. Покаяла се пред тях. И след това започнали на части да отписват дълга й. Последната част – 45 млн – отписали непосредствено преди нашата поредна среща.

 

Какво може да се прави за човечеството?

Има два вида такава полезна дейност, наричат я още служение – пасивно и активно служение.

Активното слижение – това са доброволческият труд, благотворителността, строителство на храмове. Но това също е и способност да поемеш отговорност за своите лоши мисли, чувства и постъпки. Като минимум това е непричиняване зло на друг човек: като не можеш да направиш добро, поне не прави лошо. Може да миете пода на входа в който живеете, да изметете пространството пред входа. Може да започнете с това да не хвърляте боклука на земята, а да го занесете до кофата за боклук, в транспорта да не отговаряте на агресията с агресия, да отстъпите място на някого, да придържате вратата, да се усмихнете отново.

Пасивното служение – това са молитвите, мантрите, медитациите за някого или за цялото човечество.

 Главният въпрос, който е необходимо да си задавате е: „С какво мога да бъда полезен на хората?“ Дори можете да вършите своята работа и от позицията на егоизма, и от позицията на служението. Помните ли чичо Стьопа? Сега много хора се уреждат на работа в полицията, защото виждат в това някаква изгода за себе си, а чичо Стьопа не ходел на работа за заплата, а да бъде полезен на обществото, да помага на другите.

Един лекар печели от пациентите си пари, друг искрено им помага да се излекуват. Един консултант в магазина работи за пари и е готов да превърне в пари всичко, друг се старае да чуе всеки клиент, да подбере това, което на него е нужно и е именно за него. Абсолютно всяко занимание може да стане служение, ако се прави с намерението да бъдете полезни, да свършите добре работата си.

Веднъж в Индия, заедно с една жена от Русия попаднах на среща с един светец.  Тя работеше в колекторска агенция и много изживяваше това, че тази работата е негативна и от нея страдат хора. Тя попита светеца, струва ли си да се уволни. Той отговори: „Защо? Нима мислиш, че която и да е работа не е за хората, не е за Бога?“

След това жената разказа, че в този момент тя стигнала до разбирането, че помага на хората да се научат да връщат дълговете си, да изпълняват своите задължения, да бъдат отговорни. И решила да не напуска работата си.

Много хора ми пишат, че искат да помагат на другите хора. Само че помощта според тяхното разбиране е такъв особен свят, в който всички ще играят по тяхната свирка и ще правят това, което те казват. От екраните на телевизорите, в интернет разказват, че да се помага на хората означава да ги лекуваш, да предсказваш съдбата им, да говориш някакви красиви думи. А никой не те обучава да бъдеш човек. В действително, ако искаш да помогнеш – хвърли боклука в кофата, а не в краката си, отстъпи място в метрото, отвори вратата, пресичай на зелен светофар. Но това не е интересно, не е популярно, защото не привлича вниманието.

Интересно е да привлечеш вниманието с това, че Аз съм специален, не съм като всички. Но служението на човечеството, обратно, предполага осъзнаване: аз съм като всички останали хора около мен, твоята болка е моя болка, твоята радост е моя радост.

Още веднъж искам да подчертая, че „Матрьошка“ работи в две посоки: може да се започне от първото ниво, нивото на тялото, след това да се премине на второ, трето и по-нататък, а може – особено ако не разбирате с какво да започнете сега – да започнете от шестото ниво, като намерите какво полезно можете да правите за другите хора, това също ще сработи.

 

Матрьошка „Освобождение“

Освобождение, мокша, нирвана, Царство Божие, христово съзнание, Будда съзнание, просветление – това е излизане от всички дългове, излизане от матрицата на материалното съществуване. Целта на човешкия живот е да се започне от нивото на тялото и да се стигне до стадия на освобождението. Някой казва, че е тяло; друг казва, че е син или дъщеря; друг е писател, инженер, оператор; някой ще каже, че е мъж или жена; друг ще каже, че не знае кой е той, но просто прави това, което прави; а някой ще отговори, че е син Божий и това вече е много висок стадий на еволюцията.

Хората, които достигат до този стадий – това са единични случаи – не посещават тренинги и не четат книги, затова няма да се спираме подробно на тази матрьошка.

Във всички религии се казва, че съществуват такива състояния. Но самите състояния не се описват, тъй като човешкият език не е приспособен за описване на Бога. Позналият Бога сам става Бог. Но можеш да достигнеш Бога, само ставайки човек.

Превод Т. Темелков

Friday the 10th. Spiralata.net 2002-2019