Докато "аз" не съм "Аз"

09. Докато "аз" не съм "Аз" - Матрьошка „Родителски дълг“

Печат

Матрьошка „Родителски дълг“

 

Този, който се е почуствал мъж или жена и е постигнал съответните състояния, получава възможност да премине на следващото ниво – нивото на майчинството и бащинството. Както и предишното ниво то не е задължително за човека. Може напълно да се реализирате като мъж или като жена, без да преживявате опита на родителството.

Някой от вас ще каже, че е разбрал, че има задължения от предишните нива на „Матрьошка“, но той вече има деца. Да, физически вие вече може да сте родители. Аз говоря за това, че при хармоничен преход на това ниво, без задължения, ако у вас възникнат някакви въпроси, свързани с вашите деца, то едновременно с тях ще идва и решението.

Моите над 30 000 консултации показват, че на практика никой не знае какво означава да бъдеш родител, как да възпитаваш децата, за да се получи от тях нещо свястно, какви чувства да им се изразяват. Може да бъдете до детето си 24 часа в денонощието, но ако родителят така и си е останал 12 – 14 годишен, защото сам не е върнал дълговете към майка си и баща си, той няма каво да даде.

Какви могат да бъдат проблемите  с децата? Липса на децата, когато има много голямо желание да ги има – безплодие или невъзможност за зачеване без явни медицински причини. Детето боледува, има проблеми с отношенията с роднините или съученицните си, не може да определи къде иска да учи, проблеми с поведението, зависимости (компютърна, хранителна, наркомания, алкохол) и т.н.

И нито един от тези проблеми не може да се реши направо. Решението е вашето искрено „прости“ на едно от предишните нива. Ярко потвърждение на тези думи е моето общуване с баща ми (разказах тази история във въведението). Минута и половина две искреност към него от моя страна не само го оставиха жив, но и промениха хода на историята на нашето семейство, а също повдигнаха моето благосъстояние на ново ниво. Ако някой ми беше казал това по-рано, аз нямаше да повярвам, а сега разбирам – това действително работи. Защо сработи? Ще се постарая да обясня.

Да си представим, че аз съм баща и имам двама сина и жена. Синовете ми никога не са ме наричали татко, никога не са изказвали своето уважение. Жена ми никога не ми е казвала, че за нея съм истински мъж. И какво да правя тогава? Вече съм пенсионер, с работата приключих, отгледах синовете, построих къща. По принцип се получава: „Какво ми остава? Довиждане!“ Но единият от синовете в прав текст казва: „Татко, остани, ти си ми нужен. Ти си толкова готин, остани още при нас“. В този момент някаква вътрешна система, отговаряща за това, колко да живее човек, дава ясна заповед: „Трябва да останеш още, защото тук е интересно, има заради кого да живееш“.

За нас лично няма нищо интересно, не преследваме лични цели, не доказваме нищо на себе си. Но, ако се случи в живота ни, например, да се влюбим, веднага се появява вдъхновение: пишем стихове, рисуваме картини, самоусъвършенстваме ме се. Ние се развиваме заради някого. Някой се развива заради майка си, някой заради мъжа или жена си, някой за Бога, е, а някой – заради Дулцинея Тобоска. Нужен е стимул, за да продължиш да живееш.

Защо се появяват децата обикновено? За да запуснат отново системата за чувстване у своите родители. Обикновено към този момент те вече са се объркали, не са се научили да живеят по сърце, с опора на своите чувства. Ражда се дете и родителят – иска или не иска това – започва да чувства този живот с нова сила, радва се, преживява, изпитва нежност, грижи се. Децата ни учат на откритост, сърдечност, учат ни да обичаме, да търпим.

Именно затова основният дълг на сина и дъщерята, който обсъждахме на второ ниво на „Матрьошка“-та е, да не мъдруват лукаво, да не учат родителите си на някакво знание, заимствани от книгите, религиите, пътешествията, а да даряват чувствено възприятие.

С времето децата порастват и ако не са се научили да живеят със сърце, да бъдат искрени, то техните родители може и да не дочакат да се появят внуци, за да преживеят отново това чувствено презареждане.

В моята практика има история, което илюстрира много добре колко е важна ролята на детето – да пусне отново системата за чувстване у родителя. Една жена решила да действа по „матрьошка“-та, имала нужда да изкаже на майка си всичките си негативни чувства и благодарността си. Майка й имала старческа дименция, била прикована на легло, няколко години не можела да познае никого. Жената отишла при нея, паднала на колене пред леглото й и действително се покаяла за всичко, което носила в себе си много-много години. След това майката внезапно станала от леглото, отишла сама до тоалетната, върнала се в стаята и започнала да разговаря с дъщеря си - напълно разумно!

Как да се възпитава детето? Само с личния си пример. Ако му говорите за някакви общочовешки ценности, а сами правите обратното, детето ви няма да запомни нищо и няма да усвои казаното, а изцяло ще копира вашето поведение. Ако казвате, че алкохолът е зло, а вие самите приключвате всяка вечер с бутилка бира, синът ви след това също ще пие бира. Ако се отнасяте с неуважение към родителите си, не им изразявате своите чувства, тогава по никакъв начин не можете да убедите детето си да се отнася към вас по друг начин.

Детето, неговото поведение и здраве са показател, доколко сте искрени в отношенията си с другите хора, на първо място с неговия втори родител. Ако то е напълно здраво, значи вие сте си на мястото. Ако постоянно се простудява, има алергии, заболяване на храносмилателната система, травми, каквото и да е друго – значи вие някъде в отношенията не сте искрени, преди всичко с мъжа си или с жена си (или бившия мъж или жена). Вие лъжете най-вече себе си. Това е повод да се замислите над вашите отношения: къде сте неискрени, къде лъжете себе си и своя партньор.

При нас на лекции идва двойка, която преди това е била женена, имат общ син. Макар че са в развод, до края те не можаха да се определят, заедно ли искат  да бъдат или разделени, постоянно променяха решението си. У сина им се появила алергия, която се проявявал особено ярко през пролетта, по време на цъфтежа. Когато веднъж попаднал в болницата с много силен пристъп, майка му седяла до леглото му и петгодишният син казал: „Вие с татко просто трябва да купите пръстени, да се ожените и тогава всичко ще бъде наред“. Почти след една година нашите герои действително се определили и решили, че са готови да вървят заедно до края на живота си, насрочили дата за свадба, но този път решили да направят това „като възрастни“, а не както първия път, - с пръстени и малко тържество. Дошла пролетта, а алергията на сина така и не се появила.

Идват доста много въпроси за вродените заболявания на децата. Защо е тази несправедливост, казват.  Справедливост. Децата идват като помощници на своите родители. Ако родителите са натрупали твърде много дългове на всички нива на матрьошката, децата им помагат да носят този товар – включително и като боледуват.

Може да се каже по друг начин. Когато двама души – мъж и жена – създадат семейство, след известно време при тях се образува единна имунна система за двамата. Ако с единия се случва нещо, това задължително се отразява и на втория съпруг. Но ако в семесйтвото се появи дете, имунната система вече става обща за тримата (четиримата и т.н.). Ако в семейните отношения се появи неискреност, страда на първо място най-слабото звено – детето.

На нашия сайт е поместен покъртителен зов на млада майка. От раждането си синът им не е спал и не дава и на нея да спи: през нощта спял по 15 минути, след това 45 минути плачел, пак заспивал за 15 минути и така през цялата нощ. За година и половина от раждането на малкия и майката не са спали повече от два-три часа поред. Майката направила на сина си всички възможни изследвания и анализи – детето било абсолютно здраво, това било просто някаква особеност. По същото време тя започнала постепенно да полудява от постоянната безсъница.

Веднъж тя започнала да размишлява, като че ли разговаря със сина си: „Детето ми, защо така не ме обичаш, защо не ми даваш да спя?“.  И внезапно разбрала, че е родила сина си, не защото е била готова да стане майка, не защото е искала дете, а само за да угоди на мъжа си, за да бъде добра жена за него. Осъзнавайки това, тя моментално паднала на колене пред креватчето, където лежал синът й и започнала със сълзи на очи да го моли за прошка. След това, останала без сили, заспала. Събудила се от ужас, че детето не я буди – а то спяло кротко заедно с нея. Оттогава то спи съвсем нормално. Искреното осъзнаване на своето лицемерие се оказало достатъчно, за да се промени ситуацията.

В нашата практика има случаи, когато деца с много сериозни диагнози оздравяват, ако родителите започнат да сменят своето лицемерие с искреност.

Веднъж направих следния експеримент. Бях с приятели в Индия, на мнозина от тях децата им останаха в Русия. Ако в отношенията между родителите се е променяло нещо в добра посока – няма значение, кой е бил инициаторът, мъжът или жената, то у децата, които се намират на няколко хиляди километра от тях, също се е променяло нещо в добра посока. Но ако между родителите е имало конфликт, децата също са имали някаква неприятност – настинка, двойка в училище или нещо друго.

Ако имате деца и те боледуват, може би първо трябва да прегледате отношенията с втората си половинка – мъжа или жената. Ако сте уверена, че отношенията със съпруга ви са хармонични, тогава вижте по-долните нива по нашата „Матрьошка“ – източникът е някъде там. Но никога не търсете причината на повърхността: „Това е алергия от котката“, „Той има гастрит, зашото обича да се храни в „Макдоналдс“. Не! Алергията и гастритът на вашето дете са следствие от вашата неискреност, защото не живеете със сърце и душа, а играете на „аз съм добрият“. Затова детето ви трябва да боледува, за да отвори потока на чувствата.

Какво трябва да се направи за това? Все същото – бъдете такива, каквито ви е създала майката-природа. Ако си син или дъщеря – уважавай, почитай и благодари на родителите си. Ако си приятел, то бъди приятел, а не предател. Ако нещо не ви удовлетворява, не бъдете страхливец, не се бойте от страховете си – озвучавайте ги. Ако си мъж, жена – обичай, уважавай, подкрепяй своят половинка, изказвай благодарност. Тогава на децата ви няма да им се налага да боледуват.

Отделно искам да обърна внимание на майките как да търсят причините за проблемите на децата си: болести и лекомислие при дъщерите (проблеми с поведението, неуреденост в живота) говорят преди всичко за неизиграната от вас роля пред някоя близка за вас жена, по-скоро пред майка ви или жена, която е изпълнявала нейната функция; болести и лекомислие при сина са следствие от вашето неискрено и неуважително отношение към неговия баща.

Една наша слушателка била подтикната да дойде на тренинг от болестта на дъщеря й, тийнейджърка – бил открит дефект на сърдечната преграда, в прекия смисъл на думата – дупка. Лекарите настоявали за операция на сърцето, която е не само извънредно травмираща за организма, но изисква и продължителен рехабилитационен период, налага много ограничения в живота на детето в бъдеще.

На тренинга жената разбрала колко негативни чувства има в себе си към бившия си мъж, към майка си, към самата себе си. Тъй като тя започнала да осъзнава своите чувства, да ги изразява, започнала да преразглежда отношението си към различни ситуации, обстоятелствата се стекли така, че я запознали с хирург, който единствен се съгласил да направи операция по метод с минимална инвазия (без отвраряне на гръдния кош). Операцията преминала по най-благоприятния сценарий, както и възстановяването след нея.

Когато обсъждаме това ниво  на лекции и тренинги, обикновено звучи въпросът: „Означава ли това, че ако моите родители не знаят нищо за „Матрьошка“ и не правят нищо от това, то аз съм обречен на неуспех в живота и ще боледувам“? Не. „Матрьошка“ дава необходимите инструменти за поемане на отговорност за живота си и за промяна на неговия сценарий. Другото нещо е, че ако имате деца, вие знаете как можете да им помогнете да станат здрави и успешни.

Родителите чество задават въпроса: „А добра майка/добър баща ли съм?“ Няма никаква инструкция как да бъдете добър родител. Можете да бъдете искрен родител или объркан родител, но вие сте единственият възможен родител на своето дете.

Превод Т. Темелков


 

Monday the 6th. Spiralata.net 2002-2019