Споделено от вас, читателите

Споделени есета от Виктория Бобева

Печат

Споделени есета от Виктория Бобева

Местата

Местата, на които живеем, пътуваме или сме за малко през деня влияят на всеки от нас. Те са енергийно заредени и излъчват тези енергии, а ние ги приемаме чрез краката, тялото и сетивата си. Неосъзнато или явно настроението ни е добро или потискащо, в зависимост къде се намираме. 

Вкъщи  сме в застой и ако не се придвижваме се получава натрупване, което ни обзема. Добре е да се раздвижваме дори на малки разстояния, за да сменим влиянията на местата.

При пътувания много бързо се променя началното положение и независимо как пътуваме скоростта на влиянието е по-бърза, а като достигнем до крайната точка възприятията са нови и различни и тя променя някои чувства и мисли, отваря се прозорецът към нови познания, води до обогатяване.

Местата са нашите положения през живота. Те са нашият размисъл, спокойствие или гняв, дават ни сигурност или страх, в зависимост дали са желани или поднесени изненадващо.

 

Не = Ен

Казваме” Не” и така установяваме отрицателно мнение, липса на желание и интерес. Като го изречем сме сигурни, че няма да се случат нещата, които не са ни по вкуса. Изобщо всички отрицания са и причините да се реализират събития, срещи, трудности, за да изпитаме чувства и накрая да се съгласим, че всичко което идва при нас е подарък на съдбата – наш избор или подсъзнателен стремеж да опознаем всичките възможности, да изживеем всичко, да сравним и направим изводите.

Определено страхът извиква точно това, от което се опасяваме да не се случи!

Не – Ен – много пъти ни се повтарят едни и същи уроци и важният – да разберем, изживеем и приемем различията на „лошо и добро”.

От деца искаме да опознаем сами света, в който живеем и „Не+ на родителите ни зарежда с повече любопитство и стремеж това да се случи. Когато някой е с неразбираемо за нас поведение си казваме, че няма да достигнем до неговото ниво, но и това се случва!...

При всяка ситуация има много решения съобразени с характер, опитности, зависимости и изборът е един в миналото, друг в сегашното и съвсем друг предвиждаме в бъдеще.

Трудно е да се определи кое е „правилно” и кое „грешно”, има само непрекъснато желание да се самоопознаем и да се стремим към разбиране на другите.

Не – н Е!

 Н и кога!

Няма!

Важно е да разберем всеобхватността, да можем да добием опит, да получимпознания. Колкото повече отричаме нещо, толкова повече ни застига точно това!

 

Подкрепата

Подкрепата е предоставената помощ, която се изразява чрез окуражаване с думи, присъствие, финансово и по всички начини, за да се съвземем. Дава ни се съчувствие и съпричастност, които приемаме с благодарност. Може да е ведър поглед, глас, прегръдка подарени в точния момент, за да почувстваме близостта и уверението, че за всичко има начало и край, има изход от ситуациите и не сме сами по пътя!

Наклонени ни изправят, вдъхват ни увереност в личните способности да се справим със спада.

Подкрепата възстановява равновесието, осмисля общуването. Тя е силата отвън за уталожване на съмнения, страх, трудности, които изживяваме. Подарява ни се, доверяваме се, благодарим и продължаваме!

 

С Любов всеки ден

Когато се събуждаме сутрин се наместват мислите ни и си спомняме кои сме, спомняме си кого и какво обичаме. В тези съкровени моменти можем да си пожелаем хубав ден и да благодарим, че  отново чувстваме това, което е любовта, това че е смисълът на съществуването ни, а и смисълът за другите, с които сме свързани!

 Споделеността, съпричастието, старанието и страстта показваме с отношението и действията спрямо близките си. Не можем да сме доволни ако е само на празниците и определени дати от календара. Хубаво е да е всеки дълъг ден или поне минути от него. Да показваме, изказваме доказваме и допринасяме за удоволствието на любимите си. Да подаряваме усмивки и добри думи, да се грижим и закриляме, да  пеем песента на сърцето си и да усещаме летежът на душата си.

С Любов всеки ден се живее хубаво, имаме я вътре в нас и напира да се покаже навън, ние сме в състояние да я изразим и да обгърнем с нежността, която притежаваме!

С Любов всеки ден продължаваме времето, удължаваме живота си, храним душата си и сме благодарни! Изпълваме се с трепетите на споделянето й, носим и получаваме радост! Тя е искрите в очите, въздишката, изтръпването, мъката и щастието, очакването и намирането!

С Любов всеки ден  излъчваме хармония в света и просветляваме пътя си, по който не сме сами!

 

Споделената Любов

Споделената Любов е мечтата на всеки, тя е въпросът на който е даден отговор от този за когото копнеем, тя е привличането от първия момент на виждането и продължава незнайно колко. С нея са изпълнени денонощията, усеща се отблизо и далеч, изпълва ни с трепети и ни донася щастието, за което не сме и мислили.

Споделената Любов е разбирателството без думи, тишината, музиката и изтръпването, съединението на душите и физическата близост. Подарява ни здраве, моменти на наслада, вдъхновява ни за действие и творчество, повдига самочувствието и самооценката.

Споделената Любов споделя радости и мъки, изпитания и успехи, да се опознаем добре и да приемем без укори себе си и любимия. Винаги се случва когато сме неподготвени, изненадва ни,  дава ни причини да се справяме с различните обстоятелства и да преминаваме през бариерите, които животът ни поставя. Тя е уважението помежду ни, носи обогатяване за всеки, дава смисъл на живота ни.

Споделената Любов е летежът на душите, осъзнаване значимостта от присъствието на човека, с когото сме, няма граници, всеобхватно ни обгръща, люлее ни с нежността си и ни изправя на крака със силата си!

 

Условностите

Условностите ни съпътстват ежедневно, насищат ни с предявени искания на някой, които ако не изпълним следват неудовлетворения и сърдене. Ако направиш това, ще се случи нещо, което е добро, ще получим одобрение и съответно отношението ще промени.

Условностите могат да ни поставят в зависимост от мнението на другите, могат и да ни насочат към лично решение да се съобразяваме със себе си и да не им се поддаваме като така запазим  личното си спокойствие и независимост.

Условностите са част от поведението на някои хора и с тях налагат желанията си да се изпълняват от другите, които се поддават. Всяват смут у този към когото са насочени, пораждат недоумения, съмнения и създават условия за напрежение.

Условностите са ярък пример, че като дадем нещо трябва да ни се върне. Това е отплатата, това е задължение, „така е редно”… А не може ли да се прави добро, да се дава от сърце и да не се чака обратно действие,  без да  се натяква, без да се представяме като по-велики!?

Виктория Бобева

Monday the 25th. Spiralata.net 2002-2019