Садхана: Път към Бога

Садхана: Път към Бога- 12

Печат

Садхана: Път към Бога- 12

Антони де Мело

 

Молитвата - това е връзка с Бога, посредством думите.

Съзерцанието - това е връзка с Бога, на който думи не са му нужни.

Във времето, когато контактите на хората с Бога в голямата си част са ограничени от спекулативни религиозни представи, Антони де Мело разказва как да усетим неговото присъствие....

 

Осъзнаване

Упражнение 12: Концентрация

 

Това е упражнение на чистото осъзнаване.

Изберете нещо за основен обект на внимание. Аз предлагам да изберете или усещане в определена част на тялото, или своето дишане, или звуците около вас.

Концентрирайте се на избрания от вас обект. Щом вашето съзнание превключи на нещо друго, отбележете си това.

Нека предположим, че вие сте избрали да концентрирате своето внимание на дишането. И така...конценрирайте се на вдишването и издишването.... възможно е след известно време вашето внимание да премине към нещо друго - на мисъл, звук, чувство.... в този момент или малко след него, осъзнайте самия факт, че вие сте отклонили вниманието си.

Възможно е това да се случи по следния начин:

 

Аз дишам.... дишам..... после аз мисля... мисля.... мисля..... и отново дишам..... сега аз слушам  звук..... слушам.... слушам..... отново дишам..... сега съм ядосан... ядосан.... и отново дишам..... сега ми е скучно..... скучно.... скучно... отново дишам.... дишам...

 

В това упражнение блуждаенето на ума не се оценява като проблем, разбира се, ако вие съзнавате, че той блуждае. Щом осъзнаете, че вашето внимание се е отклонило, за известно време се фокусирайте на новия обект (мисъл, звук, усещане...) и после отново се концентрирайте на дишането....

С времето ще се научите да осъзнавате  не само отклонението на вниманието от обект на обект, но и импулса към това отклонение. Когато ви се поиска да повдигнете ръката си, вие ще осъзнавате и това желание, и своето съгласие с него, и всички нюанси на бъдещото движение.

Обикновено действието се извършва за части от секундата и ние просто не успяваме да осъзнаем своите движения с всичката им сложност. И само, когато вътре в нас се възцари безмълвие и покой, нашето осъзнато  възприемане на себе си придобива острота като бръснарско ножче.

Самоосъзнаването често се бърка с егоистичното самолюбуване. Затова хората се призовават да не обръщат внимание на себе си, а да се концентрират върху другите.

За да разберем колко опасно е такова отношение, си представете, че молите за съвет един благонамерен, общителен, но абсолютно некомпетентен събеседник. Трябва ли да го послушате, особено ако ви предстои да вземете отговорно решение, когато той не разбира нито собствените си чувства и мотиви, нито това, за което му говорите?

Самоосъзнаването е мощно средство за пробуждане на любов към Бога и ближния. И, на свой ред, любовта, ако тя е истинска,  допринася за задълбочаване на самоосъзнаването.

Не търсете сложни начини за развитие на съзнанието. Започнете с простите неща, подобни на упражненията за осъзнаване на собствените си телесни усещания, а също и на това, което ви обкръжава, и после преминете към упражненията, едно от които ви предложих сега. Скоро ще забележите, че вашите усилия ще донесат плодовете на умиротворението и любовта.

Превод Снежа Благова

 

Saturday the 30th. Spiralata.net 2002-2019