Садхана: Път към Бога

Садхана: Път към Бога - 10

Печат

Садхана: Път към Бога - 10

Антони де Мело

 

Молитвата- това е връзка с Бога, посредством думите.

Съзерцанието - това е връзка с Бога, на който думи не са му нужни.

Във времето, когато контактите на хората с Бога в голямата си част са  ограничени от спекулативни религиозни представи, Антони де Мело разказва как да усетим неговото присъствие....

 

Осъзнаване

Упражнение 10: Докосването на  Бог

 

  Ако не сте готови да приемете упражненията за осъзнаване на телесните усещания като молитва или съзерцание, възползвайте се от следващите описани религиозни практики:

 

  -Повторете едно от упражненията за осъзнаване на своето тяло...посветете известно време за осъзнаване на множеството усещания....

После размислете над това: всяко едно изпитано от вас усещане, без значение колко  слабо се проявява, е резултат от някаква биохимична реакия, която не може да се осъществи без всемогъщата енергия на Бог.

Почувствайте Божествената енергия, която присъства във всяко ваше усещане....

Почувствайте как вашите усещания са в резултат от Неговото докосване....Усетете докосванията на Бога във вашето тяло: груби, нежни, болезнени, приятни.....

 

На хората е свойствен стремежа да изпитват усещане за присъствието на Бог, те се вълнуват, че нямат такъв опит. Аз вече говорих за безмълвния дълбок покой, за сияещата тъмнина на неведението и неизразимата пълнота на пустотата. Такива преживявания, макар и да влизат в  рамките на обичайното, не са нещо необикновено. Понякога вечността избухва в нас, когато изобщо не очакваме. Неочаквано за себе си, ние се озоваваме пред неизразимата красота и любов....но, не дооценяваме тези мигове, рядко си ги спомняме и още по-рядко говорим за тях. Струва ни се, че Бог е нещо друго, че Той е някъде там....и ние се устремяваме да търсим необикновен опит, който трябва да промени нашия живот.

 

В действителност, за да усетим присъствието на Бога е нужно съвсем малко. Всичко, което ви е нужно, е да се успокоите и да осъзнаете своите ръце. Концентрирайте се на усещанията в дланите си...Бог е на една ръка разстояние от вас.

 

Хората се отнасят към това упражнение скептично. Те вярват, че преживяването на присъствието на Бог не може да бъде толкова обикновено нещо като усещането на собствените длани! Наистина, такива хора наподобяват тези, които непрекъснато гледат напред и очакват появата на бъдещия Месия, а в същото време Месията, неразпознат, стои до тях.

Ние твърде често забравяме, че Бог е дошъл при нас в плът, че Той е обикновен. Вие искате ли да узреете за Господа? Вгледайте се в лицето на този, който стои до вас. Искате ли да чуете Господа? Вслушайте се в плача на бебето, постарайте се да Го чуете в силния смях на вечеринката, в люлеещите се от вятъра листа, в звуците на пристигащия влак. Искате ли да усетите Господ? Прегънете любимия си човек, или докоснете стола, или докоснете книгата, която четете, или почувствайте собственото си тяло в тишината. Където и да се намираме - Бог е с нас!

Превод Снежа Благова

 

Saturday the 30th. Spiralata.net 2002-2019