Садхана: Път към Бога

Садхана: Път към Бога - 8

Печат

Садхана: Път към Бога - 8

Антони де Мело

 

Молитвата - това е връзка с Бога, посредством думите.

Съзерцанието - това е връзка с Бога, на който думи не са му нужни.

Във времето, когато контактите на хората с Бога в голямата си част са ограничени от спекулативни религиозни представи, Антони де Мело разказва как да усетим неговото присъствие....

 

Осъзнаване

Упражнение 8: Неподвижност

 

В наше време хората са обхванати от нервно напрежение, те безкрайно се суетят. Ако вие искате да овладеете изкуството на молитвата, стремете се към неподвижност, защото само така се ражда молитвата, в която тайнственият образ на Бог изявява Себе си.

 

-Повторете упражнението за осъзнаване на телесните усещания. Този път се концентрирайте подред на всички части на тялото, започвайки от горната част на главата и завършвайки с фалангите на пръстите на краката.

Улавяйте и най-малките усещания във всяка част на тялото....в някои места е възможно да не почувствате нищо.... за няколко секунди задръжте вниманието си на такова място и ако  не се получи промяна продължете по-нататък....

Когато ясно осъзнаете своето тяло, в него няма да останат нечувствителни места....но в началото вие трябва да сте готови да се концентрирате за известно време на нечувствителните участъци и после да насочите вниманието си там, където има усещания.....бавно премествайте своя фокус на внимание от главата към краката....и после отново от главата към краката....и още един път....

В зависимост от степента на проясняване на вашето съзнание, вие ще започнете да забелязвате усещания, които преди не сте забелязвали...финни усещания, толкова финни, че може да бъдат забелязани само от дълбоко концентриран и умиротворен човек.

Сега почувствайте своето тяло като единно цяло...като множество усещания... За известно време се концентрирайте на това и после отново преместете фокуса на своето внимание бавно, последователно – от главата към краката...и отново почувствайте своето тяло като единно цяло....

Обхваща ви покой. Не позволявайте покоя да ви увлече. Просто продължете да изпълнявате упражнението...

 

Много е важно, при изпълнението на това упражнение, да запазите пълна неподвижност.

По начало това е доста сложно. Всеки път, когато почувствате непреодолимо желание да се размърдате, протегнете, прозеете, осъзнайте това желание... не се движете, просто осъзнайте възникналия дискомфорт толкова ясно, колкото е възможно....и вие ще почувствате как вашите усещания се променят...

Обикновено за човека е трудно да пребивава в състояние на неподвижност. Дългата неподвижност е съпроводена с физическа болка. Човек се напряга. Когато усетите напрежение, осъзнайте го...къде го чувствате, на какво прилича то...концентрирайте се на възникналото напрежение, докато то изчезне.

Независимо колко удобна е позата ви, рано или късно ще почувствате, че вашето тяло протестира; на различни места ще възниква болка, ще се появят неприятни усещания. Не се движете, съпротивлявайте се на желанието да смените положението на тялото. Концентрирайте се на телесния дискомфорт.

По време на едни занимания при будистки майстор, ни помолиха да седим неподвижно в течение на часове. Аз седях, скръстил крака. По едно време ме заболя гърба. После се появиха болки в колената, които нарастваха. Аз не помня кога съм страдал толкова много от физически болки. Ние сме длъжни да осъзнаваме своите телесни усещания. Аз не чувствах нищо друго, освен немислима болка в коленете. Аз се изпотих и ми се струваше, че ще припадна от болка. Но в един момент се преизпълних с решимост да не се боря с болката, да не бягам от нея, а да осъзная от какво се състои тя. За мое учудване  разбрах, че си мисля за някаква  определена „болка”, а в действителност имах множества различни усещания. Наблюдавайки всичко това, аз забелязах, че сега вече не ми е трудно да търпя такава „болка”. Дори можех едновременно да осъзнавам някакви усещания в други части на тялото. За първи път в живота си изпитвах болка без страдание.

Ако по време на упражнението седите в някаква друга поза – без да си кръстосвате краката – вие вероятно няма да изпитате такава остра физическа болка, както беше при мен. И все пак в началото, докато вашето тяло не свикне да стои в пълна неподвижнаст, известен дискомфорт е неизбежен. Може да се справите с него, като го осъзнаете. И тогава, в качеството на награда, вие ще изпитате тихо блаженство, пълен покой.

При начинаещите често възниква желание да се почешат. Работата е там, че колкото повече осъзнавате своето тяло, усещанията, които са подтиснати по-рано, започват да се проявяват. Появява се сърбеж, мравучкане, изтръпване – втвърденото тяло сърби, оживява. Трябва да изтърпите този сърбеж, оставайки съвършено спокойни и концентрирани на възникналите усещания. Съпротивлявайте се на изкушението да облекчите своето състояние с почесване!

 

Превод Снежа Благова

 

Saturday the 30th. Spiralata.net 2002-2019