Садхана: Път към Бога

Садхана: Път към Бога - 4

Печат

Садхана: Път към Бога - 4

Антони де Мело

 

Молитвата-  това е връзка с Бога, посредством думите.

Съзерцанието - това е връзка с Бога, на който думи не са му нужни.

Във времето, когато контактите на хората с Бога в голямата си част са ограничени от спекулативни религиозни представи, Антони де Мело разказва как да усетим неговото присъствие....

 

Осъзнаване

 

Упражнение 4: Контролнадмислите

 

Необходимо е да се кажат няколко думи за проблема, който срещат всички хора, практикуващи медитация – за блуждаенето на ума.

С този проблем може да се справите, ако не затваряте очи. Добре е да ги държите полуотворени. Някои хора трудно запазват концентрация при затворени очи. Затворените очи създават нещо подобно на пуст екран, на който ума проектира различен род мисли, които ви отвличат от упражнението. Най-добре, отпускайки клепачите, да насочите погледа си надолу в една точка на пода, на разстояние един метър от себе си. Но не се концентрирайте в тази точка. Съсредоточете се на упражнението. И, разбира се, използвайте това предложение, ако то ви помага. Не е изключено да сте от тези хора, на които им е трудно да се концентрират и при затворени, и при полуотворени очи.

Вярвате, или не, но още един начин да се справите с блуждаенето на ума е – да държите гърба си изправен! Все още не съм намерил на това научно обяснение. Обаче, моят собствен опит и опита на много други хора доказва, че нещата стоят именно така. Много е добра позата лотос, която практикуват йогите: краката са скръстени така, че стъпалата лежат на бедрата, а гръбначния стълб е изправен. Тези, които успяват да заемат описаната поза, ми казаха, че при тях не възниква проблем с блуждаенето на ума, а обратно, на тях им е трудно да накарат своя ум да работи, ако поискат. По този начин, трябва да признаем, че дадената поза е идеална за съзерцание.

Обаче, повечето хора не са в състояние да изпълнят тази крайно сложна поза, а още по-малко да прекарат известно време в нея. Нищо страшно. Вие може да седите на стола, изправени. На пръв поглед това не е толкова неудобно. Напротив, след известно време ще осъзнаете, че изпитвате дискомфорт, когато се накланяте. И още, че изправения гръб помага на концентрацията. Аз съм чувал, че дзен-майсторите, когато влизат в залата за медитация, само по положението на гърба на медитиращия могат да познаят дали неговия ум блуждае, или не. Не зная, на мен ми се струва, че в това има някакво преувеличение. Аз самият ясно си спомням една ситуация, когато моя гръб не беше прав и въпреки това, ума ми не блуждаеше.

Някои привърженици на правите гърбове отиват още по-далече, като съветват да се ляга на твърда повърхност (например – под), ако няма друг начин да се държи гърба изправен. Ние отчитаме това ценно предложение. Но, защо да не поекспериментираме? Обаче, според мен, трябва да помним, че в легнало положение може да ни се приспи, а сънливостта вреди на съзерцанието дори повече от блуждаенето на ума.

Напълно е възможно, въпреки всички опити да се справите със собствения ум с помощта на контрол върху състоянието на очите и положението на гърба, вашите мисли все пак да блуждаят. Вие нямате никаква причина за паника. С този проблем се сблъсква всеки съзерцател. Борбата за контрол над своя ум обещава да бъде дълга и тежка, но вашите усилия след време ще донесат велики плодове. Повярвайте, че с търпение, упоритост и вяра,  въпреки всички неуспехи, вие ще се окажете победители, ще бъдете възнаградени.

Ще посоча най-ефективния метод, според мен, за борба с блуждаенето на ума.

 

- Затворете очи, или, ако искате ги оставете полуотворени.

Сега наблюдавайте всяка мисъл, която идва във вашия ум......

Има различни начини да реагирате на собствените си мисли. Първо, може да ги следвате като улично кученце, което бяга след всяка двойка крака, без значение накъде отиват те. Второ, може да ги наблюдавате така, сякаш седите на прозореца и наблюдавате минаващите хора. Вие трябва да наблюдавате собствените си мисли.

След известно време осъзнайте своите мисли. За да усетите самия процес на мислене, може да казвате на себе си: ”Аз мисля....аз мисля...” или дори по-кратко:” Мисля... мисля... мисля...”

Ако в даден момент осъзнаете, че в главата си нямате никакви мисли и ума ви е чист, почакайте, докато се появи следващата мисъл. Бъдете нащрек и щом мисълта се появи, я хванете- за какво мислите.

 

Изпълнявайте това упражнение три или четири минути.

По време на това упражнение може да направите учудващо откритие: когато осъзнаете процеса на мислене, всички мисли изчезват!

Това е най-простият начин да се получи контрол над блуждаещия ум. За известно време спрете, осъзнайте самия процес на мислене и тогава вашите мисли ще изчезнат. Прилагайте това упражнение в този случай, когато вашия ум блуждае повече от обичайното. В самото начало на практиката на съзерцание е невъзможно да не се разсейваш. Но сега ви е ясно как да се борите с това.

Случва се ума да блуждае заради силни емоции- емоции на любов, страх, негодувание или други силни чувства. В подобни ситуации описаното по-горе упражнение може да не даде желаемия резултат. Необходимо е да използвате други методи. За тях ще ви разкажа по-късно.

Превод Снежа Благова

 

Saturday the 30th. Spiralata.net 2002-2019