Садхана: Път към Бога

Садхана: Път към Бога - 1

Печат

Садхана: Път към Бога

Антони де Мело

 

Молитвата - това е връзка с Бога, посредством думите.

Съзерцанието - това е връзка с Бога, на който думи не са му нужни.

Във времето, когато контактите на хората с Бога в голямата си част са ограничени от спекулативни религиозни представи, Антони де Мело разказва как да усетим неговото присъствие....

 

Осъзнаване

 

Упражнение 1: Съкровището на  безмълвието.

 

- Заемете удобна поза.... Затворете очи...

В течение на десет минути стойте в тишина. Отначало се постарайте да достигнете тишината - това дълбоко вътрешно безмълвие, което е възможно само за сърцето и ума. И, достигайки това безмълвие, се отворете за среща с откровението, което то носи.

След десет минути отворете очи и разкажете, какво сте правили и какво сте изпитали.

Разкажете какво се случи с вас, какви усилия приложихте, за да достигнете вътрешно безмълвие и доколко при вас се е получило. Ако можете опишете това състояние. Какво почувствахте и за какво мислехте по време на упражнението?

 

Опитът, получен от хората в процеса на това упражнение, е безкрайно разнообразен. Някои хора забелязват, за свое учудване, че не успяват да се потопят в безмълвието; те не могат да прекратят блуждаенето на ума и да успокоят вълнението в сърцето. Други се доближават до самия праг на безмълвието, обаче в този момент ги обхваща паника и те се връщат обратно. Наистина, безмълвието може да бъде плашещо. Възможният неуспех не е повод да се предавате. Да се убедите в това, че мислите блуждаят, е вече откровение, не е ли така? Теоритически, за това знаете малко. Ще ви е необходимо известно време, за да наблюдавате блуждаенето на ума и да осъзнаете как именно той блуждае.

Има още нещо, което трябва да ви зарадва. Самият факт, че вие сте осъзнали блуждаенето на ума, своето душевно притеснение, своята неспособност да пребивавате в покой, доказва, че в действителност във вас има малък проблясък на безмълвието - в крайна сметка, това безмълвие е достатъчно, за да може да разберете казаното до тук.

 

- Затворете очи и осъзнайте блуждаенето на своя ум ...в продължение на две минути. После усетете безмълвието, което ви дава възможност да осъзнавате блуждаенето на ума... защото осъзнаването на блуждаенето на ума е възможно само тогава, когато пребивавате в безмълвие.

 

Именно на това ние ще построим всички следващи упражнения. Потопявайки се в безмълвие все по-дълбоко и по-дълбоко, вие все повече и повече ще опознавате себе си. Казано по-конкретно, вие ще се окажете в безмълвието. С това откровение вие ще откриете истинската си същност. Това откровение ще ви даде това, което не можете да си купите за никакви пари - мъдрост, спокойствие, радост, Бог.

Ако вие действително искате да получите всичко това, то не трябва да се ограничавате само с разговорите. Необходима е вътрешна работа. Така че, заемете се с работа.

 

- Затворете очи...

Потопете се в безмълвие за пет минути...

Завършвайки упражнението, попитайте себе си, дали сте успели да постигнете успех този път. Разкри ли ви безмълвието нещо, което вие не бяхте забелязали предния път?

 

Не търсете в безмълвието нито вдъхновение, нито някакви сияещи огньове. Изобщо не търсете нищо. Ограничете съзерцанието само с това, което изплува във вашето съзнание.

Вие може да осъзнавате, че ръцете ви са хладни или лепкави, че много ви се иска да промените позата си, че усещате само безпокойство за своето здраве. Важно е не съдържащото се във вашето съзнание, а самия процес на съзерцание. Колкото повече сте съсредоточени, толкова повече ще успеете да се потопите в безмълвие. И тогава ще почувствате промяна. Вие ще забележите, че откровението е нещо повече от знанието. Откровението – това е някаква тайнствена сила, водеща към духовна трансформация.

 

Превод Снежа Благова

Saturday the 30th. Spiralata.net 2002-2019