Самопознанието - път към просветлението

108. Подготовка за сатсанг и форма за контакт

Печат

108. Подготовка за сатсанг и форма за контакт

Това е продължение на темата Сатсанг по скайпа, по телефона, на живо и т.н.

Хайде да изясним някои важни моменти, за да използваме рационално времето за сатсанг.

Всичко, изразено с думи, е само концепция, лъжа. Истината е неизразима с думи. Никой никога не е изрекъл Висшата Истина. Имайте предвид това, когато задавате въпроси и получавате отговори. Не възприемайте отговора като истина; отговорът е само концепция, опит да се покаже посоката, в която ви се предлага да погледнете. Същотака, всяка концепция може да се използва като инструмент да се отървем от тази концепция, в която човекът е „забил“. По-подробно – в статията „Концепцията на духовното развитие“.

Няма да ви доказвам, убеждавам, преубеждавам, разубеждавам и т.н. Моята задача е да показвам вашата истинска природа, по възможност да ви отърва от лъжливите концепции за себе си. Но ако искате да отстоявате своите ограничения и убеждения, сатсанга няма да е ефективен, и аз не възнамерявам да споря с вас, тъй като няма смисъл в това. Затова не заемайте позицията „Докажете ми, че ….“ - аз не участвам в подобни игри на ума. Най-доброто доказателство за това, за което говоря на сатсангите е вашето собствено постижение и това може да стане само ако сте открити за разбиране, когато не се опитвате да отстоявате своите собствени убеждения и не заемате твърда позиция, колкото и правилна да ви се струва тя.

Прочетете материалите на сайта преди да започнете да задавате въпроси, защото там вече има много отговори. Например, ако искате да попитате за просветлението, прочетете предварително статиите „Описание на просветлението“, „Заблуждения за просветлението“, „Работа на ума: капани и хитрости“, „Просветлен ли съм аз“ и други.

Подгответе се за сатсанга, записвайки въпросите, които искате да зададете.Хайде да ценим взаимно времето си. Формулирайте въпросите си максимално ясно и кратко и след това ги запишете. Това ще ви избави от неловките опити да ги формулирате по време на сатсанга, а мен от излишните минути, докато вие правите това. Затова по-долу, във формата за обратна връзка, има поле „Вашите въпроси“ и това поле трябва да попълните обезателно.

Тази подготовка трябва да премине всеки, който желае да участва в сатсанг, реален или виртуален (по телефона и по скайпа), персонален или общ.

Чрез формата за връзка можете да изпратите „предварителна заявка“ за сатсанг и след това вече ние съгласуваме останалите въпроси  - къде, кога, как и т.н. Всички полета, отбелязани със звездичка * трябва да бъдат попълнени, в противен случай заявката няма да бъде разгледана.

Форма за обратна връзка – заявка за сатсанг:

(Изпратете следната информация)

Име*:

E-mail*:

Местоживеене*:

Опишете накратко възраст, професия, свободно време, хоби, практики*:

Прочели ли сте повечето статии на сайта?*

Кои техники от сайта сте практикували и колко дълго? *

Публикували сте отзиви или успехите си на форума? (посочете линк) *:

Били ли сте в помощ на сайта? По-подробно. *:

Ако мислите да помогнете на сайта, то по какъв начин смятате да го направите?

Какъв сатсанг искате: персонален, групов, по скайпа, по телефона…? * :

Вашите въпроси за сатсанга *:

 

Убедете се, че e-mail-а ви е посочен правилно, иначе няма да получите отговор. Ако нямате отговор повече от три дни, прочетете тук. След отговора ми, по-нататъшната кореспонденция се осъществява по пощата.

Отстраняване на дуалността

Техниката за отстраняване на дуалността, която давам по-нататък е това техника за просветление, която премахва видимото разделение, създавано от разделящия ум.

Умът разделя всичко на „аз“ и „не-аз“,  създавайки по този начин идентификации, дуалност и множественост, и тези разделения ни се струват реални, но само дотогава, докато дуалността не е отстранена.

С помощта на техниката за отстраняване на дуалността може да се анулират разделящите действия на ума (виждайки илюзорността на разделението) и по този начин осъзнавайки че в действителност всичко е единно и неделимо, това осъзнаване е и самото просветление.

Преди да преминем към техниката, си струва да споменем философията за едновременното тъждество и различие, формулирана от Шри Чайтаня, който се смята за въплъщение на Бога, и който е посетил нашата планета преди около 500 години. Неговата философия, описана във форума в темата „Едновременно тъждество и различие“, показва че Творецът (Източникът) и Неговото творение едновременно са и единни (в своята основа) и заедно с това имат доловими разлики, което означава, че очевидно дуалността се създава само въз основа на не-дуалността. С други думи, всичко се състои от едно вещество (виж Игрите на съзнанието), но има различни форми на проявление. Това е като изделия от злато – всички се състоят от един и същи материал, но изглеждат различно. Ако гледаме формата, то ще виждаме различни обекти, но ако превключим вниманието си на изходния материал и го изследваме, ще се окаже, че всички тези вещи са създадени от един и същ материал – така се премахва илюзията за дуалността, илюзията за отделните и независими един от друг обекти, същества и явления.

Същото се отнася и за всичко останало: вие може да възприемате обектите (като поток от възприятия) само защото в основата си вие и тези обекти сте от един и същи „материал“ – съзнание. Ако го нямаше този общ знаменател у възприемащия и възприеманото, възприятието би било невъзможно. В действителност, възприятието е преди разделянето на възприемащ и възприемаемо, тъй като разделението се създава от ума само при наличие на възприятие. Това се доказва с факта, че много търсещи и практикуващи понякога преживяват опитност на Единство, недуалност, когато разделящият ум временно е изключен и в такива моменти няма усещане за отделното „аз“ и отделното „не-аз“. (на нещо различно и отделно от „мен“). Разделението съществува само на ниво ум – като идея(водеща до временно преживяване на множественост), но не като реалност. Такива моменти на самопроизволно премахване на илюзорната дуалност често се срещат по време на духовни практики и медитации, но се случват също и в ежедневния живот. В действителност, това се случва на всеки човек ежедневно и много пъти, и това може да се забележи, ако сме внимателни, но проблемът е в това, че тези случаи обикновено не се регистрират от ума, защото в такива моменти умъте изключен, а когато отново се включи, той не обръща внимание на станалото. На обикновения човек „по подразбиране“ (по навик) му се струва, че разделението на „аз“ и „не-аз“ е реално, но самата тази дуалност  се създава или пресъздава не толкова често, колкото ни се струва. Опитайте се да си спомните конкретни моменти от днешния ден, когато е било абсолютно очевидно, че има „вие“ и има „не-вие“ и ще забележите, че такива моменти (с явна и еднозначна разлика) не са толкова много, колкото вие се е струвало преди това изследване.

Източник: http://pro-svet.at.ua/index/podgotovka_k_satsangu_i_forma_svjazi/0-135

Превод Таня Темелкова

Monday the 6th. Spiralata.net 2002-2019