Самопознанието - път към просветлението

106. Цената на просветлението

Печат

106. Цената на просветлението

Във форума на сайта бе зададен въпрос за „цената на просветлението“, на който аз отговорих подробно, но някак отговорът ми сякаш се изпари при редактирането, затова в тази статия ще напиша отговора отново и по-подробно. Човекът питаше за цената на различните нива, но защо ли беше нарекъл темата „Цената на просветлението“. Да разграничим тези моменти, защото има разлика между „цена на ниво“ и „цена на просветление“.

Просветлениетое безценно, безплатно и достъпно за всеки. Ако нямате пари, това не означава, че за вас просветлението е недостъпно. Просветлението не е стока, това е вашата истинска природа. Това е нещо, което ВЕЧЕ имате, това е самата ваша същност, природата на душата ви. Вие никога не сте я губили и няма как да я получите, защото тя – сте ВИЕ. Познайте себе си и работата е свършена.

Просветлението не може да бъде продадено, нито може да бъде купено.То може само да се случи, когато вие действително искате това и сте готови да изоставите заради това всички свои илюзии, които ви се струват реалност. За това има различни подходи и техники, а понякога се случва и без тях.

Затова никой не продава просветлението и никой не го купува, никой не го дава и никой не го получава като някакъв предмет, защото то не е предмет.Затова няма никаква цена.

Стойността на нивата

Сега да кажем няколко думи за нивата, които можете да намерите тук: второ, трето, четвърто и пето. Това не са нива на просветление. Всяко ниво е подбор на теория и техники, приложението на които изчиства ума и ви приближава все по-близко до съзнанието за истинска ви природа, т.е. към просветлението. Както съм казал на главната страница на сайта, аз десет години усилено търсих тези техники, използвах ги, получавах и проверявах резултатите, избирах най-добрите техники, формулирах ги да бъдат понятни и по-простички за самостоятелно използване, групирах ги по нива и сега мога да предложа на всички желаещи този петстепенен път за изчистване на съзнанието.

Направих това за вас и сега предлагам плода на своя труд. Моя работа е да ви предложа. Можете да се възползвате и да минете по този път за половин или една година, а можете и самите вие да загубите години в търсене и практики. Решавате вие. Аз не казвам кой вариант е по-добър. Тук може да се направи следната аналогия: вие можете да минете пет спирки пеша, но безплатно, макар и за повече време, а можете да използват услугите на маршрутка или такси, заплащайки си пътуването, но икономисвайки време и усилия. Откъде мога да знам аз кое е за вас по-добро или по-лошо? Вие просто избирате това, което ви приляга най-добре.

Първо нивоможе да преминете напълно безплатно или за едно „благодаря“ (т.е. оставяйки отзив или споделяне на успех във форума на сайта). Там можете да прочетете за успехите и отзивите на тези, които вече са преминали или преминават нивата, за да разберете какво можете да очаквате от използването на тези техники. Това са много силни техники и първо ниво го предлагам просто така, “на полза роду“, заедно с теорията. Ползвайте със здраве. Стотици хора постигнаха потресаващи резултати и решиха много от проблемите си просто за сметка на използването на техниките от първо ниво и допълнителните техники(също безплатни). Опитайте и вие, ако искате, това е съвършено безплатно и с нищо не ви задължава. Това е като демо версия – да разберете за какво става дума и струва ли се да се заемете с това.

Сега да преминем към въпроса за ценатана на следващите нива. Преди имаше фиксирана цена за всяко следващо ниво – 100 евро (долара). Някои питат: „Защо толкова много?“ – обикновено питат тези, които не са минали първо ниво и никога не са получавали истински качествени и нескъпи услуги от психолог, значително променили им живота. Отговарям на въпроса ви: това в действителност са стотинки в сравнение с резултатите, които можете да получите. И това е стотици пъти по-малко, отколкото ако платите да проведете всичките тези техники с обучен специалист. Знам за какво говоря, тъй като аз самият минах през тези и други подобни техники, повече от хиляда часа, в различни организации и извън тях, с десетки най-различни хора и знам разценките. Също, което е много по-важно, аз знам истинската цена на резултатите – лично, от своя опит. Просветлението наистина е безценно, тъй като това е пълна и окончателна свобода. Затова за мен е съвършено очевидно, че 100 долара си е чисто символична цена, просто като малка балгодарност за автора на сайта, който ви е спестил десетки хиляди долари и/или няколко десетки години. И тези, които наистина са преминали качествено първо ниво (четете за успехите им във форума), прекрасно разбират, че резултатът струва много повече. Фактически, преди 15 години аз бях готов да платя тези нещастни 400 долара за целия готов път, бърз и ефективен, който никой така и не ми предложи и който ми се наложи да премина „пипнешком“, след това да систематизирам най-добрите техники, отсявайки по-малко ефективните, да ги събера в една система, за да е всичко това достъпно и в простичък и разбираем вид. Затова, отново въз основа на моя опит, аз тогава фиксирах минимална цена за всяко ниво.

НО. Но тъй като дори 100 долара не са по джоба на всички, фиксираната цена бе отменена и сега работи системата на волни пожертвования. Затова, ако човек, минал първо ниво (и разбрал, че тези 100 долара са символична благодарност за потресаващите резултати), желае да получи второ ниво, но не може да си позволи тази сума (тъй като средномесечният му доход е по-малък), той може да обясни ситуацията и да предложи своя сума като благодарност за първо ниво и да получи второ. Такава е „обменната система“ сега. Вашето пожертвувание се приема като благодарност за първо ниво, а не като покупка на второто. Второ ниво ви давам като благодарност за вашето пожертвувание, с което мога да си платя комуналните услуги, храна, дрехи, интернет и пътуване. За всеки случай ще кажа, че тези пари не отиват за почерпки, наркотици, хазарт, нощни оргии и други съмнителни удоволствия от материалния свят. Когато има излишък, то тогава парите отиват за сайта и сваляне на рекламите от сайта, пожертвувания за духовни благотворителни организации и други полезни и добри дела.

Искам още веднъж да подчертая, че сега работи системата за пожертвуванията, т.е. няма никакви фиксирани цени. Обаче това не означава, че ще получите второ ниво, предлагайки някакви 100-500 рубли. Работете на първо ниво така, че да имате забележителни резултати, толкова забележителни, че 100 долара пожертвувание да ви се струва малка символична благодарност и да ви е срам да предложите по-малко.

За хитреците – не се опитвайте да ме измамите. Единственият, който ще бъде измамен сте вие. Ако не цените работата над себе си и нейните резултати, то няма и да ги получите. С други думи, ако можете да си позволите пожертвувание в размера на първоначалната цена на нивата (100 долара за всяко), но започнете да хитрувате, че не можете, то вие се лишавате от част от резултатите – както вече получените, така и от бъдещите. Точно толкова, колкото сте се изхитрили. Невъзможно е да измамиш живота, може да измамиш само себе си. Вашето пожертвувание е вашият принос в собственото ви просветление. Или, ако просветлението не е вашата цел, то тогава принос за по-хармоничен живот.

Закон за обмена

Защо е необходим обмен? В статията „Духовните закони на успеха и щастието“ има параграф „Закон за обмена“, препоръчвам ви да го прочетете, тъй като това е много важно по духовния ви път. Впрочем, както и останалите закони, описани в статията.

В контекста на темата „Цената на просветлението“ хайде да погледнем на това ето как:

Вашето пожертвувание е обмен за първо ниво. Второто ниво, което ви изпращам, когато успешно сте преминали теста за първото – е моя обмен за вашето пожертвувание. И така нататък, стъпка след стъпка. По този начин, се спазва баланса, и това е разумно.

Има хора, които са преминали първо ниво, решили са своите материални проблеми, останали са доволни и не продължават нататък. Разбира се, животът ги е привел през първо ниво, защото те това са заслужили с миналите си действия, тъй като Нищо не е случайно. Ако те бяха направили пожертвувание по един или друг начин, то щеше да е достъпен за тях по-нататъшния път, и съответно, по-нататъшните успехи, в резултат на което биха стигнали до просветление. Но не отдавайки нищо за получените блага, човек не може да получи следващите. Толкова е просто. Можете да анализирате това и да го забележите в своя (и не само в своя) живот. Няма такова нещо, да се отдали нещо и да не сте получили нищо в замяна. Няма начин да сте отхапали по-голям залък и да не сте получили един по тиквата от равновесните сили. Такъв е законът на обмена: искате ли да получавате и по-нататък – дайте и вие.

Докато на сайта беше системата с фиксираните цени, законът за обмена вървеше „насилствено“ и за невежите, за незнаещите как работи законът за обмена, това бе благо. Сега, когато е въведена системата за пожертвувания, аз споменавам закона за обмена, за да знаете как и защо това работи, за да не си навредите, опитвайки се да надхитрите живота. Принуден съм да говоря за това, защото сега е такова време, когато 99% от хората хитруват, с което си изпортват живота, все повече затъвайки в илюзии и страдания.

 

Алтернативни варианти на обмен

Ако някой няма възможност за парични пожертвувания, има и алтернативни варианти. Например, можете в различни форуми или общества да разгласявате успехите си и да каните хората да опитат различните техники. Ако имате писателски талант, можете да предоставите обмен във вид на статии, които да бъдат използвани за насърчаване на сайта и разпространение на мъдростта. Или например, вие можете да създадете и поддържате сайт. А може вече да имате сайт или блог, където да поместите информация със линк към сайта за просветление. И така нататък. Варианти има много, всичко това е ииндивидуално, вие също можете да предложите свои начини на обмен, като ми напишете писмо чрез формата за контакт.

Ценността на техниките и правилното пожертвувание

Правейки „правилно пожертвувание“, вие не само сте се отблагодарили за първо ниво, но сте обезпечили за себе си и ценните техники от следващото ниво. „Правилното пожертвувание“ в дадения случай включва в себе си две суми в едно и обикновено равни помежду си: едната за благодарност за преминалото първо ниво, а втората – вашия принос за бъдещия успех. Защото успехът много зависи от вашето вътрешно усещане за ценността на получените техники. С прости думи: ако вие сте платили някакви пари за техниките, вие няма да се отнасяте към тях лекомислено; вие ще изсмучите всичко, което те могат да ви дадат, и това е единственият правилен подход.

Правилното пожертвувание, по този начин, трябва да се разчете от вас така, че да чувствате, че за вас това е действително жертва, а не просто някаква неголяма сума, която отдавайки нищо не променя. Вие трябва да почувствате, че сте дали нещо ценно, и тогава ще имате правилно отношение към това, което сте получили, за да обезпечите качествена практика и съответно отлични резултати.

Абсолютно точно зная, че много хора, фактически хиляди хора, не са възприели сериозно първо ниво, което са получили безплатно, затова са правили техниките, без да изпълняват препоръкитеи дори не както е препоръчано в самата теория на техниката. Затова и резултатът е мижав. Затова и не са продължили. Ето как работи всичко. Добре ще е, ако разберете това.

Цената на просветлението

В крайна сметка, цената на просветлението – това са всички ваши илюзии. Просветлението е осъзнаване на Висшата Истина и за да постигнете това осъзнаване, трябва да се освободите от илюзиите, за които сте се вкопчили. Отпускането, само по себе си, е път към просветлението. Парите са една от най-„важните“ човешки ценности, една от най-въжделените илюзии, затова благотворителността има такъв силен ефект по пътя на духовното развитие и очистването на съзнанието.

Една много добра новина е, че жертвайки пари и време за самопознание (в дадения случай за техниките за просветление), вие се занимавате с висша и печеливша благотворителност, защото вие харчите за себе си и може да не се притеснявате, че пожертвуванията ви ще отидат не където трябва и ще създадат проблеми и освен това само променяйки себе си, вие ще можете в действителност да промените към по-добро и другите. Вие не можете да спасите/освободите другите, без да сте постигнали спасение/освобождение самите вие.

Затова, в свободното си време поразмишлявайте сами за себе си: каква цена сте готови да платите за просветление? Това не значи, че трябва да я платите. Това означава, че вие трябва да сте готови да отдадете всичко. Това е въпрос за готовност, а не въпрос на фактическо притежание или непритежание. А пожертвуванието е тренировка за отдаване. Отдавайки, ще забележите, че всичко се уравновесява, и нямате по-малко, но затова привързаността към вещите намалява, а свободата и спокойствиео нарастват. Ще се убедите, че си струва.

Постарах се максимално да развия темата от всички страни, но ако имате въпроси, можете да ги зададете във форума.

Източник: http://pro-svet.at.ua/index/ceny_na_prosvetlenie/0-133

Превод от руски Таня Темелкова

Tuesday the 26th. Spiralata.net 2002-2019