Самопознанието - път към просветлението

097. Видове брак и етапи в отношенията по Ведите

Печат

97. Видове брак и етапи в отношенията по Ведите

 

 

      Ведите съдържат интересна информация за това как мъжът и жената трябва да изграждат отношенията си така, че да постигнат най-голяма хармония в брака и да черпят радост и удовлетворение в съвместния си живот. Всичко това е описано доста подробно, но за някои тази информация може да се окаже сложна и объркваща. В тази статия ще се опитаме да обясним важните моменти и да ги опишем с простички думи и така по време на четене да можете да проанализирате своите отношения – какъв вид брак имате по Ведите,на какъв етап се намират вашите отношения в дадения момент. Тези знания ще ви помогнат да определите къде се намирате, което ви дава възможност да се развивате по-нататък, променяйки съдбата си към по-добро.

     Ще разгледаме 7 вида брак, всеки от които е съюз, основан на определена чакра. Навярно знаете, че ние привличаме към себе си подобното – тези, които „вибрират“ на нашата „честота“. Чакрата е определен център на сила и съзнание, психически център, всяка чакра се намира в тънкото тяло на човека и има определени характеристики. Нашето ниво на съзнание, нашите ценности, мироглед, мислене и постъпки зависят от това каква чакра е „включена“ най-силно и се проявява по-често от другите. В зависимост от това ние и притегляме в живота си нашата „втора половинка“. Съгласно Ведите има 7 основни чакри и съответно 7 вида отношения – както в брака, така и извън него.

      Ще разгледаме също и етапите в отношенията между жената и мъжа, което ще ни позволи да разберем на кой етап се намираме и какво да правим по-нататък, за да променим отношенията си към по-добро.

     Седемте вида брак и седемте чакри

     Всеки вид брак (или просто отношения) показва определено ниво на развитие на съзнанието. Ведите ни дават пълната скала на нивата на отношенията между мъжа и жената – в брака и извън него – от най-низшето ниво (животинското) до най-висшето (чисто духовното).

     Четейки изложената по-долу ведическа класификация на видовете брак и анализирайки своите отношения, вие ще забележите, че понякога у вас се появяват елементи на различни видове отношения и затова може да ви се стори по-трудно да определите точно своето ниво. Това е нормално, тъй като в човека работи не само една чакра: от време на време може да преобладават едни или други енергии, един или друг психичен център. Още повече, че ако обхванем по-дълъг период от животаси, може да видим някаква тенденция – най-често проявяваните характеристики на чакрите и тогава ще разберем кой психичен център преобладава в живота ни. Задълбоченият анализ на тази тема ни позволява да разберем защо определени хора и проблеми не идват случайно, както и хубавите събития – ние ги притегляме с енергетиката си.

     Класификация, дадена в посока от долните чакри към горните:

     1. Съюз, основан на коронната чакра. Такава връзка между мъжа и жената възниква в случаите, когато тях ги интересуват изключително плътските наслади. Подобно явление в наши дни изобщо не е рядкост и много често се среща при тези двойки, които обичат да ходят по дискотеки, да прекарват времето си по шумни вечеринки и нощни клубове. Такива хора постоянно търсят нови усещания, които повишават адреналина. Ведите казват, че такива отношения помагат сексът да се изпълни с чувственост, да се „разтворят“ един в друг и да намерят ново усещане за плътската любов. Такива съюзи не са трайни и не продължават повече от седем години. В дадения случай всичко зависи от мъжа: докато той е още полово силен, то всячески се старае да покаже на партньорката си колко я обича, изразявайки любовта си по полов път. Но с времето природата взима своето и сексуалната сила на мъжа намалява. Той на свой ред започва да се ядосва на себе си, след това на партньорката си и в крайна сметка семейството се разтурва. Ако такава двойка има дете, то може да удържи семейството за още три години, не повече.

     2. Брак, построен на енергиите на сакралната чакра. В този случай причината е много прозаична и се характеризира само с една дума – пари. Главната цел при такива бракове е получаване на материална изгода. Обикновено такъв брак се провокира от слабия пол, тъй като жените чувстват мъжа като носител на материалните блага и се стараят да намерят такъв спътник в живота, който да може да ги обезпечи. Така много жени стараейки се да се омъжат за състоятелен мъж, си затварят очите за неговата възраст и не се смущават от това, че той е доста по-възрастен. Главната цел на такъв брак е получаване на финансова изгода от мъжа. Макар и под натиска на обществените принципи жените да замаскират истинските си цели с по-възвишени: „Аз искам моето дете да расте обезпечено“. Такъв тип отношения често се наричат брак по сметка, и подобни „сделки“ не се поощряват от Ведите, защото вместо щастие носят страдания, особено ако в семейството вече има деца. Също на това ниво на развитие на съзнанието много състоятелни хора се стараят да намерят спътница или спътник само с цел умножаване на капиталите. Това също не е дълготраен съюз, защото достатъчно е единият от съпрузите да загуби значителна част от финансите си и бракът се разтрогва.

     3. Чакрата на слънчевия сплит помага да се създадат така наречените бракове на „престижа“. Хората, които са подтикнати към брак от този център, се стремят към слава и постигане на по-престижно положение в обществото. Такива хора с всички сили се стараят да достигнат слава и да се къпят в нейното сияние. Именно всеобщото възхищение и живот на върха е главната цел на такива съюзи. Основните инициатори на такъв вид брак, съгласно Ведите, са девойките. Те виждат скъпата кола, престижната професия (длъжност), тлъстата банкова сметка на предполагаемия партньор и всячески се стараят да го оженят за себе си. Но с времето девойката разбира, че се е омъжила „не за Него“, започва да се разочарова и малко по малко отношенията им гаснат и накрая като правило се разрушават. Обаче, честно казано, има и не малко случаи, когато такива бракове продължават доста дълго време.

     4. Брак, основан на сърдечната чакра. Хората, притеглени към такива съюзи, искат да постигнат всеобщо благоденствие и благополучие. Най-често такива двойки се стараят да попаднат в различните обществено-благотворителни организации, с удоволствие стават например доброволци на Червения кръст и други подобни организации. Също трябва да отбележим, че младите хора, сключващи подобни бракове, обикновено стигат до чувството на любов след продължителна дружба. Те дълго време общуват, сътрудничат си, имат общи интереси. След определено време между тях възниква любов, разгръщаща се бавно и плавно. Започвайки такъв съюз, основан на сърдечната чакра, всички бракове имат много здрава основа, те са продължителни и надеждни, а партньорите умеят да чувстват желанията и стремежите на другия. И колкото по-горе се намира чакрата, удържаща ги заедно, толкова по-силна е фината връзка между мъжа и жената, толкова повече хармония, благост и щастие има в техните отношения – така казват Ведите.

     5. Съюз, основан на гърлената чакра. Творчески и талантливи хора се притеглят един към друг чрез гърлените си чакри. Те мечтаят за чиста възвишена любов, която витае из чистите емоции и изпитват истинска еуфория, когато накрая разберат, че са успели да постигнат своята цел. Тук обезателно има взаимно творческо допълване и парите, общественото положение и другите елементи от по-ниските нива,  нямат кой знае какво значение. Творческо допълване означава, че те в действителност се допълват един друг и си помагат да постигнат по-големи висоти в творчеството си. В дадения случай, както и в повечето други, отношенията поддържа жената. Тя е тънък дипломат, знаеща кога да остави всичко както си е, за да може бракът да е най-продуктивен, кога си струва да се отстъпи крачка назад или обратното да окаже натиск върху мъжа, за да не се развали бракът им поради необмислени действия или прекалена експресивност на един от партньорите. Във Ведите се дава знание как меко и ефективно да се управляват отношенията и в идеалният случай жената трябва да се научи на това изкуство.

     6. Брак, който е основан на чакрата на ума. Младите хора, стремящи се към познание на всичко ново и възвишено, се притеглят един друг много силно. Такъв тип брак създават тези, които са посветили живота си на науката и създаването на нещо ново за благото на обществото. Нагледен пример са учените от съвременните филми, които поддържат идеята да придвижат цивилизацията напред и да дадат мощен тласък в развитието на човечеството. Този тип бракове са били много разпространени през 30-те години на миналия век. Тогава момчетата са се възпитавали отделно от момичетата, и в обществото не се е провокирало смесване на съзнанието, което водело до уравниловка, и което било във вреда както на женската, така и мъжката психика.

     7. Съюз, основан на коронната чакра. Това е висш вариант на съвместимост, брак на ниво разум, много рядък случай на отношения в наше време. Хората, които встъпват в такива бракове, като правило, сериозно се занимават със самоусъвършенстване, духовни практики. Усещането за любов на това ниво е много фино и висше в сравнение с другите типове отношение. В много такива бракове девойката приема мъжа като духовен наставник или много се увлича от неговата мисия и желае да участва в нея като му помага.

     Седемте етапа в отношенията според Ведите

      1. Етап на съзерцание. На този етап и двамата сякаш се оглеждат един друг. Когато възникне симпатия, те се стараят да направят така, че да си виждат възможно по-често, защото тези срещи им доставят радост и приятни усещания.

     2. Етап на посвещение. Единият всячески се старае да покаже своята симпатия на този, когото е харесал, да го заинтересова от себе си и също да му хареса. Откритостта на намеците е ограничена само от възпитанието, защото има известна вероятност да бъде отблъснат от обекта на обожанието си.

     3. Разкриване на сърцето. Именно този период е най-нежният и приятният в отношенията. През това време партньорите „се подлудяват“ един друг и са в състояние на постоянна еуфория от това, че редом е „втората половинка“. Това е меденият месец в започващите отношения. Но мъдреците, знаещи Ведите и от собствения си опит категорично не препоръчват  на този етап да осъществите полова връзка и да се отдадете на чувствени наслаждения, тъй като това може да разруши все още крехката любов. Освен това на този етап не трябва да бързате да сключите брак, тъй като все още не ясна до край вашата съвместимост. Временната еуфория пречи да се направи такава оценка. И следващият етап ще покаже доколко си подхождате един на друг.

     4. Свързване. През това време е важно да се намерят колкото се може повече точки на свързване, точки на съгласие, на всички нива – физически, битови, интелектуални, емоционални, социални, духовни. И това изисква търпение и внимание един към друг – това препоръчват Ведите, защото в противен случай нищо няма да се получи. Това е един от най-опасните етапи: ако такива точки на свързване не са достатъчно, то отношенията напълно могат „да изпушат“, което след известно време ще доведе до пълна раздяла. Затова ако съюзът действително е важен и двете „половинки“ започват да се променят, правейки така, че да не загубят любимия. Ако им се удаде да съхранят добрите си отношения, въпреки временните несъгласия и търкания, ако са намерени и продължават да се намират още точки на свързване, тогава вече сериозно може да се замислите за брак – в този случай бракът ще е удачен.

     5. Етап на творчество. И двамата партньори се стараят да скрепят съюза си с дете, което им носи нова светлина и радост в живота. Това е един от най-важните и отговорни етапи в отношенията – най-много укрепва семейството в сравнение с другите етапи. Двойката, която е преминала през този етап може много по-лесно да удържи своите отношения. Сега са им нужни знания и разум, за да възпитават правилно децата, с любов и без ненужен натиск. Това е отделна, много голяма тема, която всеки родител трябва да изучава и да прилага в живота си. Има много ведически лекции и дори семинари по темата за семейните отношения и възпитаването на децата.

     6. Саможертва. Това е необходим етап, който очиства отношенията от ненужното, изкуственото, безполезното и вредното, остава само любовта. Както показва и названието, на този етап на отношенията се налага нещо да жертваме – заради семейството, заради отношенията, заради децата. Това е изпитание, последният рубеж, след който идва истинската, чиста духовна любов – като награда за достойно преминатия нелек път.

     7. Етап на хармония и любов – това е най-висшия етап от всички. Достигайки го, съпрузите започват да се разбират един друг и без думи и дори да чувстват половинката си от разстояние. При такива хора често казват, че „техните сърца бият в унисон“, Тяхната любов сега може да издържи абсолютно всякакви препятствия и несгоди. Сега, ако у единият от съпрузите се случи неприятност, вторият го усеща на фино ниво и незабавно му се притичва на помощ. Ако всички седем етапа, всеки от които си е изпитание, бъдат преминати, то дори и след смъртта си техните души са заедно и постоянно се поддържат с любовта си. Но това вече е друга, духовна тема.

     Това е класификацията на отношенията, на видовете и етапите в брака, според Ведите, изложена накратко, в конспектиран вид. По тази тема има ведически семинар на д-р Торсунов „Тайната на хармонията в семейството“, който може да се свали или прослуша онлайн безплатно, както и много други лекции, основани на Ведите. Тези лекции помагат да се разбере какво да се прави по-нататък, какви усилия са необходими и къде, за да се получи гарантирано необходимия ни резултат. Ведите – това е древна наука, която включва в себе си всичко, в това число и знания за отношенията в брака. Това е приложна философия и ефективна практика. Сега тези знания не са вече тайна, те са налични за всички желаещи. На сайта вие можете да намерите много статии, основани на Ведите, в това число и по дадената тема, например практически насочената статия „Как да подобрим отношенията“ по пътя на изчистване на натрупания негатив.

     Изучавайте ведическата мъдрост и нека в семейството ви цари мир, разбирателство, щастие и процъфтяване!

     Статията е написана по материали от сайта felomena.com – списание за непознатото.

 

            Хумор

Той ме целува, казва, че обича….

А аз стоя и тъпея – че аз не го познавам!

 

 

Превод Таня Т.

Източник: http://pro-svet.at.ua/index/vidy_braka_i_stadii_otnoshenij_po_vedam/0-124

Friday the 10th. Spiralata.net 2002-2019