Самопознанието - път към просветлението

095. Тест на предназначение

Печат

Тест на предназначение

 

Как да намерим своята работа, да се реализираме и да живеем щастливо

Този прост тест ще ви помогне да определите предназначението си в живота – тази дейност, с която трябва да се занимавате, за да изживеете живота си с радост и удовлетвореност, и при това достатъчно заможно. Не че ще станете много богати, макар и това да не е изключено, но със сигурност няма да се нуждаете от жизнено важни неща.

Човек, който се занимава със своята работа, изпитва радост и ентусиазъм, има творчески подход, прави всичко качествено и с любов, което разбира се, привлича хората.  Неговата работа става търсена и такъв човек е просто обречен на успех.

Сега много хора се намират под влияние на гуната на страстта и красивата реклама, толкова са се увлекли да печелят пари на нелюбима работа (и често, за да купуват ненужни вещи), че стресът и депресията почти са станали тяхна норма на живот. Тестът за своето предназначение е първата крачка, помагаща да се разберат причините за проблемите и неудовлетвореността, да се направят правилните изводи и след това да се промени живота към по-добро.

Добрата новина е, че няма смисъл да се тревожите за парите и ето защо. Съгласно ведическата астрология количеството на благата, които човек ще получи в своя живот (а по-точно – да им се наслади), е строго определено още в момента на зачатието. Под думата „блага“ (запас от благочестие) се имат предвид такива неща и явления като пари, здраве, ниво на разумност, брой години за живеене, приятели, отношения и т.н. Човек се ражда с определен „запас от благочестие“, който е натрупал в предния си живот, и в течение на текущия го изразходва. Това прилича на сметка в банката: вършейки добри (благочестиви) постъпки, човек попълва „сметката“ си и в следващия живот я използва. Т.е. в текущия живот ние жънем плодовете на миналия, а в следващия ще изразходваме запаса, който трупаме сега. Разбира се, това е много опростена схема, но отразява същността. Човек може да трансформира или притегля блага от една сфера в друга: например може да смени здраве за пари, семейство за положение в обществото, приятели за красиви материални вещи и т.н., вариантите са много. Трябва да се научим да поддържаме всички тези блага в баланс, тогава животът ще бъде хармоничен.

Ако човек се занимава не със своята работа, той може правилно да натрупа своето благочестие, а това което има обикновено харчи за това, което му носи вреда. Ако не чувствате щастие или удовлетворение от живота – това е един от показателите, че вие не се занимавате с каквото трябва. Затова отделете няколко минути за теста, за да откриете истинското си предназначение и да живеете в съответствие с него, тъй като полза от имат всички и на първо място – вие.

В теста са само 8 въпроса,. Последователно отговаряйки на всеки, можете да разберете какъв род дейност най-много ви подхожда, в каква сфера трябва да се реализирате. Не бързайте, дайте си време  всичко да претеглите и анализирате.

Въпросите на теста

1.    С какво ви харесва да се занимавате? Тук може писмено да съставите списък с любимите занимания, увлечения и да изберете от него най-приятния ви вид работа.

2.    С какво обикновено се занимавате в свободното си време? За тези, които нямат свободно време, въпросът ще звучи така: с какво бихте се занимавали, ако имахте свободно време? С други думи, тук трябва да намерите хоби или занятие, което ви носи радост или удовлетворение.

3.    На какво постоянно обръщате внимание? Каква дейност или какви предмети притеглят вниманието ви? Например, отивате до супермаркета и виждате китара, от която не можете да си откъснете очите и мислите постоянно за нея. Или у вас на вилата постоянно и увлечено се занимавате с ландшафт дизайн. А може би ви е интересно да се занимавате с двигатели на коли, опитвайки се да подобрите тяхната производителност и да намалите разхода на гориво? И т.н.

4.    Какво предпочитате да изучавате? Какви книги, списания, вестници и сайтове четете? Какви теми ви е интересно да обсъждате и ви доставят удоволствие?

5.    В какъв вид дейност използвате творчески подход? Или така: към какъв вид дейност ви се иска да подходите творчески? Ако към работата си не подхождате творчески, ако не ви се иска да се развивате в тази сфера, не искате нищо да подобрите в нея, то това не е вашата работа, не е вашето предназначение. Трябва да търсите тази сфера на дейност, където искате и можете да се проявите, използвайки творчески подход.

6.    Коя от вашите дейности се харесва и носи полза на другите хора? Това е най-важният въпрос от дадения тест. В идеалния случай, хората сами трябва да ви молят да направите за тях това, с което на вас ви харесва да се занимавате. И в това отношение е важно да общувате и да поддържате отношения с много хора.

7.    Ако знаехте предварително, че ще имате успех в избраното занятие, какво бихте избрали? Думата „успех“ има тук широк смисъл и включва в себе си това, което вие смятате за успех. Това може да бъдат не само пари, връзки, приятели, признание, известност, слава, положение в обществото, но и много други неща, които у всеки ще бъдат различни. Този въпрос на теста може да преформулира така: ако не се бояхте от неуспех, с каква дейност бихте се занимавали? Често човек не се занимава със своята работа от страх, че няма да има успех и ще остане без пари или без определен кръг от обществото.

8.    С какво бихте се занимавали, ако го нямаше въпросът с парите (или е решен)? Представете си, че по наследство сте получили толкова пари, че ще ви стигнат за цял живот, че и за внуците ви ще остане. Не и трябва повече да работите, имате много свободно време, от сутринта до вечерта. Какво бихте правили? На този въпрос много уморени от работа хора казват стандартната фраза от типа „бих си почивал и пътешествал“, но тук трябва да погледнем по-надалече. Ето, починали сме си, попътешествали сме по целия свят, и към какво повече се стреми душата ви?

С още един важен въпрос може да се допише теста „Какви таланти и способности имате?“ и този момент се разглежда в статията „Духовните закони на успеха и щастието“, където на седмо място е разположен „Законът на предназначението“ – препоръчвам ви да прочетете тази забележителна статия задълбочено. „Да се реализираш в живота“ означава правилно да задействаш талантите си и способностите си, така че вашата дейност да ви носи истинско удовлетворение.

Трябва да се разбере, че предназначението на човека е обезателно това, което носи полза и на други хора, а не само на себе си или любимия. Ако не се отчита този важен момент, то „предназначението“ на много хора наоколо ще се окаже спане, хранене, секс и всички останали „прелести“ на животинското съществуване, което безусловно води към проблеми и деградация.

Духовното предназначение е по-висше от материалното

Трябва да помним, че висшето предназначение на човека е самопознанието – познание на своята истинска нематериална природа, но това вече се отнася към духовната дейност и представлява отделна тема, на която са посветени не малко статии на сайта самопознание. Разбира се, благодарение на дадения тест можете да намерите както своето материално предназначение, така и духовно (което може да бъде изразено по различен начин), но основно хората намират материалното. Това е нормално, тъй като, занимавайки се със своята работа, ние се реализираме в материалния свят и стигаме до тази точка, когато въпроса за духовното предназначение става по-интересен и по-важен и излиза на преден план.

Всеки е длъжен да живее според своето предназначeние, да се занимава с интересни и любими дейности, носещи полза на обществото. Длъжен на първо място на самия себе си, защото благодарение на това човек прогресира, повдига се в гуната на благостта,  където вече може успешно да се занимава с висши дейности, за която и е създадена човешката форма на живот - самопознанието. Затова е толкова важно всеки да си намери своята работа и да се занимава с нея, реализирайки се в този свят, използвайки способностите и талантите си за благото на всички.

Ако този текст не ви е помогнал точно да определите своето предназначение, изслушайте ведическите лекции, които можете да намерите по ключовите думи „как найти (раскрыть) свое предназначение“ (как да намерим своето предназначение), например на сайта „аудиоведа“, където можете да слушате, сваляте и четете безплатно.

Определили своето истинско предназначение, не трябва веднага да захвърлите работата си и с главата надолу да се хвърлите в своята работа, ако нямате достатъчно спестявания и други застраховки. Във всичко трябва да се ръководите от здравия разум и смяната на дейността е по-добре да направите постепенно, щателно обмисляйки всичко и полагайки здрава основа за нов щастлив живот.

Въпросите за теста са взети от ведическите лекции, които чете Сатя дас. Една такава лекция е дадена по-долу, на видеото:

 

В допълнение към темата препоръчвам да прочетете „Десет тайни на успеха (Веди). Запас от благочестие“ – това е статия за това как бързо да попълните „сметката си“.

И не забравяйте да споделите този текст с други хора, да им помогнете да намерят работата на живота си и да се реализират, което ще попълни собствения ви запас от благочестие.

 

Източник:  http://pro-svet.at.ua/index/test_na_prednaznachenie/0-122

Превод Таня Т.

Friday the 10th. Spiralata.net 2002-2019