Самопознанието - път към просветлението

093. Записвайте си успехите си и подобренията

Печат

Записвайте си успехите си и подобренията

 

 

Няколко съвета за тези, които използват тези техники, а също преминават на следващите нива. Така също тези съвети може успешно да се използват във всяка друга практика за подобряване на живота, ако това не противоречи на правилата на самата практика.

Може вече да сте видели, че във форума има специален раздел за успехите и отзивите, където всеки желаещ може да сподели своите успехи, получени при преминаването на първо и следващите нива, или просто да остави отзив за сайта.

Защо трябва да се записват успехите?

По простата причина, че всичко хубаво, което ни се случва, сме склонни да приемаме като дължимо, без особено да фиксираме в съзнанието си ставащите позитивни промени, а на лошото сме склонни да зацикляме и така да правим от това проблем. По този начин, ние се концентрираме върху негативното, забравяйки позитивното и такава концентрация прави по-силен негатива, а в същото време се измества паметта за всички подобрявания, станали с нас, от съзнанието.

Затова успехите трябва да се записват. За това може да се използва тефтер, он лайн дневник, да се пише на компютъра или на телефона. По-смелите пишат за успехите си във нашия форум, в съответния раздел. По този начин вие не само фиксирате успехите си и подобренията си, но и помагате на другите читатели на сайта да разберат струва ли се да се занимават с дадена практика. Тук, разбира се, следва да се уточни момента, че подобренията у всеки са различни, свой индивидуален набор. Това е нормално и естествено, защото и проблемите, които решаваме с помощта на практиките, също се различават от проблемите на другите. Единственото, което обединява всички успехи е, че животът става по-добър, по-лек, по-прост, по-спокоен и по-позитивен.

Успехите и подобренията трябва да се записват веднага след като сте ги забелязали или осъзнали, защото след известно време (минути, часове, дни, месеци – в зависимост от яркостта и мащаба на успеха) можете да забравите за тях или да привикнете. С доброто се свиква бързо и след време вече то не ни впечатлява както в първия миг, а с времето се забравя.

Добре е периодично да се четат собствените успехи, особено, ако забелязвате, че в живота възниква нещо подобно на черна дупка, което безусловно се случва на всеки.

Тогава започва да ни се струва, че духовната практика нищо не е променила и няма смисъл да се продължава. Случвало ви се е, нали? В такъв случай е по-добре, което и можете да направите, да извадите своя дневник и да препрочетете успехите си. Е, и разбира се, да разберете, че всичко това е поредната черна дупка, която ще премине, както са минавали и предните. И това ще бъде допълнителен стимул да продължите практиките точно в този момент, когато най-много с нуждаете от това, вместо да потънете по-надълбоко в депресията.

Какво именно да се записва?

Понякога, разбира се, възникват съмнения дали подобренията и успехите са били получени благодарение именно практиката, с която се занимавате. Може всички тези подобрения (или част от тях) въобще да не са предизвикани от тези упражнения, медитации, техники и всичко останало, което сте практикували или практикувате? Може би. Но това няма значение. Идеята е в това да записвате всичко, което се е подобрило в живота, абсолютно всички успехи, осъзнавания, позитивни промени (на ниво тяло, ум, емоции, а също и във външния свят), колкото и малки и незначителни да ви се струват. Дори ако въобще не се занимавате с никаква практика, записването на успехите и подобренията ще направи живота ви по-позитивен, ще ви придаде увереност и ще ви помогне да съхраните доброто настроение по-дълго.

Такава практика на записване на позитивните промени е разновидност (или част) от позитивното мислене. Затова фиксирайте всичко, независимо от това кое е причина за успеха. Също е полезно да се записват интересни мисли и идея, защото те също се забравят. Но това вече е друга тема.

Има още един момент, който се отнася за практикуващите. Онзи, който завършва първо ниво, преминава през специален тест, в който освен всичко останало, трябва да напише и за всички успехи и позитивни промени, които са станали по време на работата с техниките от първо ниво. Да се пише за това към което вече човек е привикнал или вече е забравил е доста трудно, затова понякога виждам полупразни тестове, които явно не говорят в полза на прехода към следващото ниво, макар и това да не е единственият критерий. Имайки записите в тефтер, на компютър, дневник е много по-лесно да се припомни всичко, което е необходимо, за да се попълни теста и да се продължи пътя на самопознанието.

Практиката на записване на успехите е много просто нещо, но ползата е реално голяма, затова препоръчвам на всички: записвайте успехите си и подобренията, дори и най-малките. Концентрирайте се върху позитивното от всякакъв вид, така ще привличате още повече. И с това си струва да се занимава човек.

Добре е, ако в обкръжението ви има хора, с които можете да споделите своя прогрес, които да ви разбират и също да практикуват. Ако няма такива, то винаги можете да намерите съмишленици във форумите или в съответните съобщества.

Ако още не сте решили струва ли се да практикувате техниките, които са предложени на сайта, можете да влезете във форума и да прочетете за успехите и отзивите на другите практикуващи – това ще ви помогне да вземете решение.

И нека духовната ви практика ви носи море от радост, океан от хармония и безкрайни успехи!

 

Източник: http://pro-svet.at.ua/index/zapisyvajte_svoi_uspekhi_i_uluchshenija/0-119

Превод Таня Т.

Tuesday the 2nd. Spiralata.net 2002-2019