Самопознанието - път към просветлението

091. Как да си подобрим отношенията

Печат

Как да си подобрим отношенията

 

 

Техника за дълбока обработка и подобряване на всички типове отношения

 

Всеки човек е въвлечен в някакви отношения, било в семейството, в кръга от приятели, на работа, отношения с гадже и т.н.

Човек е социално същество и без отношения в обществото животът е невъзможен, ако не смятат малкото отшелници, които са се отказали от социалните отношения заради постижения и развитие на отношенията с Бог. Но сега няма да говорим за това.

Ние ще разгледаме обикновения човек, който живее в социума, общува с хора и иска да подобри живота си. От това, доколко са добри отношенията ни с околните хора, зависи нашето вътрешно състояние, успехите ни в живота и благополучието, затова темата за отношенията и подобряването им си струва да се изучи.

Понякога, разбира се, няма смисъл да се продължават някои отношения, и единственият изход е прекратяване на отношенията, но в повечето случаи има смисъл да се опитаме да разрешим ситуацията.

Техниката за подобряване на отношенията, която ще опиша по-долу, е универсална: нея може да я прилагате към всеки човек, било приятел, брат, сват, мъж, жена, началник, подчинен. Освен своята универсалност, тази техника също е достатъчно проста и ефективна. Казват, че всичко идеално е просто. Така е.

Способи и методи за подобряване на отношенията

Има много психологически хитрости и трикове, позволяващи да се направи „ремонт“ на отношенията, но такъв ремонт е чисто козметично средство, защото в повечето случаи всички тези способи и методи не променят съзнанието на човека, който ги практикува. Подобно е на хитрите методи и уловки в книгата на Дейл Карнеги „Как да се сдобием с приятели и да влияем на хората“, позволяващи „да завоюваме“ приятели, но приятелство, постигнато с хитрост, не може да просъществува дълго, да бъде истинско. Хитрият човек, прилагащ тези хитри способи за подобряване на отношенията, остава хитър, което рано или късно се разбира и разваля още повече всичко. Необходима е промяна на съзнанието, тогава резултатът е качествен, а не имитация. Техниката за подобряване на отношенията, която предлагам, променя съзнанието на човека, избавя го от натрупания негатив и ненужни проблеми – на работа, в семейството, в приятелския кръг или просто с околните хора.

Семейната карма е най-тежката карма

Тази фраза често може да се срещне във ведическите лекции, и това е факт, че повечето трудности и проблеми в отношенията човек изпитва именно в семейството. Отношенията с приятелите, на работа или кръга на познатите може да се подобрят много по-лесно и по-бързо, отколкото семейните отношения. В края на краищата може да се смени кръгът на общуване, да започнете другаде работа, да се откажете от някои приятели и да намерите нови, но не е толкова лесно да смените семейството, затова най-доброто, което можете да направите с проблемните отношения в семейството е да се опитате да ги подобрите.

Какво пречи да се подобрят отношенията

Има един общ фактор, който пречи на всички отношения (било то любовни, семейни, приятелски, на работа и т.н.) и пречи да бъдат подобрени, и този фактор се нарича егоизъм. Егоизмът в отношенията означава да живееш за себе си, т.е. своето „аз“ да поставяш на първо място. Човек, обладан от егоизъм, иска да получава от отношенията максимум удоволствие за себе си, игнорирайки желанията и потребностите на другия човек, и по този начин разваля отношенията. При силно изразен егоизъм човек не е склонен да прави отстъпки, неговата разумност е на ниско ниво, и в случай на разваляне на отношенията, той ще обвинява за това другия. Такива хора не са склонни да четат подобни статии и не се занимават със себе си - виновен е другия, така че защо аз трябва да правя нещо?“ – те искрено мислят така, подлагайки се така на бъдещи страдания.

При умерен егоизъм човек осъзнава своя егоизъм, и е готов да направи нещо за подобряването на отношенията. Такива хора могат да осъзнаят този факт, че всеки е егоистичен по своята човешка природа, и могат да приемат идеята, че трябва да започнат от себе си, а не да чакат кога другия ще го „пусне“ егоизма, което може и никога да не стане. Т.е. вече има достатъчна степен на разумност, позволяваща да се подобрят отношенията и да се промени живота към по-добро.

Егоизмът е единствената причина за всички човешки проблеми, единственият общ знаменател. Само с работа над себе си, всеки може да подобри живота си.

Техника за дълбока обработка на отношенията

Може би това е най-простия и ефективен начин за подобряване на отношенията на работа, в семейството, с любимия човек или приятелите.

Самата техника е модификация на формулата на щастието (виж „Формула на щастието: Аз желая на всички щастие“), и нейната цел е дълбока обработка на отношенията. За да разберете за какво става дума по-нататък, прочетете статията „Формула на щастието“. Много добре ще бъде, ако вие вече сте пробвали този метод и сте разбрали, че той работи.

Сега, когато сте разбрали формулата на щастието най-общо, ще обясним техниката стъпка по стъпка.

За успешна работа трябва да си осигурите около половин час уединение, така нищо да не отвлича вниманието ви. По-добре е да ви остане свободно време след изпълнението на техниката, отколкото някой да ви попречи. Техниката се изпълнява седейки, в удобно положение. Може на глас, може и мълчешком. Може с отворени очи, може и със затворени.

1. Изберете човека за обработка на отношенията. Това да бъде човек, с когото искате да „почистите“ или подобрите отношенията.

2. Представете си го пред себе си като образ.

3. Започнете да му желаете щастие, както е описано в статия „Формула на щастието“. Ако у вас възникват силни реакции (много негатив, тежко ви е и т.н.), продължавайте дотогава, докато  не изчезнат силните реакции. Ако няма силни реакции преминаваме към следващата точка.

4. Представете си, че този човек казва или прави това, което най-много ви засяга, предизвиквайки най-силните негативни реакции, и в отговор му пожелайте щастие.

Подберете една фраза (или действие), представете си (или си спомнете) как той ви я казва и в отговор му пожелайте щастие, стараейки се да правите това толкова искрено, колко е възможно в дадения момент. Той отново ви казва същата фраза (или действие), а вие отново му пожелавате щастие. И отново, и отново, и отново. Отначало може да бъде трудно, защото избухват много негативни емоции, но продължавайки, ще забележите, че всеки път става все по-леко и по-леко, тъй като негатива се „разсейва“ и губи своята сила на въздействие върху вас.

Тази фраза (или действие) обработвате по такъв начин до тогава, докато не почувствате, че тя повече не предизвиква негативни реакции у вас, и сако тогава подбирате за работа друга фраза, която предизвиква негативни реакции у вас и обработвате новата фраза стъпка по стъпка, както е описано по-горе. Когато всички фрази (или действия) за дадения човек са „почистени“, ще забележите, че вашето пожелание за щастие е станало достатъчно искрено.

Когато един човек е „почистен“, можете да започнете с друг.

Важни моменти от техниката

Оптималното време за такава практика е около час-час и половина на ден.

Преди да практикувате този метод за подобряване на отношенията, препоръчвам да изпробвате формулата на щастието в общия вид, който е описана в гореуказаната статия.

Не трябва да казвате нищо на човека, с който ще работите, работите или сте обработили вече.

Най-добре се занимавайте през деня. По-малко ефективно е рано сутринта или късно вечер.

Докато работите с дадения човек, вашите отношения ще се подобряват, благодарение на това, че вие ще сте излезли от привичните шаблони на реагиране на неговите фрази и действия. С други думи, вие сега можете по-спокойно и по-разумно да реагирате на това, което по-рано ви е дразнело в неговото поведение. Съответно тъй като вашето поведение се е променило, автоматично ще се промени и неговото.

Този начин позволява да се подобрят отношенията с приятели и роднини, любимия човек, родители и деца, началници и подчинени – във вашите отношения ще има повече хармония. Обаче трябва да разберете, че вие само сте изчистили натрупания негатив. В идеалния случай, трябва да продължите да работите над себе си, което означава задълбочено изучаване на темата за отношенията. Със задълбочаването ви във темата, ще стане преоценка на много обичайни възгледи и стереотипи на поведение и ще забележите, че характерът ви също започва да се променя към по-добро, а след него се подобряват и отношенията.

Искам още веднъж да кажа – самата техника просто позволява да се изчистят отношенията от натрупания негатив, и не гарантира, че по-нататък няма да се натрупва нов негатив. Разбира се, може периодично да се използва техниката и това е добре, но трябва да се разбере, че неправилното поведение в отношенията неизбежно ще създава нови проблеми и ново натрупване на негативи. Затова трябва да се научим как да се държим. А какво значи правилно? Правилно означава разумно. Във връзка с това, мога да препоръчам ведическите лекции, статията за семейните отношения, лекциите на Торсунов или други известни лектори. В тях може да се намерят не малко разумни неща, които ако ги разберете и приложите, могат значително да подобрят живота ви.

Този, който е посетил тази страница в търсене на темата за подобряване на отношенията с младеж или девойка (с мъж или жена), да прочете също и материалите на сайта като: „Нищо не е случайно или Защо стават неприятностите“, „Как да върнем любовта в отношенията“, „Как да разлюбим и забравим“ и други.

Освен това не мога да не спомена още една достатъчно силна техника, която помага за решаването на най-различни психологични проблеми – техниката за обработка на дуалностите. Това също не е много сложен метод за почистване на натрупания негатив по темата за отношенията и за допринасяне на повече хармония и удовлетворение.

Възможно е, в тази статия да не са разкрити всички важни моменти, затова следете обсъжданията във форума, където на всички въпроси ще бъде отговорено.

 

Източник: http://pro-svet.at.ua/index/kak_uluchshit_otnoshenija_tekhnika_glubokoj_prorabotki_otnoshenij/0-113

Превод Таня Т.

Monday the 6th. Spiralata.net 2002-2019