Самопознанието - път към просветлението

089. Упражнение за отпускане на ума и тялото

Печат

Упражнение за отпускане на ума и тялото

 

    

 

В нашето забързано време хората се отучиха да се отпускат, а някои въобще са забравили какво е това спокойствие, отпускане и безметежност. А отпускането на ума и тялото е много важно както за физическото здраве, така и за психичното, а и може значително да ускори духовното ви израстване по пътя на самопознанието.

Простото упражнение за отпускане на тялото и успокояване на ума, което е описано по-долу е йога-нидра, древна класическа йога, която Свами Сатянанда Сарасвати популяризира в много страни на света.

По-голямата цел на това упражнение не е просто отпускане на ума и тялото. Думата „нидра“ означава сън, но йога-нидра не е сън, а съзнателно отпускане и пребиваване на границата между съня и бодърстването, когато тялото е напълно отпуснато и спи, а умът е изключен, няма емоции, но присъства съзнанието. Такова състояние е благоприятно не само за здравето, но и може да допринесе за самопознанието, защото вие ще започнете да се осъзнавате, че не сте тялото, не сте ума и чувствата, а просто присъстващ наблюдател на тялото-ум, чисто съзнание (виж Природата на душата).

Ако вие не сте запознати с йога-нидра и не се интересувате от самопознание или нещо друго от духовната сфера, можете да използвате това упражнение само за отпускане на ума и тялото – това във всички случаи ще ви бъде полезно. Въпреки своята простота, упражнението дава много силен ефект за успокояване и отпускане, което ви спестява необходимостта да използвате съмнителни съвременни методи за намаляване на стреса, такива като алкохол, медицински препарати и т.н.

Отпускане на тялото и успокояване на ума

Във Ведите се казва, че тялото е продължение на ума. Умът е по-фина субстанция, а грубото физическо тяло се строи по матрицата на ума.

По този начин, тялото и ума са тясно взаимосвързани, затова отпускайки тялото, автоматично се успокоява ума, а успокоявайки ума, автоматично се отпуска тялото. Ако можем да успокоим ума и тялото едновременно, то общият ефект от отпускането настъпва много по-бързо.

Емоциите и чувствата са част от ума, затова те се успокояват с успокояването на тялото и ума. Това упражнение позволява да се намали стреса, да се успокоят емоциите и чувствата, да се избавите от физическото напрежение и безпокойството на ума.

Подготовка за упражнението

Свалете си архива с mp3– файлове от линка по-долу и си включвайте файловете по време на изпълнение на упражнението. Силата на звука трябва да е комфортна, така че да чувате гласа на инструктора, но не много силно, иначе ще чувствате излишен дискомфорт.

Продължителността на упражнението е около половин час.

Трябва да се осигури спокойна обстановка, така че нищо и никой да не ви отвлича. Изключете телефоните, радиото, телевизора и сведете до минимум всички отвличащи фактори.

Упражнението се изпълнява от лег (шавасана) по гръб. Може да си постелите нещо на пода, например килимче или тънък дунапрен. Трябва да заемете удобно, устойчиво положение, нищо да не ви притеснява и да не предизвиква дискомфорт. Дрехите трябва да са свободни, температурата на въздуха да е комфортна, недопустимо е да има течение. Упражнението се изпълнява със затворени очи, което помага да се изключи вниманието от външните обекти и за по-добро отпускане. Гръбначният стълб трябва да е равен, ръцете лежат отпуснато отстрани на тялото, дланите нагоре. Разстоянието между тялото и дланите трябва да е около 20-30 см. Ако в такава поза не ви е комфортно, може да сложите ръцете върху гърдите, без да откъсвате лактите от пода. Краката са леко раздалечени. По-добре е без възглавница, тъй като тя предизвиква напрежение в шийната област.

Toва упражнение може да предизвика заспиване, което не е много добре, и в такъв случай може да пробвате в седеж, макар ефективността на позата лег да е най-добра.

Постарайте се да се отпуснете максимално още преди началото на инструкциите. Всички важни дейности, проблеми и мисли отложете за после или ги разрешете преди началото на упражнението.

Изпълнение на упражнения. Практиката йога-нидра

Има три важни момента, които трябва да се съблюдават, за да се получи максимален ефект за успокояване на ума:

1.    Внимателно слушайте гласа на инструктора

2.    Старайте да не заспивате

3.    Добросъвестно следвайте инструкциите

Изпълнявайки упражненията, се старайте да не мърдате и да не полагате физически усилия, тъй като това ще пречи на пълното отпускане на тялото и ума.

Може да свалите упражнения за отпускане в mp3 формат (йога нидра) по линк от форума. В архива се намират 14 занятия по половин час, започнете с първото. За по-пълна информация за това упражнение четете книгата на Свами Сатянанда Сарасвати „Йога-нидра“, която може да свалите от тук – цък-цък.

Приятно отпускане, блаженство и самопознание!

Вижте също и другите методи и техники, предложени на сайта.

В допълнение към всичко това предлагам да видите красивото видео с релаксираща музика. Тази музика може да се използва за занятия по йога, релаксация, заспиване и просто като спокоен умиротворяващ фон.

Красив видео-релакс и медитация

 

Анекдот

Две приятелки си говорят

- Защо са ти изгризани ноктите?

- А-а, това ли... нервнича много...

- А ти се заеми с йога, тя намалява стреса

След няколко месеца те отново се срещат и приятелката вижда един прекрасен маникюр на другата.

- Май йогата ти помогна?

- О, да, сега си гриза ноктите на краката.

 

Още малко информация за йога-нидра.

 

Източник: http://pro-svet.at.ua/index/uprazhnenie_dlja_rasslablenija_uma_i_tela/0-111

Превод Таня Т.

Wednesday the 27th. Spiralata.net 2002-2019