Самопознанието - път към просветлението

084. Желайте мир и щастие на всички управляващи

Печат

Желайте мир и щастие на всички управляващи

(допълнение към статията „Формула на щастието: желая на всички щастие“)

 

 

Идеята да се желае щастие на управляващите звучи доста глупаво, нали? Как можеш да желаеш мир и щастие на президента, правителството, милиардерите, на началника си и другите силни на деня? Та нали те са виновни за всички наши беди, те са довели страната до такова позорно състояние. Така ли е?

Не е вярно.

По-точно – полуистина. Възможно е да сте чували фразата „какъвто народ, такова правителство“ и това е втората половина от истината. Разбира се, това е трудно да се разбере от обикновения измъчен човек, но ако погледнете на ситуацията от гледна точка на закона на кармата, то всичко си идва на мястото и е в рамките на разумната логика.

Народът и правителството са се намерили един друг и това вярно за всяка страна, град, племе, организация, група, семейство и т.н. Управник, в широкия смисъл на тази дума е този, който управлява група хора, а групите са най-различни, от съвсем малки до много големи. Върховният управник е Бог, но сега за друго ни е думата.

Защо сте се родили именно в тази страна, именно в този град, именно в това семейство? Та нали другите са се родили в някои по-добри местенца? Разбира се, това можете да наречете случайност, но само от гледна точка на някой от тълпата, а вие искате да подобрите живота си. Рано или късно всеки ще се откаже от идеята „всичко е случайно“, защото ще види взаимовръзките, т.е. причинно-следствената връзка.

Както вече казах в статията „Нищо не е случайно (защо стават неприятностите)“ , случайности няма. За това се говори и във ведическата теория за кармата. Ние получаваме това, което заслужаваме и няма изключения. Ние получаваме тези управляващи, които сме заслужили с поведението си от минали животи.

И смирението в дадения контекст означава да приемем този факт – аз съм заслужил това правителство, тази страна, тези родители, този директор /начални и въобще такъв живот.

Смирението е първата крачка. Това означава да приема всичко, каквото е, като заслужено от мен. И никой друг да не обвинявам за проблемите си и неприятностите си. Това е началото на духовното израстване, началото на прогреса и подобряването на живота. Разбира се, това е трудна крачка, и затова е добре да се започне с по-простички неща – всичко наведнъж няма да можете да приемете като заслужено. Започнете с малки неприятни ежедневни епизоди, разглеждайки ги като нещо, което ви е дошло в резултат на вашите постъпки в миналото.

Втората крачка – да започнете работа над себе си, за да промените бъдещата си съдба. На тази тема е посветен целия сайт. Много от вас вече са променили живота си към по-добро, просто с малко четене и работа с предложените техники (вижте отзивите на форума).

Да се върнем на темата за управляващите и идеята да им пожелаем щастие и мир. Това е сложно за тези, които са свикнали да ги осъждат и поливат с помия. Невъзможно е така изведнъж да се превключи, в началото ще се опъвате, а някои хора изобщо няма да успеят. Те трябва да започнат с нещо по-просто, например, с обработка на дуалностите , медитации и други техники.

Защо трябва да пожелаваме щастие и мир на управляващите?

Във Ведите се казва, че хората са свързани помежду си на финия план, и в това вече го потвърждава дори и науката. Съгласно закона на кармата, каквото излъчват, това и получаваш. Това се подразбира, но има още един много важен момент.

Управляващият е временно проявление на Бога, като изпълняващ функциите на Бога на ниво държава, град, племе, завод, организация и т.н. Може да се каже – заместник на Бога, неговата дясна ръка.

Ако имате „лоша връзка“ с управляващите (лошо се отнасяте към тях, лошо мислите за тях или говорите) вие не можете да имате добра връзка с Бога. Управляващият е като междинно звено между вас и Бог. Отхвърляйки управляващия, вие отхвърляте справедливостта на закона на кармата, и , съответно, не можете да прогресирате бързо в духовната практика.

Отнасяйки се към управляващия зле (считайки себе си за по-добър), човек си причинява вреда, тъй като такова отношение автоматично блокира възможността за развитие на необходимите божествени качества – способност да се управлява, контролира, притежава. Разберете, че ако вие бяхте по-добър от сегашния управляващ (и по-добре подхождахте за тази длъжност – в съответствие с кармата на цялата група /страната), вие автоматично бихте били на неговото място – вашите качества на управляващ, вашата вътрешна сила сама би ви изтласкала на нивото на управляващия!

И вижте какво се получава: ние се концентрираме на негативните качества на управниците, обсъждаме, изразяваме недоволство, и С ТОВА подхранваме тези лоши качества, те започват да се развиват и в нас. Та нали сме отделили толкова внимание на това – затова цялата тази информация прониква дълбоко в подсъзнанието ни и започва да ръководи нашите действия.

Върху каквото се концентрираме, това и получаваме, такива ставаме – това вече не е тайна за никого. „С когото дружиш, такъв и ще станеш“.При това не е важно, отделяте това негативно внимание (когато сте против) или позитивно (когато сте за) или неутрално  - все едно информацията прониква в подсъзнанието и започва да влияе на настроението ви, на самочувствието и поведението.

Затова мъдреците казват: КОНЦЕНТРИРАЙТЕ СЕ НА ПОЛОЖИТЕЛНОТО, обсъждайте положителните качества на хората (в дадения случай на управляващите), проявявайте уважение към хората за добрите им черти на характера и разумните им постъпки (това е гуната на благостта), отказвайки се да се концентрирате върху негативите и „неправилното“. По този начин вие ще възприемате тези положителни качества и черти на характера, те ще започнат да се развиват във вас. Ще дадете сила на тези качества чрез своето внимание. А това е път към Бога, път към освобождението.

Ето защо е важно да се чете за Бога и неговите качества, да се изучават житията на светците, да намирате в хората доброто и въобще да се стараете да пребивавате на вълната на позитива.

Желаейки на управляващите щастие и мир, ние самите се настройваме позитивно (негатива се „разрежда“ или изчезва), ние започваме да излъчваме позитивна енергия и самите ние се чувстваме по-добре.

Според ведите, човекът, на когото желаят хубави неща – щастие, добро и мир, получава това на фин план и става по-добър, по-позитивен, по-добър и съответно, неговите постъпки също променят характера си. Ако ви е трудно да повярвате в това, оставете го под въпрос и просто опитайте сами.

Важното е, че животът ще се промени. Това е очевидно – вие ще престанете да носите негативизъм в себе си към други хора, което ще се отрази благоприятно на настроението ви, самочувствието и здравето. Ще махнете бариерите, които са ви пречели да развивате в себе си важни божествени качества. Ще подобрите връзката си с Бог.

За много това е неочевидно, спорно и съмнително. Трябва да се опита. След това вижте как ще се промени живота ви.

Да вземеш живота си в своите ръце означава, най-напред да престанеш да обвиняваш другите за своите неприятности. И да започнеш да действаш. Да работиш над себе си. Да развиваш добри качества, да се избавиш от негативизма, да носиш на хората радост, щастие и спокойствие. А също и  мъдрост, т.е. знание.

И нека пътят ви бъде лек и кратък!

Техниката на пожелаване на щастие и крайния й резултат са подробно описани в статията  „Формула на щастието: желая на всички щастие“. Модифицирана формула на щастието – техника за подобряване на отношенията.

 

P.S. Желаейки щастие и мир на други хора, включително и на управляващите, вие не спасявате страната. Вие спасявате своето бъдеще. Съдбата на  страната не ви е подвластна, но вашата съдба – да, в някаква степен, достатъчно че да започнете да правите това.

За да спасите страната, желаейки щастие на управляващите, трябва да се съберете доста много хора и най-добре е да правите това едновременно. Идеята, разбира се, е забележителна, но едва ли ще успеете да я задействате в достатъчна степен. Единици са тези, които ще пожелаят да участват в такова мероприятие. Това е много малко. Публикувайте тази статия по форумите,в групи, в дневници и ще видите колко малко ще са позитивните отзиви, и още по-малко желаещите да участват. Затова, който е разумен – спасявайте се сами, заемете се с работа над себе си, неразумните няма да ви разберат, дори няма да ви слушат.

И обичайте „враговете“ си – това ще ви позволи бързо да отработите лошата си карма.

 

Анекдот

Министър моли шофьора си да увеличи скоростта, тъй като закъснява за среща с президента. Но шофьорът се страхува да увеличи скоростта в рамките на града, затова зад кормилото застава самият министър и натиска газта до дупка. На светофара ги заобикалят полицейски коли и катаджията иска документите. Министърът показва своето служебно удостоверение, шокираният полицай заеквайки му желае лек път и колата на министъра бързо се отдалечава.

Приближава се партньорът му и го пита защо е пуснал нарушителя и кой е бил той.

- Не зная кой беше – отговаря полицаят, - но шофьор му беше лично министърът!

 

Източник: http://pro-svet.at.ua/index/zhelajte_praviteljam_mira_i_schastja/0-105

Превод Таня Т.

Monday the 6th. Spiralata.net 2002-2019