Самопознанието - път към просветлението

072. Стадии на алчността

Печат

Стадии на алчността

 

 

За широк кръг читатели. Накратко за стадиите на алчност – от лекцията на Олег Генадиевич Торсунов „Закон за даренията“

Първи стадий: човек гледа на нещо с интерес и се привързва към обекта на своето желание – човек, вещ, обстоятелство и т.н. – всичко, което може да се опита да притежава, използва, наслаждава. Това просто е интерес и лека привързаност. Ако това се засили, то може да настъпи втория стадий.

Втори стадийна развитието на алчността: размишления за обекта на привързаност. Човек започва постоянно да мисли за този обект  като: „колко е хубаво да го имам“ или „да имам връзка с него“. Обектът не може да излезе от главата му.

Трети: възниква желание за притежание. До този момент е имало просто интерес, след това мисли, а сега се появява желанието за притежание, да има връзка с него. Човек започва да желае да завладее този обект, и дори е готов да жертва нещо за да получи желаното. Например, повече да работи, да изхарчи за това пари, време и усилия, да се откаже от други удоволствия.

Четвърти стадийна развитието на алчността. Възниква напрегната съсредоточеност на ума към обекта. Човек започва напрегнато да мисли за него. И признак за това е нарушението на съня. Силната привързаност, алчност, желание да се притежава обекта – това предизвиква нарушението на съня. Трудно е да заспиш, когато толкова много ти се иска.

На петия стадий на алчността постепенно започва психическо изтощение. Човек започва да нервничи, той чувства, че не му достига това, което иска толкова много, и чувства, че без това не може да живее. Човек започва да нервничи, започва да го изсушава жаждата за притежание, той желае обекта много силно.

Шести стадий– човек губи интерес към всичко наоколо, всичко, което няма отношение към желания обект. На него му е нужно само едно – този обект, а всичко останало вече не е интересно и не е нужно.

Седми стадийна развитието на алчността – човек губи съвест и срам. Той е готов на безразсъдни, аморални постъпки за да завладее обекта на желанието. Толкова му трябва това! Той е готов да открадне, да завладее по неетичен начин– точно това става на седмия стадий – и тук разумността остава на заден план.

Осми стадийзагуба на адекватност при възприемане на околния свят. Фактически, човек вече не съобразява какво прави. Той престава да разбира какво става наоколо.

Деветият стадийна алчността се среща рядко. Психичен ступор[1], отчаяние. Най-често това е любовна ситуация от типа „третия е излишен“, която е почти непоносима за човека. Човек е така затормозен, че престава да реагира на околните, престава да познава близките си.

И последният, десети стадий на развитието на алчността – се случва много рядко – безумието. На този стадий човек може дори да се самоубие. Той може да се намира в делириум, възможни са халюцинации. Човек може да лежи в ступор, нищо да не яде. И т.н.

До шестия стадий човек все някак може и сам да се справи с алчността. След шестия стадий вече му е необходима помощ.

Как да се справим с алчността,

Каква помощ ни е нужна,

Какво е това дарение,

Защо е нужно,

Как работи,

Какво и как може да се дарява,

и много други моменти

– са разгледани в лекциите на Торсунов «Закон за даренията». Препоръчвам ви да ги свалите и слушате, много полезна и практична информация, може да ви е полезна в живота. И целия семинар „Закони на вселената“, където влиза дадената лекция, си струва да бъде прослушан.

 

Анекдот

Мъж влиза в аптеката:

- Дайте ми хапчета против алчност! И повече, повече, моля!!!

 

Източник: http://pro-svet.at.ua/index/stadii_zhadnosti/0-93

Превод Таня Т.[1]Угнетено психическо състояние, проявяващо се в затормозеност, неподвижност и мълчаливост.

Friday the 10th. Spiralata.net 2002-2019