Самопознанието - път към просветлението

069. Бхагавад гита

Печат

Бхагавад гита

(със съкращения)

 

 

"Бхагавад гита” – "Песeнта на Бога" – това е нектара на духовната ведическа мъдрост и едно от най-великите произведения в света на философската класика. Нито една друга книга не разкрива така дълбоко природата на човека, обкръжаващия го свят и отношението му с Бога. Наричат я „най-популярната индийска Библия“.

В увода намираме удивително изречение за даденото произведение: „Ако човек чете Бхагавад гита с цялата си искреност и сериозност, то по милостта на Господ ще се избави от всички последствия на миналите си грехове“. И още: „Човек може всеки ден да се измива с вода, за да измие мръсотията от себе си, но ако той поне веднъж се измие във водите на „Бхагавад гита“, която е подобна на свещените води на Ганг, то цялата мръсотия от материалния живот ще бъде измита от него веднъж и завинаги.“ Такава сила има тази книга.

Книгата можете да свалите от тук на руски език: цък-цък.

А на български език от тук.

Особено препоръчвам да изучите щателно главата, посветена на описанието на истинската природа на човека,  накратко тя е изложена тук: Природата на душата (съзнанието).

"Бхагавад гита" представлява свещен диалог между Господ Кришна и Арджуна, Неговите близки приятели и предани, които Господ е обучавал в науката на самоосъзнаването. Този диалог се е случил преди 5000 години на бойното поле, непосредствено преди велико сражение. Особеността на Бхагавад гита е в това, че тя е разказана непосредствено от Върховната Личност на Бога – Кришна. В тази книга можете да намерите всичко, което го има в другите свещени писания по света, а също и неща, които ги няма никъде. В нея се разкрива същността на цялото духовно знание.

 

Уверен съм, че много читатели ще се сблъскат с утвърждения в книгата, които ще противоречат  на собствените им представи. Тъй като противоречията са своего рода дуалности (едно утвърждение срещу друго), то в този случай може да се използват техниките за обработка на дуалност, за да се очисти тази тема от умствения боклук и да се избавите от безпокойството на неопределеността. Затова препоръчвам да записвате съмнителните моменти при внимателното четене и разумния анализ на книгата. За това способства самото изложение на материала.

Ползотворно четене!

 

Източник: http://pro-svet.at.ua/index/bkhagavad_gita/0-88

Превод Таня Т.

Friday the 10th. Spiralata.net 2002-2019