Самопознанието - път към просветлението

066. Как да се избавим от негативите на миналото

Печат

Как да се избавим от негативите на миналото

 

 

В миналото почти всеки човек има някакъв негативен опит, който, е възможно, вече да не си спомня така често и много-много да не го безпокои, обаче факт е, че няма къде да избяга от него и при някои случаи той отново и отново се активира, оказва негативно влияние върху човека.

На човека влияние оказва това, че нещо не е било прието такова каквото е, за което говорихме по-рано. Друг момент – осъзнава ли човек доколко разрушително е това влияние на миналия негатив и какво трябва да направи за да се избави, или не осъзнава. „Хайде да забравим това“, „това вече го опростих, не ми напомняй за него“, „за това не мисля“ – не работи, миналият опит все едно оказва влияние.

Може цял живот да се избягват негативите от миналото, да не се говори за тях, да се прехвърли общуването или мислите към друга тема, но това е като носенето на раница, пълна с камъни и опит да се игнорира тази тежест, отвличайки вниманието си към нещо друго. Каква е разликата – та нали ти все пак носиш тези камъни. Можеш да убедиш себе си, че всичко това е забравено, простено и освободено и ако се получи, няма да осъзнаваш тежестта на негативното минало. Е, и какво? Така или иначе раницата е на гърба! Може да забуташ спомените в подсъзнанието, но ще бъде ли живота ти по-лек? Негативът от миналото си седи там.

В тази статия ще дам техника, която постепенно ще помогне да се избавите от всеки негатив от миналото и ще видите колко по-лек ще стане животът ви. Обаче, трябва да ви предупредя, че статията не е за всеки и не всички ще могат да практикуват тази техника. Колкото повече егоизъм има в човека, толкова по-трудно ще му бъде да практикува и обратното.

Малко теория за начало. В статията „Защо се случват неприятностите“ вече говорих, че този свят е абсолютно справедлив и само егото пречи да се осъзнае този факт. В какво е справедливостта? В това, че ви се връща всичко, което сте направили спрямо другите – и добро, и лошо. НЯМА НИКАКВИ ИЗКЛЮЧЕНИЯ И СЛУЧАЙНОСТИ. Обаче, животът е устроен така, че миналите животи и всичко, което сме натворили, като правило, не помним, затова когато ни се изсипе някоя неприятност на главата, смятаме това за жестока несправедливост и се възмущаваме. „Защо???“ Но интересното е, че когато ни си изсипе щастие на главата, никой не пита „Защо???“ – това се приема като дължимо.

Теорията за реинкарнациите и кармата не трябва да се разглеждат като нещо, в което трябва да се вярва. Погледнете на нея като на нещо като работещ принцип, инструмент. А факт е, че работи. Който вече е практикувал формулата на щастието, по-лесно ще разбере за какво става дума. Колкото повече излъчвате позитив (във всякакъв вид и във всяко значение на думата), толкова повече позитив идва в живота ви, връща се. Колкото повече гадости извършвате, колкото повече негатив излъчвате, толкова повече гадости и негатив ви се връща. Всичко е напълно уравновесено и по друг начин този свят не би могъл да съществува.

Животът в човешко тяло може да се използва за духовно израстване, но може да се използва и за духовна деградация. Второто обикновено е по-лесно, тъй като за това не са нужни никакви усилия – живей си спокойно в това общество и тихичко си деградирай. Животът не стои на едно място – има или израстване или деградация. И колкото повече деградира човек, толкова по-трудно му става да се занимава със себе си. Деградацията поддържа мисълта, че от утре (или след месец, или след година) ще бъде по-лесно да се започне работа над себе си.

Степента на жизнерадост свидетелства за това къде по скалата на духовното израстване и деградация се намира човек. Има се предвид истинска жизнерадост, радост в душата, а не показност и развлечения.

Колкото повече негатив има натрупан, толкова повече е склонен човек към деградация и обратното. Но „склонен“ това не означава обезателно, че човек ще тръгне в едната или другата посока. Има хора, достатъчно жизнерадостни и щастливи, които не се занимават със себе си и обратното – има хора, които са затънали в негативизъм, но прилагат нечовешки усилия и няма радост – всичко това зависи от много и най-различни фактори. Колкото се касае до втория случай, то може да се каже, че той така силно е стартирал своята ситуация, че сегашните усилия и/или знания са недостатъчно, за да се измъкне бързо. Изводът е да не стига да там.

За всичко това по-подробно може да прослушате лекциите на ведическия сайт „аудиоведа“, а сега ще се върнем на въпроса – как все пак да се избавим от негативите на миналото.

Как да се освободим от миналото

Първото, което трябва да разберете е, че е невъзможно да се освободите (или избавите от нещо), ако няма приемане. „Да приемеш“ в дадения случай означава да приемеш факта (или като начало дори допускане), че тази неприятност (каквато и да е тя) е резултат от моите минали мисли, думи и действия, ако не в този, то в преден живот. Това е трудно да се приеме и никой не казва, че е лесно. Егоизмът ще протестира. Но тази техника е такава, че да облекчи процеса на приемане. Вие допускате, че тази неприятност, този негативен опит от миналото не може да се случи с вас просто така, има причина и тази причина сте вие – вашите минали мисли, думи и действия, дори ако не помните това. 

Егото ще протестира, защото има идея за външни врагове: „Той/тя/те са виновни за моите неприятности“, а вие лишавате егото от тази идея и то после няма кого да обвинява, да се сърди, да ненавижда някого, да отмъщава, тъй като вие сте привлекли тази неприятност в живота си. Още повече, човекът когото сте обвинявали за своите неприятности, няма нищо общо с това, той е бил привлечен от вас като най-подходящ кандидат за връщане на греховете ви. Той е бил принуден да ви върне „дълга“. Трябва да му благодарите, а не да го обвинявате. По този начин кръгът се затваря – другите не са виновни. Възниква смирение.

Няма повече ненавист, обвинения, отмъщение и егото престава да се подхранва от този негатив. Тъй като няма подхранване, егото престава да расте. Тъй като то не расте, то не изисква ново подхранване от негатива – не привлича нови неприятности. Вие сте му прекъснали достъпа до кислород. Това в действителност е просто, но докато има его, то всячески ще препятства това разбиране и съответната работа над себе си. Въпросът е: кой кого?

Техника за избавяне от негативите на миналото

1. Спомнете си конкретен случай (събитие, ситуация, епизод), където има негатив. Ако сега не усещате негатива, това не е повод да не си спомняте случката, защото егото ще ви убеждава: „няма негатив, всичко е добре, няма за какво да си спомняме и разглеждаме този случай“, скривайки по този начин негатива.

2. Спомнете си обстоятелствата, човека, хората или съществата, които вие явно или неявно сте обвинявали в това, че този случай е станал с вас.

3. Погледнете на този случай (събитие, ситуация, епизод) с разбиране (или с мисълта), че аз сам/а привлякох това в живота си – с мислите си, думите и действията си и никой друг не е виновен. Това ми се върна по закона за кармата, всичко е справедливо и честно. Не бях прав/а да обвинявам другия/другите (спомнете си кого именно), аз не бях прав/а, защото не разбирах закона за кармата и поради това неразбиране причинявах вреди на себе си и на другите през цялото време, излъчвайки негатив към него. Разгледайте случая, мислейки по този начин дотогава, докато не получите облекчение и приемане, докато не разберете напълно „аз сам привлякох това, затова няма кого другиго да обвинявам“.

4. Помолете за прошка мислено този, когото сте обвинявали. „Прости ми, заради глупостта си смятах теб за виновен за случилото се, смятах теб причина за проблемите си, а сега разбирам, че това не е така. Прости, че аз през цялото време мислех и говорех лошо за теб, настройвах се срещу теб, ненавиждах те и ти желаех злото. Не бях прав, прости ми“. Продължавайте да искате прошка дотогава, докато не почувствате облекчение и отпускане – тогава няма да имате повече претенции към този човек, вие не желаете злото, нямате желание да го обсъждате, да се оплаквате от него, и повече не го смятате за причина за проблемите си.

5. Благодарете на Бога (Висшите сили, Живота) за това, че се е появила възможност да разберете, да приемете и да освободите този случай.

Тази техника е просто шаблон. На някой ще му хареса и подхожда напълно, а някой ще го преправи за себе си. Тук работата не е в думите и формулировките. Главното е реално да помогне за избавянето от негативния товар на миналото и да помогне за духовното израстване.

Между четвърта и пета точка може, например, да се вмъкне формулата на щастието по отношение на човека, когото по-рано сте смятали за причина за неприятностите си. А пета точка може да се разшири, използвайки техниката на благодарността.

Вижте също Обзора на техниките и практическите съвети  за работа над себе си.

Желая ви бързо избавяне от негативизма!

Анекдот

Директор на фирма се връща в къщи с отвратително настроение.

Жена му пита:

- Някаква неприятност?

- Да! Представяш ли, момчето върху което обикновено си изливам яда, днес не дойде на работа!

 

Източник: http://pro-svet.at.ua/index/kak_izbavitsja_ot_negativa_proshlogo/0-85

Превод Таня Т.

Wednesday the 27th. Spiralata.net 2002-2019