Самопознанието - път към просветлението

064. Семейните отношения

Печат

Семейните отношения

 

 

Често в съвременните семейства големите проблеми в семейните отношения се създават от незнание как да се държим в една или друга ситуация, неразбиране на различията между мъжката и женската природа, игнориране на особеностите на мъжката и женската психика, незнание и неизпълнение на задълженията на мъжа и жената и т. п.

Ведическа и съвременна култура на семейните отношения

Както вече разбрахте материалът е взет от древната Ведическа мъдрост, а по-точно от лекциите на О. Торсунов и някои други ведически автори. В тази статия е само общата информация, кратък обзор на най-важните моменти, които подробно можете да изучите прослушвайки семинара „Тайните на хармонията в семейството“ (може да се слуша, чете или сваля безплатно).

Трябва да се разбере, че има огромна разлика между съвременната и древната ведическа култура на семейните и брачни отношения, и сега тази култура в голяма степен е изгубена, което води до семейни проблеми и конфликти – ето още един показател за загуба (отсъствие) на знание и мъдрост.

Как да изберем подходящия партньор за създаване на семейство?

Най-важното нещо, което трябва да се направи преди началото на брака е правилния избор на бъдещия мъж или жена. Ако избираме човек, който е несъвместим с нас, ни чака разочарование и страдание. В съвременния живот в много случаи изобщо не стои въпроса за избор – докато се влюбили и се оженили. Няма разумен подход по въпроса; има подход основан на чувствата, и след време идва разбирането, че тези чувства са се оказали мимолетни. Осъзнаването на несъвместимостта идва след началото на съвместния живот, когато влюбеността е отлетяла.

Би било разумно да се изясни съвместимостта до началото на отношенията и във всеки случай преди решението за брак.

Астрологическата съвместимост може да се опитате да определите самостоятелно, но по-добре е, ако имате добър астролог с голям опит, особено, ако той е специализирал ведическа астрология.

Също така голяма роля играе съвместимостта по психически центрове (чакри), за което подробно се говори в горепосочените лекции и по-накратко – във форума. Очевидно е, че повечето отношения в съвременното деградиращо общество се строят върху хармонията на долните центрове, което означава съвместимост на ниво секс и се игнорират другите съвместимости, което автоматично изключва истинско щастие в семейните отношения.

Особености на мъжката и женската психика

Трябва да се разбере, че мъжката природа много се различава от женската, и женската и мъжката психика са две различни неща. Заради неразбирането на това възникват много конфликти и проблеми в семейните отношения. Жените не могат да разберат мъжете, мъжете не могат да разберат жените – защото имат различна природа. Затова те са склонни да очакват един от друг невъзможното.

В действителност тези две природи – мъжка и женска – трябва да се допълват една друга, да се уравновесяват и хармонизират. Ако в отношенията няма хармония, значи или има силна несъвместимост (и тогава е по-добре да се разделят) или някой от съпрузите (или и двамата) няма разбиране за собствената си природа и тази на съпруга си, а също и няма разбиране и/или изпълнение на задълженията в семейството, за което ще говорим по-нататък.

Брак и развитие на семейните отношения

Сключването на брак е много сериозен въпрос, като много по-сериозен е за жената отколкото за мъжа и този момент трябва да се взема предвид от бъдещите съпрузи.

Благополучното и хармоничното развитие на отношенията зависи от всеки от съпрузите – от техните знания и изпълнения на задълженията, изначално определени от самата природа. Отношенията не могат да се развиват сами – за тях трябва да се полагат усилия и от двете страни. Когато това не става, отношенията се развалят.

Задължения на мъжа и жената

Ведическите текстове описват задълженията на мъжа и задълженията на жената, които точно са разграничени. Това е като инструкция, която е разумно да се следва, защото позволява да се изградят хармонични семейни отношения, избягвайки ненужни конфликти и проблеми. Незнанието или неизпълнението на своите задължения обезателно предизвиква неприятности, които може да се урегулират, след връщането към изпълнението на задълженията.

Особености на съвременните семейни отношения

Тъй като живеем в епоха на деградация, то малко са които знаят изцяло своите задължения в семейните отношения и те често се бъркат – жената прави това, което по природа трябва да прави мъжа, а мъжът се занимава с това, което трябва да прави жената. И дори да знаят задълженията си, понякога е трудно да се изпълняват.

Защо е трудно да се премине към изпълнение на задълженията? Може много причини да се изтъкнат, в зависимост от каква страна се гледа на ситуацията. Например, пречи егото, което се проявява като нежелание да признае своята неправота и да започне да действа съгласно природата си. От друга страна, може да се каже, че „натиска“ неотработената карма (от минали животи), предизвиквайки неправилно (неразумно, несъответстващо) поведение. Многогодишният навик да си врем носа в чуждите работи и да не гледаме своите също играе роля – трудно е изведнъж да се преустроим.

Проблеми в семейните отношения

Разбира се, проблеми възникват и те трябва да се решават. Неправилно е за това да се обвинява другия, когато възникнат. Това е проява на неразумен егоизъм, което никога не води до истинско разрешение на проблемите.

Правилният подход е да се поеме отговорност и да се започне решаването на проблемите от себе си. Всеки от съпрузите може да реши възникналите проблеми, започвайки от себе си. „Защо трябва да започвам от себе си, ако е виновен/на той/тя?“ – ще се възмути егото. Защото идеята „виновен е другият“ и по-нататък ще ви прави нещастни – отначало вас, след това семейните ви отношения като цяло, след това ще ви удари обратно като бумеранг и т.н.

Няма непоправими ситуации и първото, което трябва да се направи – това е как трябва да си обясним собствените задължения и да разберем към какво води тяхното неизпълнение (да видим своята ситуация), което подробно е обяснено в лекциите. А след това постепенно да се преустроим, отбелязвайки за себе си доколко отношенията в семейството стават по-хармонични.

Регулиране на проблеми в семейните отношения

Собственият егоизъм може да попречи правилно (т.е. разумно, мъдро) да се регулират проблемите в отношенията. За това има просто и силно средство – формулата на щастието. То не е подходящо само за една категория хора – отявлените егоисти, които нямат шанс да бъдат щастливи в този живот. Всички останали ще имат голяма полза, използвайки формулата на щастието в отношенията си със своята половинка, но не е необходимо да се говори за това на съпруга/та.

Ако човек поради своя егоизъм („не искам“, „няма“, „не вярвам“ и т.н.) не е в състояние да прилага формулата на щастието, може би ще успее с работа с дуалностите, което може да помогне за регулиране на семейните проблеми. В много случаи може да помогне техниката, описана в статията „Как да си подобрим отношенията“.

Ако не успеете да решите проблемите сами, може да се обърнете към психолог, който има опит във ведическата психология. Преди това е желателно да изучите своите задължения – ще икономисате време, нерви и пари.

Възпитание на децата

Кой, как (и защо така) трябва да възпитава децата? Каква е ролята на бащата и каква е ролята на майката във възпитанието на децата? Кой трябва да възпитава момчето, а кой момичето? Не всичко е така еднозначно и има много важни моменти, които няма да споменавам тук. От възпитанието на децата зависи бъдещето.

Не трябва да се мисли, че неправилното възпитание касае само съдбата на децата. По закона на кармата ни се връщат всички грешки, допуснати в живота, в това число и във възпитанието на децата.

Влияние на семейните отношения

Разбира се, семейните отношения влияят върху другите сфери на живот на човека. Ако има проблеми в семейството, то това се отразява на настроението и здравето на човека, което не може да не се отразява на работата, на приятелския кръг и на духовната практика. Тъй като всичко в този свят е взаимосвързано, а семейните отношения повече от всичко имат отношение към така наречения „личен живот“, то най-добре е и от личния живот да се започне регулирането на своите жизнени проблеми.

Дали ще бъдете успешни, щастливи и удовлетворени от живота – много зависи от половинката ви. Но ако покопаем по-надълбоко, то разбира се, зависи от вас – от това как и какво правите в семейните отношения.

Изпълнявайки задълженията си в семейството, човек получава хармония, което автоматично води до хармония в делата на цялото семейство. Затова на семейните отношения трябва да се отделя достатъчно внимание.

Семейна карма

Във ведическите лекции може често да се чуе, че семейната карма е най-тежката, и това е действително така. Семейната карма обединява в себе си и кармата на семейството, в което израстваме и кармата на семейството, което създаваме. Като правило, много по-лесно е да се смени кръгът на общуване, работата и други обстоятелства в живота, ако те не ни устройват, отколкото да сменим семейството, което сме създали. А още повече е невъзможно да сменим семейството, в което сме се родили.

По съдба ни се е паднало да се родим именно в такова семейство, да имаме именно такива проблеми, за да се научим да ги решаваме правилно.

Изходът от капана на семейната карма е да разберем задълженията си, да ги изпълняваме и да издържим изпита с „отличен“. И искам още веднъж да напомня, че универсалното средство, значително облекчаващо тази задача е формулата на щастието.

Още един изход – това е просветлението, на което е посветен този сайт. Но трябва да се разбере, че работата над себе си не е оправдание да не се изпълняват семейните задължения, ако имате семейство, защото това няма да спомогне за духовното ви израстване.

Щастие и егоизъм в семейните отношения

В семейните отношения щастието зависи от това, каква е насоката на живот на всеки от съпрузите – да живее за себе си (заради собственото си удоволствие) или да живее за другите. Егоистичната посока „да живее за себе си“ автоматично отстранява щастието в семейните отношения и това е много важен момент. Невъзможно е да имаш семейно щастие, ако искаш щастие само за себе си и дори това се оказва невъзможно – щастие само за себе си. Защото когато „дърпаш одеалото“ към себе си, в тази егоистична игра се включва другият, който също започва да дърпа одеалото към себе си, т.е. да получи щастие само за себе си. Помнете, че щастието и егоизмът са несъвместими.

Същото е и в другите области на живота – собственият егоизъм включва егоизма на другите хора, с които възниква общуване или някакви отношения. Да, вашият егоизъм също се включва и подхранва от това, че около вас наоколо са също егоисти. Затова никой не е щастлив. Изходът от този порочен кръг е само един – да се избавим от егото, собственото. Не си струва да преживяваме егоизма на другите, техният ще секне след изчезването на нашия. Причината за това е много проста: егоизмът изисква противник, опонент. Ако у вас няма егоизъм, то егоизмът на другия човек в отношенията с вас е неспособен да оживее, тъй като му трябва противодействие, игра. Игра няма и той гасне. Толкова е просто.

Как да съхраним семейството

Трябва да се разбере, че от семейната карма няма къде да  избягаш и затова има много примери как жени и мъже, които са се развели и в следващия брак изпитват практически същите проблеми, каквито и в първия и предния. Човекът се е сменил, проблемите са останали. Това още един път говори за това, че нищо в живота не е случайно и трябва да се учим от своите грешки, да ги поправяме и само тогава повтарящите се негативни ситуации ще престанат.

Затова не трябва да се бърза и да се изоставя семейството, в много случаи това не решава проблема, а само създава нови. Веднага трябва да се види изпълнявате ли задълженията си в семейството, не живеете ли предимно за себе си, не очаквате ли от съпруга повече, отколкото е разумно и възможно.

Има, разбира се, ситуации, когато разводът е единственият изход, но по-често разумният изход е да се регулират отношенията и да се съхрани семейството, престъпвайки егото си.

Как да върнем любовта в отношенията

Ако любовта си е отишла, това не означава, че е завинаги и в много случай тя може да се върне. Няколко полезни инструмента и препоръки по този повод има и в статията „Как да върнем любовта в отношенията“. Разбира се, това са само общи препоръки и инструменти и те не отменят необходимостта от изучаване на въпроса за семейните отношения задълбочено.

Тест за изследване на семейните отношения

И в заключение ви предлагам да направите много важен тест – изследване и анализ на вашите семейни отношения. Това става като прослушвате лекциите. Възможно е това да е напълно достатъчно, за да разберете какво трябва да направите за подобрение на отношенията си и да започнете да го правите. Колкото до семейните консултации, аз не давам такива по простата причина че имам много малък опит в тази сфера.

Извинявам се, че статията излезе не много информативна и повече прилича на реклама на лекции, но материалът е толкова много, че трябваше да направя няколко статии, което не е съвсем по тематиката на сайта. Но по-добре за вас – послушайте специалистите по тези въпроси.

Като допълнение по темата прочетете „Как да подобрим отношенията в семейството“.

Бъдете щастливи!

 

Анекдот

- Докторе, защо не ми растат брада и мустаци…?

- Това е нормално, вие сте жена.

- Какво-о-о-о??? Отгоре на всичко съм и жена???

 

Източник: http://pro-svet.at.ua/index/semejnye_otnoshenija/0-83

Превод Таня Т.

Friday the 10th. Spiralata.net 2002-2019