Самопознанието - път към просветлението

052. Илюзията за лична причинност

Печат

Илюзията за лична причинност

 

 

Почти всички хора имат чувство за лично авторство – това е чувство от типа „аз помислих“, „аз реших“, „аз направих“, „аз бях причината“.

Ето например, направили сте нещо, някакво действие във физическия свят. Очевидно е, че „аз направих това“, и очевидно е, че „аз бях причината за това действие“, нали така? Относително – да. Но хайде да разгледаме факторите, които обикновено се изпускат от поглед – обусловеността – генетична и психологична.

Може да се каже, че това, което сте сега е резултат от дейността на гените от една страна и, от друга – възпитанието, обкръжението, обучението, жизнените ситуации, които са възникнали в миналото. Тези два фактора обуславят и правят човека такъв, какъвто е във всеки момент от време. Във всеки нов момент от времето възникват нови обстоятелства, които влияят на човека, взаимодействайки с неговите генетични и психологични обусловености, от чиято страна възникват съответни реакции и действия – напълно автоматично. А след това идва присвояването на причинността на тези реакции и действия „на себе си“ благодарение на мислите и чувствата „аз бях причината за това“. Но щяхте ли вие да направите това (добро, лошо или никакво), ако я нямаше тази обусловеност или тя беше някаква друга? Не. Щяхте да имате други мисли, други чувства, реакции и действия. Това кой или какво е тук истинската причина? Нашата така наречена лична причинност е много тесен поглед върху нещата, при който всички предидущи причини не се вземат предвид.

Какво е това „аз“, което се предполага, че е причина за мислите, чувствата или действията? Това е просто мисъл или чувство, което възниква наред с всякакви други мисли и усещания. Т.е., мисълта от типа „аз съм причина“ създава „вас“, като предполагаема причина. Това е просто: без възникване на тази мисъл или чувство нима има някаква лична причинност? Вие можете да си зададете въпроса: „кой съм аз, който чувства себе си като причина?“, и ако вашето търсене бъде достатъчно дълбоко и искрено, в крайна сметка ще бъде открито отсъствието на такова „аз“ и ще възникне разбирането, че личната причинност е илюзия.

Илюзията за лична причинност води до страдания, тъй като благоприятства възникването на дуалности от типа „аз съм добър – аз съм лош“ и люлеенето между тези полюси. Т.е. когато действтията, случили се чрез вас, водят до добри резултати, вие се чувствате добър, забележителен човек, а когато водят към лоши резултати – тогава, съответно се чувствате лош. Това се редува и вие се оказвате ту в единия полюс, ту в другия. И така безкрайно. Това става поради неразбирането на своята истинска природа и отъждествяването с тялото, с ума и т.н. Можете да се избавите от тази „въртележка“ чрез разтъждествяване и разбиране на илюзорността на личната причинност, което ще донесе щастие и свобода, лежащи извън пределите на дуалността, т.е. просветление. За разтъждествяване може да се използват техниките от първо ниво и следващите. Можете, например, да поработите с дуалности от вида „аз съм причина за своите мисли – аз не съм причина за своите мисли“, и същото по отношение на чувстват, решенията, реакциите, действията и т.н.

Какво става, когато чувството за лична причинност се осъзнава като това, което се и явява – илюзия? У вас не възниква гордост и самомнение за „своите правилни“ действия, не възниква чувство за вина и съжаление за „своите неправилни“ действия, и по този начин егоизмът губи своето захранване и изчезва, а с него си отиват и личните проблеми и страдания.

Като допълнение към темата прочетете статиите „Волята на Бога е над всичко“ и „Има ли свобода на избора“.

Щателна обработка на илюзиите за лична причинност започва на трето ниво.

Още по темата – Истинското Аз и лъжливото аз.

 

Анекдот

Каруца влиза в едно село и каруцарят вика:

- Ей, хора! Донесох въглища!

Конят, целият в прах, едва се държи на краката си, извръща муцуна към него:

— Да, по дяволите, ТИ си донесъл...

 

Източник: http://pro-svet.at.ua/index/illjuzija_lichnoj_prichinnosti/0-70

Превод Таня Т.

 

Wednesday the 1st. Spiralata.net 2002-2019