Самопознанието - път към просветлението

043. Как да си ускорим пътя

Печат

Как да си ускорим пътя

 

 

Става дума за това как да си ускорим духовното израстване, пътя към свободата, просветлението и щастието. Това е много важна тема, и тя касае всички духовно търсещи и занимаващи се със себе си.

Въобще, с какво се занимаваме тук? Всички техники и упражнения на този сайт в по-голямата си част представляват работа на ниво ум. Ние разчистваме ума от ненужното, натрупаното за дълги години на глупост: убеждения, разчети, представи, стереотипи, фиксации в игрови роли, заблуждения, илюзии, объркване, важност, негативи и т.н. Това е много полезно, но често недостатъчно за бързо придвижване. В края на краищата много чувстват, че искат да се придвижват по-бързо. И това е възможно. Това е статия за хората, които искат да ускорят пътя си.

И така, за да ускорите пътя си, трябва да разберете, че (в повечето случаи) работата на ниво ум е недостатъчна. Работата на ниво ум – това е дейност само в собствената вселена, ако може така да се каже, макар дейността да води до добри резултати и на външния план на съществуване. Има и работа на външен план – това е също толкова важна съставяща част от работата над себе си.

Какво означава работа на външен план?Това е излъчване на позитива към социума. Това е полезна дейност в обществото. Това е помощ за другите. Това е развитие и закрепване на положителните черти на характера. Това е развитие (в себе си) на висши (истински) качества на духовно същество. Това е разпространение на полезно знание – това знание, което носи на хората разбиране и истинско щастие.

За работата във външния план много говори Олег Торсунов в своите ведически лекции, а също и други лектори (лекциите ги има в интернет и е желателно да ги свалите и прослушате).

Сега у нас има две съставляващи на духовното израстване (саморазвитие, очистване), които се допълват и си усилват действието една на друга, ускоряват пътя към щастието и просветлението. Най-добре е, когато работите и на нивото на ума и във външния план. Защо така? Това е много просто.

Ако работите само на нивото на ума, без да се опитвате да промените нещо във външния план, това прилича на отшелника, който за месец отишъл в планината да помедитира, там се успокоил, почистил си малко ума и мисли, че сега всичко ще бъде прекрасно. И връщайки се към хората, към участието си в обществения живот, започнал да разбира, че не всичко е така прекрасно, както му се искало (не всичко явно се е почистило), макар и да е станало малко по-добре. С други думи, работата само във вътрешния план има своите ограничения.

Ако се опитвате да работите (над себе си) само във външния план, просто може да не се получи. Например, решили сте да развиете доброжелателност и любов към хората. „Ок, сега ще излъчвам любов и благодарност.“ И какво се случва, когато например, случайно ви настъпят по мазола или грубо ви отговарят? Да, точно същото – негативна реакция. Опитите да не реагирате негативно могат да бъдат безуспешни и многобройни, и така много бързо да охладят ентусиазма ви за развиване на положителни качества. И в такъв случай трябва  да отделите внимание на работата на ниво ум – да се очисти този материал, който ви дразни. Безусловно, това ще ускори пътя ви.

Съвместяването на вътрешната и външната работа над себе си е идеалния случай. Нещо извън вас ви вкопчва, вие реагирате негативно, след това не сте на себе си, спомняте си неприятностите и не можете да се настроите позитивно. В този случай е необходимо да поработите над тази тема на ниво ум, и тогава следващия път ще ви бъде по-лесно или въобще няма да възникне проблем. Ще забележите сами ускорението по пътя си.

Още един важен момент, който ще ускори пътя ви – отделяйте повече време за получаване на Знания, изучаването на теории и използване на наученото в живота. Това не е много по темата за просветлението, но тъй като става дума не за самостоятелно (непосредствено) изследване, а изучаване на древните, проверени във времето писания (например, Ведическите текстовете) и после проверката им в живота и следването им. На някой това много би помогнало по духовния път, на друг – не толкова, но полза ще има и в двата случая, гарантирано. Защо упоменавам именно Ведическите лекции? Просто защото лекторите много добре обясняват, просто и находчиво много практически полезни моменти. Можете да изучавате всякакви други Писания, които намират отклик и разбиране в ума и сърцето ви.

По-нататък. Не е необходимо да вярвате на думите, да приемате само една гледна точка, само един метод, отхвърляйки всичко останало. Бъдете изследовател-практик, проверявайте в живота това, което ви се струва истинно или съмнително, правилно или лъжливо. Това не означава, че трябва да се впускате в мъчителни преживявания, за да почувствате на свой гръб негативните последствия - вие може да наблюдавате това у другите. Наблюдавайте повече кое как работи в живота, изследвайте, разглеждайте от различни гледни точки – и вашият път към Разбирането и Щастието ще се ускори.

Също към външната работа над себе си спадат и правилния дневен режим и правилното хранене – всичко това играе немаловажна роля по духовния път, тъй като има силно въздействие върху тялото и ума.

Важна информация за работата на външен план. Торсунов в лекциите си говори (и това е действително така), че разпространението на Знанията (Истината) е най-силният метод за избавяне от кармата. Под Знания се подразбира именно това знание, което води хората към истинско щастие, свобода и разбиране. И това Знание трябва да бъде лично от вас проверено. Т.е. вие трябва да сте 100% уверени, че разпространяваното от вас знание е действително Знание (истина), а за това трябва сами да го прилагате в живота и да получите съответния резултат.

Можете да опитате и да се убедите. Ако успешно сте практикували някои техники, изложени на страниците на сайта и ги разпространявате (или други полезни статии от сайта), публикувайки ги в блогове, социални мрежи, форуми и т.н. – наблюдавайте как се ускорява пътя ви. Наблюдавайте като публикувате много статии, след това не публикувайте въобще около месец и пак наблюдавайте. Ще почувствате разликата.

И накрая искам да напомня, че техниките от второ ниво можете да получите като обмен на такъв род дейност (само трябва да оставяте линкове към източника). И за вас ще е полезно и за другите. Представете си колко хора ще имат полза благодарение на вас, а те на свой ред ще помогнат някой друг и така нататък. Това е много силно средство за ускоряване на пътя, защото всичко в този свят е взаимосвързано и нищо не става случайно.

Предната статия за щастието и егоизма, също е по темата и може значително да ускори вашия път към просветлението.

А ето и удивителния сайт на д-р Торсунов, където ще намерите много полезна информация, приложима в живота. Там можете да си свалите негови лекции  на различни теми.

Успех и щастие!

 

Анекдот

- С този препарат измих цяла планина от чинии.

- А с „Фейри“ би измила два пъти повече!

- Аз, какво, да не съм глупачка – да мия два пъти повече!

 

Източник: http://pro-svet.at.ua/index/kak_uskorit_put/0-60

Превод Таня Т.

Monday the 6th. Spiralata.net 2002-2019