Самопознанието - път към просветлението

042. Егоизъм и щастие

Печат

Егоизъм и щастие

 

 

За да избегнем недоразумение, под егоизъм ще имаме предвид „мислене и поведение, определено от желание да получим лична изгода или полза, предпочитане на собствените интереси пред интересите на другите хора“, т.е. става дума за неразумен егоизъм. На първо място стои „аз, на мен, мое“, а на второ – другите (и то не винаги).

Егоизмът започва началото си от разделението на аз и другите, а такова разделение в нашия свят е неизбежно и неконтролируемо – то възниква от самото раждане. Тъй като целият ни свят е построен на принципа на егоизма, самият егоизъм се смята за нормално, естествено явление. И за сегашния свят това действие е нормално, защото така е устроен светът.

Човек се възпитава в егоистично общество, което по удивителен начин способства развитието и укрепването на егоизма. На детето от ранно детство му се пълни главата какво и как трябва да направи, за да получи исканото, а тези идеи все пак са основани на егоистичното (невярно) разбиране на успеха и щастието. Идеите се проверяват и тъй като те в значителна степен сработват в нашия свят, те се превръщат в убеждения и стереотипи.

Дейл Карнеги в книгата си е изложил работещите егоистични принципи за получаване на желаното, и неговата работа била оценена достойно – от егоистите. Десетилетие книгата била в списъка на бестселърите на вестник „Ню Йорк Таймс“, което и досега се смята за абсолютен рекорд.

Егоизмът поддържа ума в постоянно напрежение, тъй като постоянно се налага да се преценява какво и кога трябва да се каже, как да се държим (прочетете при Карнеги), кого и как може да завъртиш на малкия си пръст, как можете да печелите повече, къде какво може да се открадне, как случайно да не се изтървем и да не фалираме. Можете ли да си представите какви огромни области от ума се поддържат с високо напрежение и колко психически сили са необходими за такива егоистични разчети и постоянно преизчисления?

Егоизъм е причината за състоянието, в което се намира човек.

Искате ли да почувствате цялата тежест на тази умствена маса, която е лично у вас в даден момент? Просто е. Първи начин: Кажете твърдо: „от сега ще живея изключително и само за другите!“. Повторете тази фраза няколко пъти с увереност и твърдост. Много хора могат физически да почувстват струпващата се маса на егоистичния ум, усещане на силно съпротивление на идеята, други ще имат дискомфорт в тялото, у някои ще тръгнат емоции или ще се понесат мисли, нови разчети и т.н.. У някои няма да се случи нищо, тъй като егото блокира тази мисъл и няма да позволи повтарянето й (не им е провървяло). На някои ще им провърви и ще видят тежестта (или почти цялата тежест) на своя егоизъм като на длан, отделили се от него като чисто съзнание.

А вторият начин е за вярващите. Искрено и от цялата си душа помолете Бога (Ангелите, Висшите Сили – кой в каквото вярва) да ви избави от целия егоизъм, от всички материални желания и удоволствия, алчност, самомнение, гордост, собствена важност и всички останали прелести на егоистичното съществуване.

Третият начин ще опиша по-късно. Когато поработите както трябва, ще видите колко излишно напрежение ще си отиде безвъзвратно!

Тъй като егоизмът основно е  насочен за получаване на материални удоволствия от нашия свят и създава ненужно умствено напрежение, той носи безпокойство, очаквания, дискомфорт, преживявания, страхове, чувство за постоянна неудовлетвореност, опасност, раздразнение, злост, гняв. Когато исканото не се постига или се губи, може да възникне депресия, тъга и други не по-малко неприятни последствия. Когато исканото е постигнато, удоволствието от това, като правило не е дълго, иска се нещо повече – и така непрекъснато.

Получените удоволствия се сменят с разочарование, защото те са кратки, вече се иска нещо повече, по-добро, по-приятно и т.н. Въобще, всяко удоволствие (не го бъркайте с щастието) има обратната си страна – страданието. Човек губи толкова време, сили и здраве за получаване на исканото, а после открива, че щастието, което е очаквал да получи, въобще не е щастие, а просто приятно, мимолетно усещане. И тогава той започва да гони нещо повече, очаквайки, че този път вече ще получи щастие. И така, възможно е, да премине целия живот. Затова се казва, че всички материални желания са празни: зад красивата опаковка се крие пустота и разочарование.

Може ли егоизмът да донесе истинско щастие? Ако вие търсите отвън, във външните обекти, хора, ситуации, пари и други временни удоволствия, ви чака дълбоко разочарование. Защото отвън може да намерите само удоволствие, чиято обратна страна е винаги страдание.

Но повечето хора смятат, че именно егоизмът носи или ще им донесе щастие. Обаче си струва само да проанализирате живота си (най-малкото от гледна точка на тази статия) и тази илюзия ще се разпръсне като прах. Тези, които имат очи да видят, както се казва.

Истинското щастие може да се намери само вътре, а затова егоизмът въобще не е необходим, той само пречи.

Действайки от позицията на егоизма, човек получава само страдания. Действайки от позицията на любовта, той получава щастие– защото всичко в този свят е взаимосвързано и нищо не е случайно.

Истинското щастие подразбира отсъствие на егоизма, който търси нещо отвън, тъй като щастието е егото са несъвместими – в един миг има или щастие или егоизъм. За истинското щастие говорихме в статията Висшата Реалност, а за това как да се избавим от егоизма в статията „Как да се избавим от егото“.

Разбира се, има много начини за избавяне от егоизма, и ето още един универсален и ефективен – Формулата на щастието.

А сега ще дам третия начин, за да намаля малко (или много) напрежението от темата за егоизма.

Трябва да се обработи дуалността „От този момент аз живея само за себе си – от този момент аз живея само за другите“, акцентът трябва да бъде на думата само. Който минава (или е минал) второ ниво, и не е работил с тази дуалност, преструктурирайте я  подходящо, ефектът ще бъде по-силен. Въобще, колкото по-напред сте в работата над себе си, толкова повече се избавяте от егоизма и неговите неприятни последствия, и толкова по-трайно се настанява щастието във вашия живот.

Успех и истинско щастие!

 

Препоръчвам ви да прослушате набор от лекции за щастието, в mp3 формат, които можете безплатно да свалите от ТУК.  Размерът на архива е 685 МBи съдържа 22 лекции.

 

Анекдот

Върви семейна двойка по улицата и минават покрай златарски магазин. Жената казва:

- Мили, не те ли е срам, че аз от една година ходя с едни и същи обици?

- Скъпа, да ти покажа ли чорапите си?

 

Източник: http://pro-svet.at.ua/index/ehgoizm_i_schaste/0-59

Превод Таня Т.

Friday the 10th. Spiralata.net 2002-2019