Самопознанието - път към просветлението

039. Заличаване на границите и постигане на Единство

Печат

Заличаване на границите и постигане на Единство

 

 

Границите са илюзия, измислица на Съзнанието, скриваща Единството.

Границите се създават от отъждествяванията и различията. Когато съзнанието се отъждествява с тялото, възниква идеята „моето тяло“ и „другите тела“, произтича разделение на аз и не-аз. В това няма нищо лошо, обаче именно отъждествяванията и убежденията (натрупани във връзка с тези отъждествявания) водят към страдания, описани в статията Егото като причина за проблемите, страданията и депресиите  и другите материали на сайта.

Заличаване на границите – това е отстраняване на отъждествяванията и другите илюзии на живота, което води до постигане на Единство.

Границите са само привидност, съществуваща в проявения свят. На по-високо ниво на съзнание няма никакви граници, тъй като всичко е Едно.

Когато виждате друг човек, вие виждате само тяло. Телата са различни, затова, разбира се, вие смятате, че аз – това съм аз, а той – това е той. Има място за отъждествяване и различаване по отношение на телата. Очевидно е, че телата са различни, и граници съществуват. Но има ли граници между неговия ум и вашия? Случвало ли ви се е сякаш сте „прочели чужди мисли“? Или някой друг вашите? Може да сте се досетили за какво мисли другия, или заедно сте казали едно и също? По този начин, границите на ниво ум са по-малко очевидни.

Извън пределите на ума (его или лъжливото аз) няма граници, няма усещане за отделност, всичко е Едно. Затова заличаването на границите неизменно води до постигане на Единство.

Какво представлява Единството? Отсъствие на отъждествявания и различаване, отсъствие на усещане за разделеност, отделност, отсъствие на „аз“ и „не-аз“. Всичко е цяло, единно. Няма никакво безпокойство, проблеми, страдания. Има само вечното и безкрайно Блаженство, което често се нарича и с други думи: Щастие, Любов, Радост, Безметежност, Нирвана, Просветление и т.н. Това състояние понякога се случва (кратковременно) в медитации, упражнения, при изпълнение на техниките за разтъждествяване (например работа с дуалностите), а също и в обикновения живот без всякакви практики.

Може целенасочено да се занимавате със заличаване на границите, макар за повечето хора това да се оказва много трудно занятие, имайки предвид огромното количество отъждествявания и убеждения за себе си, другите и живота въобще. Обаче може да се опита.

Седнете удобно, затворете очи и се отпуснете. Не трябва нищо да ви безпокои и отвлича, за да може вниманието да е свободно от проблеми и грижи. Ще приведа пример за заличаване на границите между себе си Бог – постигане на Единство с Бога.

Вие насочвате вниманието си върху своето „аз“, след това върху Бога. Вашето „аз“ представлява набор от отъждествявания и убеждения за себе си. Бог представлява набор от вашите убеждения за него. Тези убеждения създават границите. Без да бързате вие търсите сходства и различия, намирате всички убеждения за себе си и за Бога. Това заема някакво време. Трябва да разберете, че вашите представи за себе си и за Бога – това е просто набор от представи (отъждествявания, убеждения), нищо повече.

След това разгледайте внимателно и опитайте да почувствате, има ли сега граница между вас и Бог. С други думи, къде завършва аз, и започва Бог. Ако има граница (за вас), вие ще почувствате, и в такъв случай трябва да разгледате (прочувствате) във всички детайли: от какво се състои тя, къде се намира, на какво разстояние, има ли плътност и какви характеристики има още. Изследвайте тази граница във всичките й детайли, щателно и напълно. Разгледайте всичките си убеждения, чувства и усещания по повод тази граница.

Търсете отново сходства и различия между себе си и Бога, след това отново погледнете има ли граница, и т.н. – до тогава, докато не изчезне границата напълно.

Заличаването на границите става при щателното им разглеждане. Когато внимателно изследвате границите, вие чувствате, че те започват да се променят, изплъзват и изчезват. Тогава започвате да разбирате, че това е само измислица на съзнанието, само едно убеждение. И тъй като убежденията са илюзии, то границите, които се състоят от тези илюзии – се изтриват и изчезват. Всички представи и убеждения за себе си и за Бога трябва да се изчерпят. Когато се заличат измислените граници, остава Изначалното Единство, цялото.

Когато границите изчезнат, може да се появи мисъл „аз и Бог сме едно“. Самата фраза „аз и Бог“ подразбира все още някаква отделност. Но в крайна сметка се достига Единство, без етикети „аз“ и „Бог“.Няма мисли за това и усещания за отделност.

Колкото повече са се натрупали отъждествявания и убеждения, толкова по-дълго става заличаването. Ако техниката за заличаване на границата върви много бавно и без ярки резултати, значи не е това, което в момента ви трябва. Възможно е, други техники, предложение на сайта, да са по-резултатни в този случай. Всички те, така или иначе, способстват за самоизследването и разтъждествяването.

Заличаване на границите може да се прави по отношение на каквото си искате, по отношение на нещо, или някой, с който чувствате отделеност, но все пак тази техника не е подходяща за всички случаи. Възможно е, за начало да е необходимо здраво да поработите с убежденията за себе си, за да стане някакво разтъждествяване. Много силно пречи на работата егоизмът и всякакви негови проявления.

Постигане на Единство не е съвсем вярна формулировка, защото, това, което се опитвате да постигнете, вече си го има и е било винаги. Това не е нещо ново, това по-скоро е нещо забравено. Единството си го има, трябва само да се избавим от илюзорните граници, пречещи ни да осъзнаем това.

Ако ви интересуват други техники и упражнения, прочетете Обзора на практиките и техниките на самопознание, там има доста полезни неща.

 

Анекдот

В оръжеен магазин свещеник си избира пистолет. Продавачът:

- Отче, за какво ви е това?

- Сине мой, някои хора не вярват в Бога, но много искат да го видят!

 

 

Източник: http://pro-svet.at.ua/index/stiranie_granic_i_dostizhenie_edinstva/0-56

Превод Таня Т.

Monday the 6th. Spiralata.net 2002-2019