Самопознанието - път към просветлението

038. Как да се избавим от егото и да познаем Висшата Истина

Печат

Как да се избавим от егото и да познаем Висшата Истина

 

 

Както вече казахме в статията Игрите на Съзнанието, егото на първо място е чувство за отделеност и отъждествяване, набор от убеждения за себе си. Егото е лъжливото аз, което възниква в момента, когато се появява мисъл (или чувство, или възприятие) „аз съм това (каквото искате) и не съм това (нещо си, каквото искате)“, например, „аз съм тяло, и не съм това, което виждат „моите“ очи“ “.

Вие сега четете този текст и у вас се ражда възприятие (чувство, мисъл) „аз чета този текст“. Т.е. съществува четящ и читаемо, наблюдател и наблюдавано. Обаче, това не е съвсем така. Има само процес на четене, а разделението на читател и читаемо се създава в ума, егото. Това е една от основните дуалности: „възприемащ и възприемано“. Има само процес на възприятие, а разделението на възприемащ и възприемано се създава в ума (егото, и това  разделение е илюзия.

Кое е първичното: възприемащият или възприеманото? Нищо не е първично, те възникват едновременно. Може ли да съществува едното без другото? Не. Двата полюса на тази дуалност възникват едновременно, и могат да съществуват само заедно, взаимосвързано, неразделно. Има ли възприемащ, когато няма какво да се възприема? Може ли да има възприятие, когато няма кой да го възприема?

Когато човек казва „аз“ практически винаги има отъждествяване, например, с тялото, с ума, професията, ролята, положението в обществото, минал опит и т.н. Отъждествеността подразбира набор от убеждения за себе си: аз съм това, и това, а още и това, но не това и това… Това е „лъжливо“ аз, ум, его – и тези думи са синоними. Егото е неизчерпаем източник на проблеми, и ако искате да се избавите от ненужни проблеми и страдания, изходът е само един – да се избавите от егоизма. Решението на единичните проблеми е нетрайно, защото на мястото на стария проблем егото с удоволствие създава два нови. (виж „Егото – причина за проблемите, страданията и депресиите“.

За да разберете как да се избавите от егото, трябва да разберете неговата природа. Фактически, избавянето от егото е избавяне от илюзиите, защото егото е илюзия, състояща се от ред променящи се убеждения за себе си. „Лъжливото аз“ затова се и нарича лъжливо, то е илюзорно и е измислено от Единното Съзнание. Избавяйки се от егоизма, човек се избавя от илюзиите и техните последствия – страданията. Лъжливото аз затулва истинското Аз, пречейки му да познае Висшата Истина, или Висшата Реалност. Затова, ако искате да познаете Висшата Истина (Реалност), трябва да се избавите от егото и илюзиите, създадено от него.

Егото не може да съществува без обекти, с които да се отъждествяваи да каже „аз съм това (или нещо друго)“. Егото не може да бъде нищо (никой), то винаги е нещо, някакъв обект – нещо, което „съществува“ (възприема се) и може да се назове. Егото винаги трябва да бъде нещо, защото, ако е нищо, то няма и его, нали? Затова на въпроса „Кой съм Аз“ вие непременно ще получите обекти (нещо, което може да бъде назовано). В процеса на самопознание, когато разберете, че не сте тялото, ще се появи някакъв друг обект – например ум. „Аз разбрах, че не съм тяло, аз съм ум“. Ха! Разбира се, а вие какво очаквахте? Егото ще се зацепи за следващия обект, преди да отпусне предния. След това вие е възможно да разберете, че не сте ум и ще кажете „Аз разбрах! Аз съм дух (душа)!“ Но душата също може да бъде обект, такъв, който „реално съществува“, може да се охарактеризира и опише, има определени свойства, качества, способности. И ето, пак набор от убеждения – нищо повече.

Продължавайки самоизследването, егото ще става все по-малко и по-тънко, леко, призрачно. В края на краищата, то ще се сблъска с „началото“ си, източника и ще изчезне. Когато изчезнат отъждествяванията и отделеността, „аз“ става безсмислен етикет и изчезва. В този момент се разпознава илюзорността на егото, илюзията се разтваря и изчезва в Истината. Но за това вече е невъзможно да говорим, тъй като Висшата Истина не може да се изрази с думи. По-подробно – на Пето ниво, което е посветено на познанието на Висшата Истина.

Можете да познаете Висшата Истина, избавяйки се от отъждествяванията и убежденията за себе си с помощта на техниките за обработка на дуалностите. Затова настоятелно препоръчвам още на първо ниво да се обработят отъждествяванията като:

Аз съм тяло – аз не съм тяло.

Аз съм ума – аз не съм ум

Аз съм дух (душа) – аз не съм дух (душа)

И така нататък. Опитайте също убеждения за себе си: какъв съм аз, какъв трябва да бъда, какъв не трябва да бъда и т.н. Много ще бъде добре, ако също обработите убежденията си спрямо други хора: какви са те, какви не трябва да бъдат и т.н. Обработката на този материал значително ще подобри способността да приемате каквото е, с всички положителни последствия. Напомням още веднъж: работете само с актуални дуалности, а не с всички подред.

Обработката на дуалностите са много силна техника, това е най-ефективният начин за работа над себе си, позволяващ да се избавите от егото и неговото проявление – егоизма. Опитайте.

Има още един начин да се избавите от егоизма – наблюдение в ежедневния живот на проявленията на егото и техните последствия. Може просто да наблюдавате неприемането на каквото е (желание или опити да удържите, избегнете, съпротивлявате, противопоставяте, контролирате, извличате изгода и т.н.) и последствията им.

Ако имате въпроси, пишете, консултациите за всички са безплатни.

 

Хумор

Казват, че в спора се ражда истината. Но това не е така. В спора се раждат само гъби и папрати.

 

Източник: http://pro-svet.at.ua/index/kak_izbavitsja_ot_ehgo_i_poznat_vysshuju_istinu/0-54

Превод Таня Т.

Monday the 6th. Spiralata.net 2002-2019