Самопознанието - път към просветлението

036. Силата на благодарността и техника за благодарност

Печат

Силата на благодарността и техника за благодарност

 

 

Какво е това благодарност, защо е нужна и как да се използва силата на благодарността на практика, за да станете щастливи.

Силата на благодарността е толкова голяма, че изучаването и приложението на това знание е много важен елемент по пътя към щастието и просветлението.

Благодарността (от „благо“ и „даря“) е чувство на признателност за направено добро, например за оказано внимание или услуга, а също различни начини за изразяване на това чувство.

Благодарността е мощен изходящ позитивен поток. Вие вече знаете, че в нашия живот няма нищо случайно и Вселената реагира на нашите излъчвания (мисли, думи и действия): каквото излъчваш, това и получаваш. Който е практикувал Формулата на щастието знае как работи това. Възможно е, техниката за благодарене, основана на силата на благодарността, да стане за вас още по-могъща, отколкото формулата на щастието.

Пример за това как работи благодарността. Джо Витале описва следния случай. „Джонатан е имал двустранно възпаление на белите дробове. Сякаш нищо повече не можело да му помогне. Но в някакъв момент той получава озарение – написал на лист хартия едно единствено изречение и го накачил из цялата къща. С методичността на папагал той отново и отново повтарял това изречение, повтаряйки го много пъти, записал го на касета и след това то постоянно си го превъртал. Той направил тази фраза част от съществуването си. В резултат Джонатан оздравял за 24 часа! Какво било това изречение? „Благодаря ти, Господи, за всички блага, които имам и за всички блага, които ще получа“.“

Невероятно? Но такава е силата на благодарността.

Проявлението (излъчването) на благодарност е установяване на пряка връзка с Висшите Сили (Животът, Бога – кой в каквото вярва, може да се нарича с различни имена), благодарение на които става всичко. Когато благодарите, благото ви се връща.

Човек, който не може да чувства благодарност е егоист и егото го прави нещастен. Към него не отива нищо положително, тъй като той не го излъчва. Всичко е много просто. И да се поправи не е сложно.

Благодарността е сила, изцеляваща егоизма, всички негови негативни последствия и приближава до щастието.

Човекът има два варианта за избор: егоизъм или щастие (просветление). Егоистът не може да бъде истински щастлив, на него му е достъпно само временното удоволствие, което обезателно се сменя с разочарование, неприятности, депресии и т.н.

Впрочем, убедете се сами в силата на благодарността! Личният опит е по-важен от непроверената информация.

Техниката, която ще видите по-долу, е взета от пето ниво, където тя работи най-добре (тъй като там от егото малко е останало и то не пречи на работата). Техниката е универсална, подходяща е за всички и не е опасна за новаците, за разлика от други техники, предназначени за по-подготвени хора.

Същността на техниката е достатъчно проста и не изисква никакви особени условия. Най-добре е да се изпълнява в спокойна обстановка, седейки или лежейки, съблюдавайки общите препоръки.

Практика: Техника на благодарност

Намерете много вещи, хора, събития, явления, ситуации и т.н., за които можете да сте благодарни и почувствайте благодарност за всяко едно от изброеното. За начало, можете да казвате мислено или на глас „благодаря“, ако ви е трудно да почувствате благодарност.

Спомнете си нещо и благодарете за него. След това си спомнете нещо друго и благодарете за него и т.н. На кого да благодарите? Вижте ситуацията. Можете да благодарите на човек (който е направил нещо за вас). Можете да благодарите на Ангела-Хранителя, Висшите сили, Бога, Живота ( в каквото вярвате). Когато благодарите на човек, благодарете също и на Висшите сили (Живота, Бога) за това, че са ви дали този човек.

Погледнете върху целия си живот и намерете много, много неща, за които можете да бъдете благодарни и излъчвайте тази благодарност. В началото можете да си помагате с въпроса „за какво мога да бъде благодарен?“ и да намирате приятни ситуации, подаръци, комплименти, хора, весели истории и т.н. – всякакъв позитив. След това намерете някакви „неутрални“ неща, хора, събития и т.н., които по-рано не сте смятали достойни за благодарност, а сега смятате. Благодарете и за тях. След това намерете „негативни“ моменти от своя живот, неприятни жизнени уроци, които сега ви изглеждат в друга светлина и също могат да бъдат достойни за благодарност.

Вие можете да вървите по улицата и да благодарите на живота за всичко, което ви попада пред очите, също така – на работа, или в къщи – практиката е универсална.

В края на краищата ще почувствате благодарност за всичко, за целия свой живот, и ще изпитате невероятно чувство на щастие, Божествена Безусловна Любов и Единство. В този момент егото просто ще изчезне, ще се получи пълно приемане на каквото е било, каквото е и каквото ще бъде. Бъдете готови за серия озарения и съвършено ново разбиране за живота.

За да достигнете това състояние, ще ви трябва не само един подход. Но всеки път, след практиката на благодарност, състоянието ви ще се променя толкова силно, че трудно ще бъде да не забележите промените. Наблюдавайте какво се променя в живота ви в течение на практиката на излъчване на благодарност.

Може да се окаже, че ви е трудно да започнете, защото егото ще се съпротивлява. Поначало то ще ви уговаря да не използвате тази техника под различни предлози, след това ще излее минал негатив, което не винаги е приятно. Единственото препятствие да се практикува тази техника е егоизмът, няма други причини. Главното е да получите първия резултат, за да почувствате силата на благодарността, а по-нататък ще бъде по-леко. Отделете си час време (може и по-малко) и поработете с тази техника както трябва.

Не се ограничавайте единствено с тази практика, по-скоро това ще бъде недостатъчно (особено, ако сте в началото на пътя). Освен техниките за Първо ниво, ще намерите и други на сайта. Опитайте различни техники, за удобство те са изброени в Обзор на техниките.

Желая ви щастие и успех!

 

Анекдот

Идва пациент при психолог. Психологът меко и предразполагащо му говори: „Седнете и разкажете какъв е проблема“.

- О, много благодаря, докторе! Знаех си аз, че мога да разчитам на помощта ви. Така съм благодарен на Бога, че ви има! Заемете ми 100 рубли до заплата!

 

 

http://pro-svet.at.ua/index/sila_blagodarnosti_tekhnika_blagodarenija/0-52

Превод Таня Т.

Friday the 10th. Spiralata.net 2002-2019