Самопознанието - път към просветлението

035. Нищо не е случайно

Печат

Нищо не е случайно

Или защо ми се случват неприятности?

 

 

Ще започнем с това, че НИЩО НЕ Е СЛУЧАЙНО. Този свят е устроен по определен начин и има Висши закони, на които се подчинява всичко случващо се. Незнанието, неразбирането или неприемането на тези закони не ги анулира. Може да се каже, че Животът е построен на принципа на училище, където трябва да се научим на мъдрост: да разберем законите на живота и да живеем в съответствие с тях, за да се радваме на всеки миг от живота.

Ние живеем в затворена система, в която всички нейни части са тясно свързани помежду си една с друга и взаимно си влияят, затова нищо не е случайно и нищо не остава без следа. Каквото излъчваш, това и получаваш. Каквото посееш, това ще пожънеш. Към теб се връща само това, което правиш за другите. Народна мъдрост. Златното правило в Будизма – „Не прави на другите това, което не искаш да правят на теб“ – е построено на разбирането на това. В другите религии всъщност се говори същото.

Защо е трудно да се разбере това. Защото животът тук има инерция и „връщането“ не идва веднага. Когато пуснете бумеранга, е необходимо време да излети, да достигне до крайната си точка и да се върне. Докато той лети, към вас се връщат други бумеранги, пуснати по-рано. Така умът (в повечето случаи) не може да проследи причинно-следствената връзка, няма го и разбирането, че нищо не се случва случайно. Всичко е взаимосвързано и закономерно.

Трябва да разберем, че неприятностите, които ни се случват, не са наказание на Бога (Висшите сили и т.н.), а са резултат от нарушаването на същите тези Божествени закони. С други думи, аз сам съм си причина за неприятностите. Приемайки това като факт (отговорен съм за ставащото с мен), се създава възможност за духовно израстване: обучение, поправяне на грешки и достигане на висшата цел – щастието.

Висшите закони са абсолютно справедливи и хармонични (но егоизмът понякога не позволява да се види това). Ти си причина за ставащото с теб. Трябва да разбереш каква е причината – това, което си направил/правиш с другите. Само така ще се научиш на мъдрост и ще получиш сертификат – щастие. Защото така е устроен света.

Да се обиждаш и злобееш срещу човека, който ти създава неприятности – е грешка, водеща до засилване на собственото его, което се храни с негативи. В този случай духовното израстване е невъзможно и се забавя. Другият човек, чрез когото е дошла неприятността, не е източник на тази неприятност, а само проводник. Чрез него Животът ви показва собствените ви грешки, моли да се замислите, осъзнаете и да направите правилните изводи. Ако не беше този човек, щеше да бъде друг на неговото място, но ситуацията щеше да бъде същата.

От неприятностите трябва да се извлече урок. Ако, разбира се, не искаме да настъпваме повторно една и съща мотика. Ако една и съща неприятност отново и отново идва в нашия живот, това говори за повторното настъпване на една и съща мотика. Животът се опитва да ни научи на нещо, а ние не се учим и не се учим. Не се замисляме (предпочитайки да обвиним другите), не си правим изводите и продължаваме да творим глупости. Затова Животът е принуден да ни учи с помощта на все по-трудни ситуации. Това може да стигне далеч и да бъде много болезнено.

 

Как да се извлече урок от неприятна ситуация

Първа стъпка – да се приеме ситуацията така, каквато е. За това вече говорихме, но в дадения контекст има още един аспект на приемането: аз сам привлякох това в живота си – с мислите си, с думите си, с постъпките си. Това е позиция на отговорност, която отваря вратата на мъдростта. Друг път към мъдростта няма. Прехвърлянето на отговорността на други хора, Бога и т.н. е път към деградация, а не духовно израстване.

Втора стъпка– откриване на грешките, причинили неприятната ситуация. Тук е необходим щателен анализ. Можете и да не си спомните веднага (разберете, осъзнаете) кои ваши действия са притеглили неприятностите, още повече, ако това не е било в този живот (егото ще се опита да се възползва от този факт, за да прекрати анализа на ситуацията). Но просто помнете – нищо не е случайно. Помислете – върху кой аспект на вашия егоизъм ви обръща внимание живота чрез този човек или ситуация? Коя негативна или разрушителна черта на характера на другия предизвиква у вас реакция? Не проявявате ли и вие този аспект на егото? Ако нещо в другия предизвиква неприятна реакция у вас, това говори, че това същото  го има и у вас. Трябва да откриете какво е това. Търсете и ще намерите.

Трета стъпка – изкореняване на открият аспект на егото. Това може да се направи по различни начини. Като начало поработете с него като дуалност с помощта например на техниките от първо ниво. Възможно е това да бъде достатъчно. Този аспект на егото може просто да следите в живота и да го осъзнавате и той постепенно ще изчезне. Можете също целенасочено да проявявате в живота противоположното на този аспект (позитивната черта на характера). Опитайте различни варианти.

Допълнение към втората стъпка: външният свят е отражение на вътрешния. Кажи ми какъв виждаш света, за да ти кажа какъв си. Ние виждаме в другите само това, което е в нас самите. Кажи ми какви са приятелите ти, и аз ще ти кажа какъв си. И т.н.

Опитът да се промени другия (без да променяме себе си) е проявление на егото, неразумен егоизъм и, като правило, този подход не работи. Променете себе си, за да промените другите. В краен случай – ще се промени отношението ви към тях, и ще престанат да издевателстват над вас, проблемът ще изчезне. Затова, ако искате да промените живота си към по-добро – започнете от себе си. Останалите варианти са губещи.

За да разберете по-добре горесказаното, можете да опитате техниката „Аз желая на всички щастие“. Поработете докрай макар и с няколко човека, с които често се конкурирате в живота, и ще видите, че това работи. След това ще бъде уместно да поработите с Техниката на благодарността. А, разбира се, ще ви помогнат и техниките от първо ниво. Ако не можете да проанализирате и разберете защо ви налитат неприятности, използвайте указаните техники – те не изискват припомняне на минали постъпки. Миналото ще се появи самό в полето на съзнанието, когато сте готови за него. Просто помнете само самата идея – „нищо в живота не е случайно“ – и това значително ще ускори пътя ви.

В много религии и практики най-бързият и надежден начин за освобождаване от страданията се смята възпяването на Бога.

Още по темата е статията Карма и съдба.

Желая ви щастие и успех!

 

Анекдот

 

Капанче край пътя. Идва тираджия и си поръчва месо. Изведнъж в кафенето се изсипват трима рокера и вземат поръчаното от тираджията. Тираджията мълчаливо плаща на келнерката и си отива.  Един от рокерите казва на келнерката:

- Глупак! Не може дори да се застъпи за себе си!

Келнерката:

- Да, той освен това и не може да кара! Току-що тръгна от паркинга и повлече три  мотоциклета…

 

http://pro-svet.at.ua/index/nichto_ne_sluchajno_ili_pochemu_so_mnoj_proiskhodjat_neprijatnosti/0-49

Превод Таня Т.

Monday the 6th. Spiralata.net 2002-2019