Самопознанието - път към просветлението

030. Как да стана просветлен

Печат

Как да стана просветлен

 

 

Преди да се задава въпроса „Как да стана просветлен“, има смисъл да се разбере кой (какво) иска да стане просветлен, а след това да мислим как. Каква част от вас иска просветление? Някога замисляли ли сте над това?Когато откриете тази част от вас с абсолютна точност, въпросът за това как да стенете просветлен отпада и просветлението е гарантирано.

Сложността е в това, че частта от вас, желаеща да стигне просветление, може да се състои от десетки и стотици преплетени между себе си съставящи, всяка от която, на свой ред, е тясно свързана с един куп неща. И с всички тези неща, като правило, има отъждествяване (привързаност). Цялото това объркване трябва да се изследва, да се сортира и да се приеме каквото е.

Когато се занимавате със самоизследване (по-точно, изследвате това, за което се смятате), става отделяне на вас (истинския) от изследвания материал и разтъждествяване с него. Изчезват илюзиите на живота и натрупания негатив. За сметка на разтъждествяването актуалността на въпроса „как да стана просветлен“ намалява, докато не изчезне съвсем. И само след това е възможно просветление.

Може да се каже, че просветлението става благодарение на разтъждествяването с тези части от себе си, които са искали просветление. Това не е съвсем точно, и не е пълно, но в него има дълбок смисъл.

При самоизследването (работа над себе си с помощта на техники или без такива – просто за сметка на осъзнаването) вие започвате да се измъквате от паяжината на ума, започва разтъждествяване и освобождение. Пълното разтъждествяване означава, пълна свобода, просветление.

На въпроса „как да стана просветлен“ може да се дадат два отговора: „Ето ви техники, занимавайте се“ и „намерете тази част от себе си, която иска просветление“. И двата отговора всъщност се свеждат от едно и също – познание на самия себе си чрез самоизследване, което води до разтъждествяване; разликата е само в това дали използвате техники или не.

Първият вариант е с използването на техники. Той сякаш е по-дълъг, но втория като правило е по-дълъг. Това е потвърдено не само от моя опит. Малко са хората, които без техники и ръководство могат бързо да стигнат до просветление, отколкото например, използвайки техники по пътя.

Използването на техниките дава стабилен резултат. А ако добавим към това и осъзнатостта  и не изпускаме от поглед идеята за разтъждествяване, пътят към просветлението значително се ускорява и съкращава и може да не заеме повече от година.

Можете да ми повярвате. Вие не сте нищо от това, за което се смятате. При духовното израстване  това утвърждение много пъти ще се проверява и потвърждава, докато не стане пълното разтъждествяване. Когато няма никакви отъждествявания, кому е необходимо просветление?

Надявам се, че съм дал изчерпателен отговор на въпроса „Как да стана просветлен“.  По темата е и статията „Работата на ума, капани и хитрости“ (статия 49).  

Пожелавам ви бързо самопознание и просветление!

 

Анекдот

Четири часа сутринта. Върви пети час телефонна консултация по повод семейни проблеми на клиента.

Консултант: Кажете, не сте ли мислили все още за самоубийство?

Клиент: Ама, моля ви!

Консултант: А вие помислете, помислете…

 

Източник: http://pro-svet.at.ua/index/kak_dostich_prosvetlenija/0-44

Превод Таня Т.

Saturday the 28th. Spiralata.net 2002-2019