Самопознанието - път към просветлението

027. Упражнение „АЗ СЪМ“

Печат

Упражнение „АЗ СЪМ“

 

 

Това е универсална техника за просветление.

Във форума бе зададен такъв въпрос: „А има ли някакво универсално упражнение, че да не се потим с най-различни упражнения, ефектът да е нагледен, да не е сложно и да заема малко време?“

За конкретен човек може теоретически да има такова едно упражнение, но за друг да не подхожда, тъй като хората са различни.

Едно от основните различия на един човек от друг е собствения набор от дуалности, преплетени една с друга по неповторим начин. Именно затова работата с дуалностите е ефективна, и именно за това още на първо ниво давам техники с дуалностите.

Искате универсално упражнение? Има такова. Но не обещавам, че то ще сработи по-бързо отколкото ако последователно минете през петте нива на пътя към просветление. Упражнението действително е добро, много просто за изпълнение и дава добър ефект, когато човек се чувства относително добре.

Универсална техника за просветление

Теорията на упражнението е проста. АЗ СЪМ това е усещане (знание) за съществуването, битието. Това е битие в чист вид.

АЗ СЪМ е това, което е най-близко до истината. АЗ СЪМ – е основа, върху която се надгражда всичко останало. АЗ СЪМ съществува винаги, извън времето, всичко останало е преходно, не е вечно.

Всяко състояние, преживяване, въобще всеки опит има под себе си една и съща основа - АЗ СЪМ.

Всичко, което се добавя към АЗ СЪМ е просто това, което е добавено (може да се каже илюзия, затова е временно явление).

Същността на упражнението е да разложите всичко възприемано в този момент на две категории „Аз съм“ и всичко останало. Отделете АЗ СЪМ от останалото. След това наблюдавайте АЗ СЪМ и всичко останало.

Наблюдението „АЗ СЪМ“ е просто осъзнаване на своето битие, осъзнатост. Когато в някакъв момент осъзнаете своето Битие, това е и наблюдението „АЗ СЪМ“. А наблюдението е всичко останало води до разбирането, че то е преходно и в сравнение с АЗ СЪМ – неистинно. Това води до разтъждествяване (с възприеманото), което ускорява процеса н просветление.

Проста работеща (до просветлението) аксиома: наблюдател и наблюдавано не могат да бъдат едно и също нещо. С други думи, за да бъде нещо възприето, трябва да има възприемащ. Разбира се, това създава дуалност: наблюдател-наблюдаемо. Но тази дуалност до определен момент просто е необходима. При просветлението и тази, последна дуалност изчезва, но за това по-късно (на пето ниво).

Примери за приложение на техниката

Прост пример: Вие чувствате умора. С други думи се възприема умора. Но за да Бъде умората, трябва да има Съзнание, което я възприема. Т.е. „АЗ СЪМ“ се явява необходимо условие за съществуването на още нещо. И вашата задача е да отделите „АЗ СЪМ“ от „има умора“ и да наблюдавате тези явления отделно едно от друго. По отношение на умората нищо не е необходимо да се прави, просто приемете я каквато е.

Друг пример, по-добър – с емоции. Появява се емоция, и вие сте затънали в нея. Но един момент осъзнавате, че тази емоция я има – и вече в този момент вие се отделяте от нея, дори и да не е много. Вие сякаш сте отишли настрани и сте станал наблюдател на тази емоция. Ако наблюдението на емоцията продължава, то емоцията изчезва, тъй като се приема такава каквато е и в края на краищата тя губи своята интензивност.

Същото е с мисленето. Върви процесът на мислене и вие сте потънали в него. След това в някакъв момент осъзнавате, че върви някаква поредица от мисли, и това осъзнаване прекъсва процеса на мислене, дори да е за миг. Остава състоянието АЗ СЪМ. Ако това състояние продължи, то няма повече затъване в мислене, макар и мислите да се появяват и изчезват. Вие оставате като страничен наблюдател на този процес. Докато не се случи отново въвличане в мисловен процес.

Колкото сте по-близо до просветлението, толкова повече ще бъде осъзнатостта и по-малко въвлечеността. И тогава това упражнение няма да ви се налага да го практикувате. АЗ СЪМ ще се случва само, все по-често и по-често. А дотогава опитвайте се да правите това целенасочено, доколкото е възможно. Допълнителна информация има е статията „Тук и сега“.

Тази техника можете да правите по всяко време. Може да вървите по улицата, да си говорите „АЗ СЪМ“ и да наблюдавате какво има. Само че не трябва да превръщате това в автоматично неосъзнато бръщолевене „аз съм“, „аз съм“, „аз съм“ – няма да има полза. Ако си говорите „АЗ СЪМ“, правете го осъзнато. Същ за повишаване на осъзнатостта и за целите на самопознанието може да поработите с упражнението за успокоение на ума и отпускане на тялото. Останалите упражнения и методи можете да намерите в обзора на техниките  за самопознание.

За тези, за които упражнението върви трудно, поработете с дуалностите, които са свързани с тази тема. Например „нужно е да бъда осъзнат – не е нужно да бъда осъзнат“ и т.н.

По-силно упражнение по осъзнаване на „Аз съм“ има на трето ниво. Погледнете също и МПВ.

Успех!

 

Анекдот

- Това е безобразие. Цяла нощ и цяла сутрин викате своя ОМ!

- Не се безпокойте, ние през деня ще си отспим.

 

 

Източник: http://pro-svet.at.ua/index/index/0-39

Превод Таня Т.

Wednesday the 27th. Spiralata.net 2002-2019