Самопознанието - път към просветлението

025. Причина и следствие

Печат

Причина и следствие

 

 

На такава забележителна дуалност „причина и следствие“ си струва да се посвети една отделна статия.

Човек може да се счита причина на нещо или следствие на нещо и това е естествено явление.

Когато човек започва да се занимава със своето духовно израстване, то това обикновено става, защото нещо в неговия живот не го устройва. Той се чувства следствие на нещо, за което иска да стане причина.

С други думи, той има убеждението, че се явява следствие на нещо и иска да се почувства като негова причина, за да измени положението на нещата.

Занимавайки се със себе си, човек така или иначе преразглежда своите принципи, убеждения, мироглед; животът става по-хубав, и сега той се чувства повече като причина за нещата в своя живот, отколкото като следствие. Неговото убеждение се е променило – сега той е склонен да се счита за причина в своя живот, а не следствие.

Много практики и системи са построени именно на този принцип, и много хора „се хващат“ на това – та нали да се смяташ за причина (и да го усещаш) е далеч по-приятно, отколкото да се смяташ за следствие. Обещават ви, че ще станете супер-успешни бизнесмени-милионери, вълшебници, магове с невидима сила и т.н. и т.н. Това привлича, защото много ни се иска да повярваме в приказката и да я реализираме. Но до обещаното стигат единици.

На духовния път, всъщност, става просто промяна на убежденията. По-рано сте смятали и чувствали като следствие, сега се смятате и чувствате като причина. Разбира се, да се чувстваш причина е далеч по-приятно, но от това животът също се променя.  Така че има смисъл да се занимаваш със себе си, особено ако вече сте започнали.

НО! Убеждението, че сте причина – това е само поредното убеждение. То не може да продължава вечно. Тъй като „аз съм причина – аз съм следствие“ е дуалност, то полюсът рано или късно ще се смени в противоположния. В някой момент изведнъж ще разберете, че не сте никаква причина, въпреки годините прилежни упражнения. Настъпва разочарование и вие сте отново в полюса „аз съм следствие“.

Голяма роля в наличието на убеждения от типа „аз съм причина – аз съм следствие“ (и всички останали дуалности) играе това, с което се отъждествявате много силно. Колкото по-голямо е отъждествяването, толкова по-силна е убедеността в единия или другия полюс. А всяко убеждение е ограничение за съзнанието. Аз не казвам, че това е лошо, това е просто ограничение, несвобода. Всяко ограничение, когато и да е, рано или късно създава следствие.

Присъстващото съзнание (в чист вид) не е нито причина, нито следствие, а механизмът на тялото-ум е и едното, и другото.

Ето защо техниките по излизане от дуалностите са толкова ефективни – те не оставят нищо, освен присъстващото съзнание.

Опитайте се да обработите дуалност „аз съм причина за всичко – аз съм следствие на всичко“ и ще разберете две неща:

1. Как много боклук в главата, свързан с тази дуалност, и

2. Колко е просто да се изчисти този боклук.

Тази дуалност е най-добре да се обработи с помощта на напредналата техника от второ ниво (и то по-близко до завършването на второ ниво), тъй като обикновено с дадената тема са свързани много негатив и ментален боклук, но може да се опита и веднага (ако е актуално), за да се получи някаква представа с какво точно тук си имаме работа.

Цялостното изчистване на дуалността „аз съм причина за всичко – аз съм следствие на всичко“ ще доведе до изчезването на едно или друго убеждение, което е огромна крачка по пътя към просветлението.

 

Анекдот

Идва клиент при психолога.

- Всичко е много зле при мен, целият ми живот пропадна! Жена ми отиде при друг, откраднаха ми колата, бизнесът ми фалира, загубих приятелите си, имам проблеми със здравето…

- А вие напишете на листчета „няма да бъде все така“ и ги разхвърляйте из целия апартамент. Нека тези листчета бъдат навсякъде.

Минали няколко години, идва същият клиент:

- Докторе, колко много ми помогнахте! Срещнах прекрасна жена, бизнесът ми потръгна, оздравях, купих си много по-хубава кола, появиха се още по-добри приятели…

Психологът го изслушал сериозно и му казал:

- Да, но листчетата не изхвърляйте!

 

Източник:http://pro-svet.at.ua/index/0-37

Превод Таня Т.

Friday the 10th. Spiralata.net 2002-2019