Самопознанието - път към просветлението

022. Ако няма резултати от практиките

Печат

Ако няма резултати от практиките

 

 

В самостоятелната работа се случва и това „няма резултати“, „техниката не работи“, „нищо не се променя“, „нищо не се получава“.

При подхода „психолог – пациент“ такива случаи са много по-редки.

В моята практика подобни ситуации възникнаха няколко пъти, но намерихме причините, успешно се урегулира процеса и после нямаше проблеми.

Най-разпространените причини за липса на резултати са следните:

1. Нарушение на някое от правилата, указани в раздела Предупреждение.

2. Неправилно приложение на техниките, което се състои в неразбиране на това какво и как е необходимо да се правят и до кога. Понякога човек изкривява техниката поради убеждението, че „знае по-добре“ или други съображения и причини,

3. Убеждение, че това така или иначе „няма да сработи“.

4. Нежелание за промяна или страх от промяна (този страх расте от егото, което се бои да изчезне).

А сега – средства за отстраняване на причините точка по точка:

1. Прочетете отново правилата и започнете да ги съблюдавате изцяло.

2. Прочетете отново теорията на техниката и разберете какво трябва да правите, как се прави това и до кога. При необходимост обработете дуалност от типа „моят вариант на техниката е по-добър – моят вариант на техниката е по-лош“ и т.н.

3. Обяснете си за себе си, защо мислите, че това няма да сработи. След това обработете дуалността „това сработва – това няма да сработи“ и при необходимост и други дуалности, свързани с тази.

4. Нежеланието или страха от промяна най-често са подсъзнателни (неосъзнати), затова ще е полезно да се обработи дуалност от типа „нужно е да се променя – не е нужно да се променям“, „промяната е за хубаво – промяната е за лошо“ и други подобни, ако е необходимо.

Когато в практиката всичко се прави както трябва, не може да няма резултати. На форума на сайта можете да прочетете отзивите на практикуващите.

Резултатът може да бъде незабележим, но това се случва рядко. Например, когато човек е в такова състояние, че не може реално да оцени дали изобщо има промяна. Но в такъв случай на него му е необходима реална помощ от специалист, а не самостоятелна практика.

Много разпространена ситуация е, когато резултатът се вижда и осъзнава напълно по-късно. Например, обработили сте дуалност или тема и след известно време, попадайки в съответната ситуация (по тази тема), изведнъж разбирате, че се държите вече по друг начин, например – не се ядосвате, не се безпокоите и т.н. И чак тогава разбирате, че да, има резултат.

И още една сложност – невъзможността да се определи какво ви се е удало да избегнете благодарение на тази или онази практика, техника или обработка на тема. Може би, ако не бяхте практикували, вашият умствен негативен багаж би ви завел до съответните негативни резултати. Но вие сте обработили темата и затова нищо лошо не се е случило. Този момент никога не може да се определи точно, не му е дадено на човека да знае. Обаче, очевидно е, че е разумно да се избавим от натрупания негатив.

Не следва да мислите, че животът ви ще се промени кардинално след няколко часа работа над себе си. Като правило, най-трудният етап в духовното израстване е началото. Но този, който действително иска да получи резултат, ще пробие.

Успех

Ако възникнат някакви трудности при практикуването ви, можете да ми пишете и ще получите безплатна консултация, независимо от това на кое ниво се намирате!

 

 

Анекдот

- Болният, Вашето състояние предизвиква сериозни опасения. Бихте ли искали да се видите с някого?

- Да, с друг лекар, ако може…

Източник: http://pro-svet.at.ua/index/0-33

Превод Таня Т.

Monday the 6th. Spiralata.net 2002-2019