Самопознанието - път към просветлението

019. Опитност извън тялото

Печат

Опитност извън тялото

 

 

Опитност извън тялото (ОИТ) — това е „изменено състояние на съзнанието“, при което човек усеща, че напуска физическото си тяло и се намира извън него. Всякакви извънтелесни възприятия (без помощта на сетивните органи) може да се отнесат към ОИТ. Този ефект понякога се съпровожда с голяма реалистичност, поради което повечето хора са склонни да разглеждат ОИТ като мистично преживяване.

Други наименования на ОИТ: Извънтелесни преживявания (възприятия) или Извънтелесни пътешествия.

Такъв опит се получава както по време на сън, така и по време на бодърстване, като връзката с тялото може да остава, може и временно да отсъства (да не се осъзнава). Много хора, преживели клинична смърт, съобщават за подобни преживявания.

Това явление не е опасно и обикновено няма негативни последици (редки  изключения може да се наблюдават при астрални пътешествия, когато човек е попаднал не където трябва). Освен това при извънтелесните преживявания  ясно се разбира, че човек не е само тялото, това спомага за разтъждествяване с тялото, което е много важно за духовните практики за самопознание.

По време на извънтелесен опит, случващ се на дадения път към просветление, човек просто възприема от външна точка на наблюдение по отношение на тялото, при това физическото тяло може да се наблюдава или не, но връзката с него не се губи и няма никаква опасност. Като правило, няма неприятни усещания. Практически не е възможно да се контролира този опит, но и не стои такава цел пред нас, макар че при желание, може да се пробва да се развие способност за управление на извънтелесните пътешествия, използвайки различни методи на извънтелесния опит.

Колкото по-малко човек е отъждествен с тялото, толкова по-голяма вероятност има да възникне такъв опит. Различните извънтелесни възприятия (включително пътешествия) могат да възникнат и на първо ниво, особено при обработка на полярности свързани с тялото, ума, духа, името и т.н., но по-често извънтелесен опит се случва след второ ниво. На второ ниво, освен основните техники по дуалностите, има и специални техники по разтъждествяване, в това число и няколко техники по ОИТ – прости начини за получаване на извънтелесен опит.

Извънтелесните пътешествия, ако се постигне способността да се контролират, могат приятно да разнообразят обикновения живот „в тяло“. За контрол на извънтелесните възприятия има цяла серия напреднали техники на трето ниво. Обаче помнете, че извънтелесните пътешествия не са цел на настоящата практика, макар и да способстват за разтъждествяването. Когато възникнат, не забивайте в тях, това още не е края на пътя.

 

Анекдот

- Защо решихте да се самоубиете?

- Животът ми е скучен!

- И решихте, че самоубийството ще ви развесели?

 

Източник: http://pro-svet.at.ua/index/0-28

Превод Таня Т.

Saturday the 28th. Spiralata.net 2002-2019