Самопознанието - път към просветлението

017. Техника за мигновено просветление

Печат

Техника за мигновено просветление

 

 

Изглежда, че техниката за мигновено просветление интересува много стремящи се към пълна свобода. Би било страхотно да станем просветлени мигновено, нали?

ОК, да разгледаме тази тема подробно.

За да се разбере за какво става въпрос, трябва да се прочетат предидущите страници, особено Игрите на Съзнанието, За просветлението, Изчистване на ума и Приемане на каквото е.

И така, просветлението се намира извън дуалностите, т.е. няма никакво разделение на света на полярности, противоположности, в това число отделянето на себе си от каквото и да е други и т.н. С други думи – има пълно приемане на всичко, каквото е.

Напомням, че да приемеш каквото е означава да му позволиш да бъде такова, каквото е, без опити за оценка, сравнение, избягване, противопоставяне, съпротивление, потискане, игнориране, отрицание, подценяване, променяне или задържане.

Въпросът е в това КОЙ приема? Правилно – егото. До определен момент (по-вярното е, приема Съзнанието, но частично чрез егото).

Ако егото приема ВСИЧКО каквото е, то изчезва необходимостта в приемащия, егото – та нали всичко е прието. Когато всичко е прието каквото е, за какво е нужно егото? То е безполезно, ненужно, безсмислено. И то изчезва. Момента на изчезване на егото е момент, когато всичко се приема каквото е. Когато всичко се приема, за егоизма няма място. Когато изчезне егото, остава просветлението – изначалното чисто съзнание, без разделяне на съществуването на полярности.

Може да се каже, че егоизмът е неприемане на каквото е с всички последствия от това. Изчезва неприемането - изчезва егото.

Егото продължава да съществува до тогава, докато има някакво неприемане на каквото е. Ето защо хората подсъзнателно избягват да приемат – егото чувства, че може да изчезне, а то не иска това, бои се като от смъртта.

След изчезването на егото остава това, което е било (е и ще бъде) винаги, нещо вечно, безкрайно, неизменно и неограничено. Аз го наричам с думата Съзнание – това е нещо, което предшества всичко и което ще остане след изчезването на всичко. Това е нещо непознаваемо, неопределимо и недоказуемо научно, но то може да се проявява, и неговото проявление ние възприемаме като живот, като реалност. И тук стигнахме до статията Игри на Съзнанието.

Но да се върнем на темата. Самата същност на техниката за мигновено просветление се заключава в приемането на всичко, каквото е. Приемете всичко, престанете да разделяте света на полярности, престанете да се съпротивлявате, да удържате, да се опитвате да променяте, подобрите, преработите и т.н. и това ще бъде свобода. В момент на тотално приемане изчезва самият приемащ – него го няма повече.

Но проблемът е в това, че обикновено егото не е способно едновременно да приеме всичко каквото е, а само на части. За това са необходими нива и техники. Например на второ ниво има техника за приемане на себе си, построена на основа на изложените принципи, макар че тя по-добре работи на пето ниво, когато са преминати дуалностите и основните механизми на ума.

Пълното приемане на каквото е в другите практики се нарича по друг начин, например: капитулация, отдаване на себе си, смирени, позволение, тотално приемане и други.  За наричане, наричат я, но не винаги дават техники как да се направи. А не е сложно да се направи – на части. И най-добре е да се започне с Техниките за просветление на първо ниво.

Истинската техника за мигновено просветление е на пето ниво, в края на пътя, където й е мястото.

Успех!!!

 

Анекдот

- Колко просветлени са нужни, за да се завие една крушка?

- Николко. Отсъствието на крушка се възприема такова каквото е.

 

Източник: http://pro-svet.at.ua/index/0-25

Превод: Таня Т.

Wednesday the 27th. Spiralata.net 2002-2019