Самопознанието - път към просветлението

013. Въпроси и Отговори

Печат

Въпроси и Отговори

 

 

 

Въпроси можете да задавате чрез формата за обратна връзка, указвайки в темата „Вопрос“ (въпрос). Отговорът ще дойде в пощенската ви кутия, а е възможно да бъде публикуван и тук.

Въпрос. Как мога да се убедя, че вие сте достигнали просветление?

Отговор. Никак. А и не е важно това. Ако искате да пробвате техниките – моля, заповядайте, ако не искате –моля, ваша работа. В какво е проблема?

Въпрос. Не ми се вярва, че техниките ви ще доведат до просветление. Може да водят в друга посока, откъде да знам? Защо трябва да следвам вашия път?

Отговор.

1. Вярата не е задължителна.

2. Докато не пробвате няма да разберете.

3. Вие не „трябва“ да следвате който и да е път. Ако у вас това е актуална дуалност („да следвам този път – да не следвам този път“), то можете върху нея да изпробвате техниките от първо ниво.

Въпрос. Защо мислите, че вашите техники са най-добрите?

Отговор. Това са най-ефективните техники от всички, с които аз (и много други) са се сблъсквали. Аз не казвам, че са „най-добрите“. Те дават отличен ефект. Можете да сравните, ако имате с какво.

Въпрос. Защо именно работа с дуалностите?

Отговор. Разумът (егото) на човека е построен върху дуалностите, именно за това. Има различни методи за просветление, но методите, които не са основани на обработката на дуалностите са по-бавни и съответно, по-малко ефективни (с много малко изключения, когато човек поначало е близко до просветлението). Затова дори на първо ниво, аз поставих обработка на дуалностите – защо да проточваме, както се прави в някои практики? Както виждам, качествената обработка още на първо ниво може да даде такъв ефект, който по-рано не се постигаше с многогодишни медитации, и то не винаги. Сега същият резултат може да бъде получен за дни или седмици. Тогава защо да се примиряваме с нещо по-малко? Прочетете материалите на сайта и поработете с дуалностите, тогава ще разберете за какво става дума.

Въпрос. Има ли нещо по съществено от дуалностите? По-основно. Нещо, с което може да се работи.

Отговор. По-базово е Съзнанието, което създава дуалностите. Но аз не виждам как да се работи с него. Ако можеше просто да бъдем, без да създаваме дуалности (разделение, противоположности), тогава и нямаше да има нужда да работим с дуалностите.

Въпрос. А може ли да се комбинират практики, ако аз вече се занимавам с някаква подобна практика?

Отговор. Отговорност за живота си носите вие и вие трябва да решите. Аз не бих комбинирал – няма да можете да проследите коя практика какъв резултат дава.

Въпрос. Колко дуалности на ден могат да се обработят?

Отговор. Следете по самочувствието. Започнете с една.

Въпрос. Кога е най-добре да се практикува – сутрин, през деня или вечерта?

Отговор. Когато искате, според самочувствието. Пробвайте през деня.

Въпрос. Можете ли да гарантирате, че няма да стане по-зле?

Отговор. Цялата отговорност за вашето състояние лежи върху вас. Ако се страхувате – не започвайте. Още повече, че като започнете да работите с дуалност и ще се почувствате по-зле, докато не я отработите докрай. Ако работата с дуалностите предизвиква у вас много бурни реакции (излива се много негатив), изпробвайте други техники от сайта. Съблюдавайте препоръките и работата ще потръгне по-леко.

Въпрос. Какво ви е отношението към другите практики?

Отговор. Всяка практика в един или друг случай може да принесе полза или вреда. Или не е подходяща за конкретния човек по различни причини.

Въпрос. Колко време е необходимо за достигане на просветление?

Отговор. За всеки е различно. Това зависи от състоянието, настойчивостта и качеството на работата над себе си и от други фактори.

Въпрос. Достига ли се просветление с помощта на други практики?

Отговор. Разбира се.

Въпрос. Ако човек достигне абсолютно просветление и няма никакви желания и цели, то какъв е смисълът?

Отговор. Да, абсолютното просветление означава пълно отсъствие на „АЗ“ егото и осъзнаването на себе си – няма кого да осъзнаваш, от „аз-а“ нищо не е останало. Това е преход към небитието. Това е интересно на малко хора и обикновено не се стремят към това. Затова на сайта под думата „просветление“ не се разбира абсолютно просветление. Просветлението, което се постига с предложените тук техники, не е абсолютно. Вие все още ще осъзнавате, използвате мисли и думи, емоции, ще участвате в живота.

Въпрос. На всички нива ли има работа само с дуалностите?

Отговор. Не, има работа и с някои механизми на ума. На всяко ниво се обработват определени механизми. Освобождаването от дуалностите дава възможност да се премахнат тези механизми почти безболезнено.

Въпрос. Разбирам, че просветленият също трябва да живее и се отнасям съвсем спокойно към идеята за платени нива… Но не ми е ясно защо не искате да ми продадете всички нива едновременно.

Отговор. За да преминете второ ниво успешно, трябва да сте постигнали целите на първото. За да преминете трето, е необходимо да сте преминал второто. Ако изпробвате по-високо ниво, без да сте преминал предните, то има два варианта:

1. Няма да разберете теорията или ще направите нещо не както трябва и нищо няма да се получи.

2. Когато не сте готови за дадено ниво, ще си навредите.

Всяко следващо ниво е по-мощно от предното и изисква подготовка, както теоретическа, така и практическа. На всяко ниво се увеличава способността да приемате каквото е, което се явява необходимо условие за работата на следващото ниво. Затова преди да изпратя поредното ниво, аз проверявам човека дали е готов за него.

Въпрос. Можете ли да препоръчате литература, подробно обясняваща теорията на дуалностите и вашите техники?

Отговор. За първо ниво теорията е достатъчна, по-дълбокото разбиране идва с практиката. На следващите нива информацията е повече.

Въпрос. Просветление – това еднообразно непроменящо се състояние ли е?

Отговор. Състоянията се сменят, че нали животът продължава! Неизменна остава само вашата изначална природа, съзнание – то не е ограничено от времето, пространството, материята, формите и какво ли не още. То не може да бъде ограничено по своята природа, но човек насочвайки вниманието си към различните ограничения в този свят (и създавайки ги), смята че и съзнанието се ограничава от тях. Това не е така.

Въпрос. Ако човек напълно е обработил дадена определена дуалност, може ли да се каже, че е просветлен по отношение на нея?

Отговор. Ако човек повече не може да бъде хванат в тази дуалност, не се намира в нейния капан, тогава да, може и така да се каже. Просветлението е състояние извън дуалностите.

Въпрос. Има ли у вас техники за работа с АМПЦ?

Отговор. За начало да се разберем за термина. МПЦ (маса – проблеми – цели) – това е умствената маса (менталния материал), създадена от противостояние на целите. Две цели противоположни една на друга (се явяват проблем), създават умствената маса. Например жената иска да гледа сериал, а мъжът футбол. Има проблем на целите. Те спорят, всеки настоявайки на своето, и създават в ума си маса (заряд, негатив).

АМПЦ – това е актуалната МПЦ.

Техниките на всички нива така или иначе работят с АМПЦ, но най-непосредствено с АМПЦ работят техниките по дуалностите, като на първите две нива, така и специалната техника на ниво 4.  Вземете за работа актуален материал и винаги ще получавате най-добрия резултат, убирайки МПЦ – просто приемайки го.

Въпрос. Докато работя с дуалностите, много се прозявам. Нормално ли е?

Отговор. Да, това е нормално явление. Някой се прозява повече, друг по-малко. Може да има дори сънливост, замайване, забавяне – това са признаци на натрупания умствен боклук, на който трябва да му позволите просто да излезе, приемайки го такъв, какъвто е.

Въпрос. Има ли универсална техника за просветление?

Отговор. По определение, универсалнататехника за просветлениетрябва да е подходяща за абсолютно всички и неизменно да води до просветление. Малко вероятно е такава техника да съществува. Има универсални техники, водещи до просветление, но една-единствена… Ако работата беше само в дуалностите, тогава техниката от второ ниво, например би могла да се нарече универсална, но има някои неща в ума, които не се обработват напълно само от техниките за дуалностите. Затова не си струва да се възлагат надежди на една единствена техника. Можете да опитате Упражнението „Аз Съм“ – от всички техники тази е най-универсална. Но тя едва ли ще стане за вас по-ефективна отколкото например работата със същите тези дуалности.

Въпрос. В какво е най-добре да вложиш парите си по време на световна криза?

Отговор. В себе си. В своите способности, разбиране, знание, увереност – в това, което не можете да загубите при никакви обстоятелства.

 

Източник: http://pro-svet.at.ua/index/0-15

Превод Таня Т.

 

Tuesday the 26th. Spiralata.net 2002-2019