Самопознанието - път към просветлението

006. Осъзнатост

Печат

Осъзнатост

 

 

Какво е това осъзнатост и каква роля играе осъзнатостта по пътя към просветлението.

Осъзнатостта – това е присъствие тук и сега, наблюдение на ставащото тук и сега, когато вниманието не е насочено към миналото или бъдещето, не се зацепва за него и не е затънало в него. Вниманието (съзнанието) е съвършено свободно и присъства в постоянно променящия се момент „сега“. Осъзнатост и „Чисто съзнание“ са синоними.

Осъзнатостта не е фиксираност в минали или бъдещи игрови роли, мисли, сметки, емоции, усещания, това е отсъствие на отъждествяване. Това е осъзнаване на АЗ СЪМ и осъзнаване на това какво става сега, а не на това, което е било в миналото или ще бъде в бъдещето.

Осъзнатостта е огън, който изгаря негативите. А когато няма негативи, когато вниманието е свободно от миналото и бъдещето, когато присъствате напълно тук и сега и се наслаждавате на постоянно променящото се и неповторимо „тук и сега“  … тогава какво? Просто си представете това в тази минута. Необходимо ли е още нещо? Необходимо ли е да искате още нещо?

Осъзнатостта – това е свободата от неспокойното его (егоизъм), което вечно иска нещо, избягвайки момента „тук и сега“, играе игрички (в крайна сметка ги губи) и чувствайки се по този повод нещастно – в опит да предизвика съчувствие (игра от много ниско ниво).

Осъзнатостта е изначалната природа на духовното същество, която е била загубена (забравена) в постоянните игри и преигравания. Осъзнатостта може доста бързо да се възстанови – практически при всеки човек.

Как да развием осъзнатостта? Има за това два подхода.

Развиване на осъзнатостта

Първият подход към развиването на осъзнатостта е пряк. Бъдете осъзнати. Това е. Повече не ви трябва. Влагайте в живота си все повече осъзнатост, докато не я възстановите напълно. На работа, в къщи, при общуване, при всяка дейност или почивка – бъдете осъзнати. Ще ви помогне упражнението Аз съм .

Вторият подход в развиването на осъзнатостта е по-хитър и популярен – подразбира се нова игра, което много радва егото (което не може без игри) дори ако тази игра се нарича „изтриване на егото“. Че нали за егото е по-добре да има игри, отколкото да няма. В повечето случаи хората не могат просто така да прекратят играта, разтъждествявайки и бидейки осъзнати, трябва им постепенен подход – нова „хубава“ игра вместо старите „лоши“. Ето защо в последно време са толкова популярни семинарите (и други подобни) за развиване осъзнаването и за  самоусъвършенстване.

Осъзнатостта е единственото, което може да излекува и доведе до Пълна Свобода. Ако ви е трудно да бъдете осъзнати, използвайте втория подход. Техниките за просветление ще ви помогнат да се избавите от отъждествяването, привързаностите, негативите и всичко останало, което пречи на осъзнатостта.

И двата подхода водят към крайната цел – просветление и могат успешно да се комбинират. Колкото повече развивате в себе си осъзнатостта, толкова по-бърз ще бъде вашия път към просветлението.

Като продължение на темата „Осъзнатост“ прочетете статията Тук и сега, а по повод избавяне от миналото – Как да се избавим от негативите на миналото.

Успех!

 

 Анекдот

- Болният, за стотен път ви повтарям: амнезия не лекуваме!

 

Източник: http://pro-svet.at.ua/index/osoznannost/0-42

Превод Таня Т.

Monday the 6th. Spiralata.net 2002-2019