Събития

Пътят на шамана

Печат

Пътят на шамана

Шаманско пътуване за намиране на сила и изцеление

БАЗОВ КУРС

27-29 юни 2014 г.

 

Шаманизмът е най-древната духовна система на нашата планета. Десетки хиляди години това е била единствената духовна систем, която е поддържала, изцелявала и хармонизирала хората и общностите и е помагала за съществуването на свещена връзка на хората с Майката Земя и целия видим и невидим свят.

Курсът „Пътят на шамана” е практическо обучение в същността на шаманизма (Coreshamanism) и за навлизане в шаманско състояние на съзнанието за лекуване и изграждане на различно духовно възприятие. Методъте разработен от д-р Майкъл Харнър и преподаван вече повече от 30 години на пет континента в създадената от него Фондация за изследване на шаманизма (www.shamanism.org). Доктор Харнър е признат като един от най-големите авторитети в света в преподаването на практически шаманизъм и за успешното му въвеждане в ежедневния живот на модерното общество. Системата му е разработена след половин век антроположка дейност в Северна и Южна Америка, експериментални проучвания и личен опит и се базира на универсалните и всеобщи принципи, на есенцията на шаманизма, а не на конкретни културни особености и специфични видове шаманизъм.

 

 „Шаманизмъте пътека на знание, не на вяра, а това знание е емпирично и се получава чрез практическо изживяване...”

       Майкъл Харнър

 

По време на този базов курс участниците ще се запознаят със същността на шаманизма и с основните за шаманизма техники за навлизане в невидимата реалност, коята е недоловима при обичайните състояния на съзнанието. Основно застъпената шаманска практика по време на този курс ще бъде класическото шаманско пътуване, което представлява един от най-удивителните визионерски методи използвани от човека за изследване на скритите аспекти на Вселената.

 

В курса„Пътят на шамана” ще научите:

 

·         методи за шаманско пътуване, лечение, предсказване;

·         как да осъществите автентично шаманско изживяване и да получите практически резултати;

·         как да търсите своите индивидуални духове-помощници и животно на силата в необикновената действителност;

·         как да възстановите духовната си сила и здраве;

·         как да прилагате шаманизма в съвременното ежедневие, за да излекувате себе си, другите и планетата;

·         как да събудите спящите си духовни възможности и да трансформирате живота си;

·         как да общувате с растителния, животински и минерален свят, осъществявайки връзката с Природата.

 

 

Водещ

Г-н Майкъл Хаслингер(Австрия) е пълноправен преподавател на Фондацията за изследване на шаманизма на Майкъл Харнър от 1994 г., както и заместник-директор на Европейската фондация за изследване на шаманизма (www.shamanicstudies.net).

 

Какво да носите

- удобни и свободни дрехи, топли чорапи, при нужда и леко одеало

- одеало или постелка за седене и лежане на пода

- шалче (50 х 50 см) в тъмен цвят за покриване на очите

- грапав, необработен камък приблизително с големината на грейпфрут

- тетрадка и молив/химикалка

- Тъпан и/или дрънкалка (ако имате такава)

 

Цена – 150 лв.(за участниците в първия курс през 2012 г. има отстъпка)

 

График на заниманията:

27 юни – 18:30 – 22:00 ч.

28 юни - 09:00 – 18:00 ч.

29 юни - 09:00 – 12:00 ч.

 

Мястото на провеждане: гр. София, Арт Йога Студио „Янтра”

 

За контакт

E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Мобилен тел.:  0878 522 789

 

Майкъл Харнър

„Пътят на шамана”, изд. „Шамбала”, София, 1999.

 

Шаманите - тези, които в нашия “цивилизован” свят сме нарекли “заклинатели”и “вещери”- са пазители на забележителен набор от древни методи за придобиване и подържане на добро здраве и благоденствие, както за самите тях, така и за останалите членове на обществото, към което принадлежат. Тези шамански техники показват поразително сходство по между си по целия свят, дори когато са разпространени сред народи със съвсем различни култури, които океани и континенти са отделяли в продължение на десетки хиляди години.

Така наречените примитивни народи не познавали напредналите днес в развитието си медицински технологии. Това се оказало отлична мотивация за разгръщане на нетехнологичните сфери на човешкия интелект при подържането на добро здраве и при лечение. Принципната еднородност на шаманските практики навежда на мисълта, че по пътя на опитите и грешките различни народи са достигнали до еднакви изводи.

Шаманизмът е разтърсващо духовно и емоционално приключение, в което пациентът и шаманът-лечител участват заедно. Чрез изпълнено с опасности пътуване и много усилия шаманът помага на своя пациент да се издигне над нормалното си, всекидневно възприятие за реалност, включително и над представата, че е болен. Шаманът показва на пациентите си, че не са емоционално и духовно сами в борбата с болката и смъртта. Споделяйки своите необикновени сили с тях, той им вдъхва вяра на глъбинно ниво на съзнанието, че друго човешко същество принася себе си в жертва, за да им помогне. Саможертвата на шамана поражда ответна емоционална обвързаност у пациента и той се чувства задължен да се бори рамо до рамо с шамана за собственото си спасение. Грижата и лекуването вървят ръка за ръка.

Съвременният човек все повече се убеждава, че дори чудесата на модерната западна медицина не винаги са достатъчни сами по себе си, за да разрешат всички проблеми на заболелите или пък на онези, които желаят да избегнат болестите. Нараства броят на лекарите, а и на пациентите, които търсят допълнителни методи за лечение. Много здрави хора също се заемат с експерименти в опит да открият нови ефективни подходи за подобряване на здравето. При подобни експерименти непрофесионалистът, а често и дипломираният лекар, трудно отличава неефективния от работещия метод. За разлика от подобни опити древните методи на шаманизма са изпитани във времето; нещо повече - те са изпитвани неизмеримо по-дълго от психоанализата например, или от много други психотерапевтични методи. Една от целите на тази книга, е да помогне на съвременния западен човек да открие това познание и да се възползва от него в търсенията си на допълващи модерната технологична медицина подходи.

Практикуването на методите, описани в тази книга, ще ви даде възможността да придобиете шаманската сила и да помогнете на себе си и на околните. На моите семинари по усвояване на шаманската сила и лечение, участниците от Европа и Северна Америка отново и отново доказват, че западният човек може лесно да бъде посветен в принципите на шаманската практика. Древният път е дотолкова всемогъщ и така дълбоко вкоренен в човешкото съзнание, че различните културно-религиозни системи и възгледи за реалността се оказват безсилни да го изличат.

Някой може да попита дали е възможно шаманизмът да се научи от книга. До известна степен въпросът е основателен;в дълбочина шаманското знание може да се усвои единствено по пътя индивидуалния опит. Задасеприложатобаче, методите трябва първо да се изучат. Това може да стане по различни начини. Например, племето Конибо, обитаващо земите по горното течение на р. Амазонка, вярва, че е по-добре “да получиш знанието от дърветата”, отколкото от друг шаман. Местното население на Сибир  възприема като основен извор на шаманска мъдрост преживяването на смърт и възкресение; според някои безписмени култури човек спонтанно отвръща на повика на шаманизма без някакво формално обучение. Представители на други култури пък се упражняват под ръководството на практикуващ шаман за определен срок от време - от един ден до пет години и повече.

Много хора на Запад никога не ще имат възможността да се запознаят с жив шаман, камо ли да учат при някой. И въпреки това, като имаме предвид че нашата култура е писмена, не е задължително човек да учи под нечие ръководство, за да усвои дадено познание. Писаният наръчник може да даде необходимата методологическа информация. В началото може да ви се стори трудно да изучавате основните шамански техники от книга, но проявете упоритост. Опитите ви в шаманизма ще докажат стойността на наученото. Разбира се, както и в други сфери на познанието, по-ценна е работата лице в лице със специалист. Тези, които предпочитат този вариант, могат да вземат участие в семинарите по шаманизъм.

Едно от основните правила на шаманизма за подържане на организма в добра форма е балансирането на личната енергия. Тази книга ще ви въведе в някои от основните шамански методи за възстановяване и поддържане на личната сила, и ще ви научи как да я използувате, за да помагате на по-слабите, болните и наранените. Техниките са прости, но много ефективни. Практикуването им не изисква “вяра” или промяна на възгледите ви за реалността в обикновено състояние на съзнанието. Не винаги е задължителна дори трансформация на подсъзнателно ниво, тъй като системата от шамански практики само пробужда нещо, което отдавна е в подсъзнанието ви. Въпреки, че основните шамански методи са прости и лесно усвоими, ефективното практикуване на шаманизма изисква самодисциплина и проникновение.

 

 

 

Friday the 10th. Spiralata.net 2002-2019