Наука и религия

Животинските клетки са способни да усвояват енергия от светлината

Печат

Животинските клетки са способни да усвояват енергия от светлината

А, дали и човешките клетки са способни да усвояват енергия от светлината с помощта на хлорофила от консумираните зеленолистни зеленчуци?!

Ново изследване разкрива съвсем различна страна на идеята, защо трябва да си ядем зеленчуците и да седим на слънце. Оказва се, че с повече зеленчуци в менюто митохондриите в клетки ни произвеждат повече енергия. Изследването посочва, че чрез богата на хлорофил диета бозайниците, в това число и хората, са способни да усвояват светлина с дължина на вълната характерна за фотосинтезата, което повишава производството на енергия от митохондриите в клетките.

Учените провели маса експерименти за да установят дали животните могат да използват молекули хлорофил за усвояване на слънчева светлина за синтеза на АТФ (аденозинтрифосфат) така, както правят растенията с процеса на фотосинтеза. Тъй като на много бозайници менюто е богато на хлорофил, учените се запитали, дали е възможно и животинските клетки да извличат енергийна полза от това.

Откриват, че при консумацията на зеленолистни зеленчуци, хлорофилът навлиза в тъканите и клетките, където бива усвоен от митохондриите. След излагане на светлина, животинските клетки с високо съдържание на хлорофил отбелязват повишена концентрация на АТФ.

Под въздействието на светлина, хлорофилът повишава концентрацията на АТФ и удължава живота на опитните червеи.

Така учените стигат до заключението, че енергията от светлината, абсорбирана чрез метаболизма на клетката с участието на хлорофила, има важно значение за енергийната регулация при животните.

Усвояването на хлорофила от храната определя запасите от АТФ чрез катализирането на коензим Q. Това откритие може да промени разбирането ни за процесите на стареене и основните клетъчни функции при животните като цяло.

Изглежда зеленолистните зеленчуци, освен ценни с хранителните си вещества, притежават и други, неподозирани до момента ползи. Чрез консумирането на зеленчуци богати на хлорофил и излагането на слънчева светлина сме способни да повишим енергийния капацитет на целия организъм. Това има смисъл особено в пролетните месеци, когато се радваме на слънцето, а градините изобилстват от всякакви свежи зеленолистни растения.

Хората сме загубили окосмяването си преди около 2 милиона години – може би именно за да можем да използваме слънчевата светлина като помощен източник на енергия.

Но това не е всичко. Друго проучване разкрива, че меланинът е способен да достави до 90% от необходимата за клетъчните нужди енергия, чрез улавяне и директно преобразуване на слънчевата енергия в химична. Ако това е така, то идеята, че клетката се изхранва основно благодарение на глюкоза трябва да бъде преразгледана.

Процесът на трансформиране на слънчевата светлина с участието на меланина, чрез разпад на водата, е все още неразбираем, но се разкрива нов аспект от клетъчната биология, къдетоглюкозата и АТФ имат по-скоро подкрепяща функция за енергийните нужди на клетката, а основната им функция е синтеза на мазнини.

Тези открития поставят меланина и хлорофила в нова роля – за преобразуването и използванетона слънчеваенергия за енергийните нужди на тялото, процес характеренсамо зарастенията.И това, ако не е сензация? Излиза, че във всички тези отвлечени разкази за мъдреци хранещи се от енергията на Слънцето имат известна истина. Що се отнася до вегетарианците – те ще са най-щастливи от това откритие и вече ще имат сериозен аргумент на разположение.

А вие взехте ли си дневната доза хлорофил и слънчева светлина?

Източник: http://fresh-science.com/zhivotinski-kletki-zahranvani-sas-slancheva-svetlina-i-hlorofil/

Tuesday the 26th. Spiralata.net 2002-2019